Μυστική Βιβλιο – θήκη
Φιλίππα Δημητριάδη

Έχεις πράγματα να κρύψεις; Τώρα το Ough! σου μαθαίνει πώς να φτιάξεις το δικό σου stash book σε 10 απλά βήματα.

Φώτο: L' enfant Sauvage/ Eftychia Vlachou

Ο Johnny Cash, έκρυβε το φλασκί του μέσα στη Βίβλο. Ο Neo στο Matrix, καβάτζωνε  σκληρούς δίσκους σε ένα αντίγραφο του Simulacra and Simulation του Jean Baudrillard. Εσύ; Κρύβεις ακόμα το stuff στο τσίγκινο κουτάκι απ’ το τσάι, με κίνδυνο  να το βρει ανά πάσα στιγμή η μάνα σου; Όχι πια.

Ο Κώστας, που φτιάχνει διάφορα χρήσιμα «γκατζετάκια» και τα διαθέτει στα Meet Markets κατά καιρούς, σου εξηγεί πώς να φτιάξεις μια «Βιβλιοθήκη», το πιο μοσχοπουλημένο προϊόν του ever.

Τι θα χρειαστείς: Ένα βιβλίο γύρω στις 300 σελίδες, με σκληρό εξώφυλλο. Κοπίδι. Μολύβι και χάρακα. Κόλλα (ατλακόλ). Ένα πινελάκι. Μεμβράνη τροφίμων.

Βήμα 1ο
Επιλογή βιβλίου: Πρέπει να έχει σκληρό εξώφυλλο και ύψος πάνω από 4 εκατοστά.

Βήμα 2ο

Απομονώνουμε το εξώφυλλο και μερικές σελίδες με μεμβράνη για τα τρόφιμα. Συνήθως ως στο τέλος ενός κεφαλαίου.

Βήμα 3ο

Εφαρμόζουμε με ένα πινελάκι κόλλα στα τοιχώματα και περιμένουμε 2 ώρες να στεγνώσει.

Βήμα 4ο

Σχεδιασμός τρύπας με μολύβι και χάρακα σε ότι σχήμα επιθυμούμε.

Βήμα 5ο

Παίρνουμε το κοπίδι και κόβουμε σταδιακά.

Βήμα 6ο

Όταν φτάσουμε στο επιθυμητό βάθος εφαρμόζουμε με το πινελάκι κόλλα στα εσωτερικά τοιχώματα.

Βήμα 7ο

Κολλάμε μια από τις σελίδες που είχαμε αφήσει στην αρχή πάνω στην τρύπα έτσι ώστε να καλύψουμε τα τοιχώματα.

Βήμα 8ο

Κόβουμε με το κοπίδι τις γωνίες και ντύνουμε την τρύπα.

Βήμα 9ο

Ντύνουμε το εσωτερικό της τρύπας με μια ταπετσαρία της αρεσκείας μας. (προαιρετικά)

Βήμα 10ο

Αφήνουμε το βιβλίο ανοιχτό να στεγνώσει. (δόκιμος χρόνος: overnight)

Ποια είναι η ιστορία των stash books;

Από τότε κάποιος είπε «Αυτό είναι δικό μου», σίγουρα αναζήτησε και που θα το κρύψει. Τα βιβλία ήρθαν πολύ αργότερα βέβαια, με την ανακάλυψη της τυπογραφίας τον 15ο αιώνα. Κάποιος ανακάλυψε ότι μπορεί να κάνει τρύπα μέσα και να φυλάξει τα τιμαλφή του ή ό,τι άλλο έπρεπε να μείνει αθέατο. Υπάρχουν γενικότερα πολλά στερεότυπα. Το νούμερο ένα stash book είναι η Βίβλος , που είναι το πιο «επίσημο» βιβλίο, όπου μέσα έχει αλκοόλ ή όπλο, ή και κάποια σύνεργα ναρκωτικών. Είναι και πιο συμβολικό έτσι. Παίζει πολύ με τη θρησκεία, με όλα.

Πώς σου ήρθε η ιