Κόλλησες; Κάνε Reboot!
Φιλίππα Δημητριάδη

Ένα web radio «με απ’ όλα».

Η Αθηνά, η Ναταλία και ο Ιάσωνας είναι ο συστατικός πυρήνας του Radio Reboot, ενός νέου ιντερνετικού σταθμού που στεγάζεται πλέον στο χώρο του Bios και μεταδίδει κύματα θετικής ενέργειας. Στόχος της ομάδας του Reboot είναι η προώθηση κάθε τι καινούριου που συμβαίνει στην πόλη. 

Φώτο: Eftychia Vlachou 

Πριν ξεκινήσει το Radio Reboot εσείς οι τρεις και οι περισσότεροι από τους παραγωγούς του, ήταν μέλη του Spam Radio. Θέλετε να μου πείτε λίγο για  ‘κείνη την εποχή; Πώς εμπλακήκατε με αυτό;

Α:Το Spam Radio ήταν ο διαδικτυακός σταθμός του Παντείου Πανεπιστημίου, αλλά δεν στελεχώνονταν μόνο από φοιτητές. Οι περισσότεροι δεν είχαν καμία σχέση ή είχαν υπάρξει φοιτητές Παντείου στο παρελθόν.  Η Ναταλία κι εγώ για παράδειγμα είμαστε από το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Πολιτισμού.

Ι: Εγώ ανήκων στην κατηγορία που δεν φοίτησα ποτέ στο Πάντειο, απλά έμαθα για το  Spam Radio, έμαθα να κάνω ραδιόφωνο εκεί και αφού ωρίμασε η κατάσταση, πήραμε άλλο καράβι, πήραμε και μερικούς απ’ το πλήρωμα του Spam μαζί μας, και ξεκινάμε ως Radio Reboot.

Το διαζύγιο με το Spam ήταν βελούδινο;

Ι: Το Spam Radio ωρίμασε και ωριμάσαμε κι εμείς. Αυτό συνέβη. Το Spam απέκτησε έναν πιο ακαδημαϊκό προσανατολισμό και έπρεπε να επιτελέσει τον εργαστηριακό του ρόλο, έτσι ώστε να εξασκούνται οι φοιτητές. Προέκυψαν και κάποιοι περιορισμοί – ακαδημαϊκά θεμιτοί – όσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας για παράδειγμα και από την άλλη, θέλαμε κι εμείς να κάνουμε κάτι άλλο παίρνοντας τα καλά στοιχεία και αυτά που μάθαμε και αγαπήσαμε στο Spam. Να βγούμε λίγο πιο έξω, να βρούμε μια συνοχή στην αισθητική μας, στον τρόπο λειτουργίας.

Α: Έκλεισε ένας κύκλος και άνοιξε ένας άλλος.


Μέχρι να βρείτε νέα στέγη τι κάνατε; Πώς ήταν η διαδικασία της ανασύνταξης;

Ι: Μαζευόμαστε σε μπυραρίες και κάναμε τα πλάνα μας. (γέλια)
 

Ν: Υπήρχε μια συνεχής ζύμωση μεταξύ μας, όλους αυτούς τους μήνες, γι αυτό και μπορούμε σήμερα, με το που βρήκαμε στέγη, να παρουσιάσουμε κατευθείαν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Α: Τον Ιούνιο που αποφασίσαμε να φύγουμε απ’ το Spam και να ξεκινήσουμε κάτι νέο, μείναμε χωρίς στέγη. Αυτή τη στιγμή στεγαζόμαστε στο Bios σε ένα πλαίσιο ανταποδοτικής συνεργασίας  και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό.

To web radio είναι το μέλλον του ραδιοφώνου;

Α: Κοίτα, είναι σίγουρα πιο οικονομικό, μπορεί να κάνει ο καθένας ένα web radio. Τώρα για το αν είναι το μέλλον, δεν ξέρω.  Σίγουρα το ότι είναι στο internet βοηθάει, γιατί διευρύνεται το κοινό έτσι. 

Ν: Σίγουρα εδώ στην Ελλάδα.

Ι: Σίγουρα το web radio θα έχει το δικό του μέλλον. Γιατί βλέπουμε ότι και το παραδοσιακό ραδιόφωνο προσαρμόζεται στην αλλαγή των μέσων και στις οικονομικές συγκυρίες, οπότε μάλλον θα καλύπτουν δύο διαφορετικά πράγματα. Τα fm θα απευθύνονται περισσότερο σε ανθρώπους που βρίσκονται εν κινήσει, ενώ το web σε κόσμο που δουλεύει σε γραφεία, ή είναι στο σπίτι του και θέλει να ακούσει μια συγκεκριμένη εκπομπή.

Μεγαλώσατε με ραδιόφωνο;

Ι: Δεν ξέρω αν μεγάλωσα, αλλά σίγουρα ωρίμασα με το ραδιόφωνο.

Τι σταθμούς άκουγες δηλαδή;

Ι: Ρόδον, Rock, Σκαϊ (τον παλιό Σκαϊ), Δεύτερο Πρόγραμμα φυσικά, ΕΡΑ Σπορ δυστυχώς (γέλια) και Radio Blackman. Πρωτοπόρος ο Radio Blackman. Ζει ακόμα.

Είχατε κάποια αγαπημένη εκπομπή;

Ι: Η Γεραμάνη στο Δεύτερο – μέχρι που έφυγε απ’ τη ζωή) και το «Ανεμολόγιο» του Λαβίθη. Ακούω μέχρι και σήμερα Λαβίθη, αλλά στην αρρώστια βέβαια. Είναι ψυχαναλυτική και ψυχοθεραπευτική εκπομπή. Για τον ίδιο τον Λαβίθη δεν ξέρω πως είναι βέβαια. Τι τραβάει μετά. (γέλια) Αλλά για τον ακροατή κι αυτούς που παίρνουν τηλέφωνο είναι σίγουρα.


Ποίες είναι οι εκπομπές που κάνετε εσείς;

Α: Η Ναταλία κι εγώ κάνουμε μαζί μια εκπομπή με πολιτιστικό περιεχόμενο και μουσική λιγότερο mainstream. Για παράδειγμα εγώ παίζω πιο πολύ τζαζ, φολκ, έθνικ, η Ναταλία πιο ηλεκτρονική, αλλά κάπου συναντιόμαστε. Κάποιες φορές έχουμε και καλεσμένους με τους οποίους θα συζητήσουμε κυρίως για πολιτιστικά θέματα και νέα πράγματα που συμβαίνουν στην πόλη, όπως για παράδειγμα διοργανωτές φεστιβάλ. Όταν δούμε ότι κάτι έχει ενδιαφέρον το κοιτάμε απ’ την άποψη της οργάνωσης και καλούμε τους ανθρώπους που μπορούν να μας μιλήσουν για το πώς έχει στηθεί ένα πράγμα.

Ι: Εγώ κάνω μόνος μου εκπομπή για την ώρα και είναι κυρίως μουσική εκπομπή με λίγο από ποίηση, λογοτεχνία και φιλοσοφία. Με μια αοριστία στο λόγο γενικά.

Πόσες εκπομπές έχει αυτή τη στιγμή το Radio Reboot;

Α: Αυτή τη στιγμή είμαστε τιράντα εφτά παραγωγοί και έχουμε είκοσι οκτώ εκπομπές. Υπάρχει ακόμα χώρος όμως. Θέλουμε νέες εκπομπές. Έχουμε υπολογίσει το live πρόγραμμα να ξεκινάει από τις τρεις το μεσημέρι και να τελειώνει στις δώδεκα το βράδυ. Αυτός είναι ο πρώτος μας στόχος. Μετά θα ‘θέλαμε πολύ να ‘χουμε και εκπομπές μετά τις δώδεκα, όπως και κάποια πρωινή εκπομπή. Βέβαια ο αυτόματος παίζει όλη μέρα.

Σας έχουν ακολουθήσει ακροατές απ’ το Spam;

Ι: Για την ώρα είμαστε πολύ χαμηλά στις ακροαματικότητες. Σκέψου ότι ξεκινήσαμε μόλις χθες. Αλλά μια αρκετά μεγάλη μερίδα του κοινού που είχαμε στο Spam μας ακολούθησε στο Radio Reboot.

Α: Υπήρχαν εκπομπές που είχαν το δικό τους κοινό και αυτό ήρθε.

Υπάρχει  επικοινωνία των παραγωγών με το κοινό;

Α: Υπάρχει ανοικτή επικοινωνία με το κοινό. Έχουμε και το chat στο facebook, το site μας που έχει αναρτημένο όλο το πρόγραμμα αναλυτικά, με τις εκπομπές, τους καλεσμένους, έχουμε και blog και κάθε εκπομπή έχει τη δική της σελίδα στο facebook, όπου και από κει μπορεί να επικοινωνεί ο κόσμος με τους παραγωγούς.

Μπορεί κάποιος να ζητήσει ένα τραγούδι;

Α: Σίγουρα υπάρχει μια μανιέρα, αλλά μπορεί κάποιος να ζητήσει ένα κομμάτι.

Ι: Α, εγώ είμαι ενάντια στα requests. Το request στα fm έχει σημασία, στο web όμως δεν έχει νόημα, γιατί εφόσον είσαι στο internet, έχεις πρόσβαση στα πάντα. Θέλω να πω, αν θες να ακούσεις κάτι, μπορείς να το βάλεις στο YouTube. Οπότε καθώς και εγώ και πολλοί από ‘μας, στην εκπομπή μας χτίζουμε μια συγκεκριμένη μουσική αφήγηση, καλό θα ήταν αυτή να έχει μια συνεχή ροή χωρίς να τη διακόπτουν τα requests.

N: Γενικά είναι στην ευχέρεια του παραγωγού. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί ο ακροατής να ζητήσει ένα κομμάτι που θέλει να παίξει στην επόμενη εκπομπή.

Βάζετε θέματα προς συζήτηση στις εκπομπές σας;

Ι: Αυτή τη στιγμή πέραν μιας ενημερωτικής εκπομπής, δεν υπάρχουν εκπομπές ανοικτού διαλόγου, αλλά αυτό μπορεί και να προκύψει. Διάδραση υπάρχει όμως.  Απλά δε θα αφιερώσουμε ολόκληρη εκπομπή σε ένα θέμα.

Α: Δεν είναι ψυγείο οι εκπομπές. Όταν κάνουμε εκπομπή ελέγχουμε το chat συνέχεια, έτσι ώστε να μπορούμε να σχολιάσουμε το οτιδήποτε. 

Ν: Αυτό που έχει και πλάκα, είναι ότι πολλές φορές μπορεί να εξελίσσεται μια κουβέντα στο chat με κάποιον ακροατή και μετά να προστεθούν κι άλλοι ακροατές και να αρχίσουν να μιλάνε μεταξύ τους.

Θα θέλατε μια αμιγώς πολιτική εκπομπή στο πρόγραμμά σας;

Ι: Θα μας ενδιέφερε μια πολιτική εκπομπή, αλλά με μια προσέγγιση, η οποία δεν καλύπτεται στα fm. Γιατί κάποιος να ακούσει μια εκπομπή σε web radio, όπου το περιεχόμενό της, το στυλ της και η προσέγγιση του παραγωγού είναι ίδια με τις εκπομπές που υπάρχουν στα fm; Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο τι πουλάει και το τι έχει ενδιαφέρον. Είναι λογικό στα fm να ακούγεται περισσότερο, αυτό που πουλάει.  Θα προτιμούσαμε λοιπόν, θέματα που δε βγαίνουν στην επιφάνεια της επικαιρότητας και να πλευρίζουμε με μια άλλη οπτική, πιο κοντά στον άνθρωπο και την κοινωνία.

Το web radio εμπίπτει στους Κανόνες Δεοντολογίας;

Α: Εμπίπτει; Νομίζω όχι τόσο σκληρά και αυστηρά. Υπάρχουν εκπομπές που οι παραγωγοί κάνουν άκρως δημοσιογραφικές εκπομπές από άποψη δεοντολογίας. Υπάρχει όμως πολύ μεγαλύτερη ελευθερία.

Ν: Φυσικά δεν επιτρέπεται να παραπληροφορήσεις ή να διαβάλεις κάποιον, αλλά και αυτό θα διωχθεί, μόνο αν φτάσει στα αυτιά εκείνου που πρέπει.

Διαφημίσεις θέλετε να έχετε;

Α: Είναι στα σχέδιά μας, αλλά η λεκτική αναπαραγωγή της διαφήμισης από τον παραγωγό ήταν κόκκινη γραμμή. Ναι στα σποτάκια, ή στις διαφημίσεις στο site αλλά ποτέ κανένας μας δε θα προτείνει κάποιο «προϊόν» δια στόματος την ώρα της εκπομπής του. Αυτό το πράγμα δε μας ενδιαφέρει γιατί θα διαστρεύλωνε την ποιότητα του προγράμματος. Δε θέλουμε σε μια δίωρη εκπομπή, σε κάθε τρία τέταρτα να λέει ο παραγωγός «Και τώρα ας απολαύσουμε το τάδε ουίσκι.». (γέλια) Δε θέλουμε να χαλάει η ροή του προγράμματος.


Υποστηρίζετε την προβολή νέων Ελλήνων καλλιτεχνών;

Ν+Α: Υπάρχουν πολλές εκπομπές στο Radio Reboot που έχουν ακριβώς αυτό το σκοπό, αλλά και σαν σταθμός έχουμε αυτή την κατεύθυνση. Να προωθούμε οτιδήποτε καινούριο συμβαίνει στην πόλη και σε όλες τις σκηνές. Εκπομπές όπως η Rock n’ Rolla, η Beerατεία, οι Κουλτουρίστριες φέρνουν πάντα καλεσμένους στις εκπομπές τους και ανερχόμενους, αλλά και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες να μιλήσουν για τη δουλεία τους.

Ι: Επίσης το web radio γενικά είναι μια καλή «πρόβα» για ανερχόμενους καλλιτέχνες, καθώς πολλές φορές είναι αγχωμένοι για το πώς θα προβληθούν. Σε ‘μας η ατμόσφαιρα είναι πιο ζεστή και ήρεμη, ο άλλος μπορεί να ξεκουμπωθεί πιο εύκολα. Όταν μετά γίνονται διάσημοι μας ξεχνάνε βέβαια. (γέλια)

 Α: Έχουμε και εκπομπή, το “What’s up doc?” που προβάλει νέους επιστήμονες και διδάκτορες που έρχονται να μιλήσουν για τη διατριβή τους . Μας ενδιαφέρει το καινούριο σε κάθε τομέα. Η ποικιλομορφία αυτή πάντως, γεννήθηκε στο spam. Οι είκοσι από τις είκοσι οκτώ εκπομπές ξεκίνησαν εκεί και ήρθαν μαζί μας στο Radio Reboot.


 

Το ραδιόφωνο έχει περισσότερη δύναμη σα μέσο πιστεύετε;

Ν: Έχει τη δυναμική της αφήγησης. Σίγουρα αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Σε σύγκριση με άλλα μέσα δεν ξέρω.

Ι: Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παραδοσιακά μέσα, το ραδιόφωνο είναι το μόνο που έχει τη δυνατότητα να μεταλλαχθεί και να επιβιώσει. Πριν δέκα χρόνια ή πέντε λέγαμε ότι το 2020 το ραδιόφωνο θα πεθάνει. Δε θα γίνει αυτό. Στο ραδιόφωνο, ένα από τα πιο εύκολα πράγματα είναι να δημιουργήσεις μια προσωπική επαφή. Στην εφημερίδα και τον γραπτό λόγο λειτουργεί με τελείως διαφορετικό τρόπο αυτό και στην τηλεόραση δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. 

Α: Είναι και πιο προσβάσιμο σα μέσω γιατί είναι το μόνο που μπορείς να απολαύσεις εν κινήσει.

Είστε ερωτευμένοι με το ραδιόφωνο;

Α: Το ερωτευτήκαμε στην πορεία. ‘Η μάλλον το ερωτευτήκαμε εκ νέου. Δεν το αγαπάμε πια σαν ακροατές, αλλά σαν παραγωγοί, σαν διοργανωτές, απ’ όλες τις απόψεις.

Ι: Το έχω ανάγκη και σαν παραγωγός και σαν ακροατής σίγουρα.

 

http://www.radioreboot.gr/back to main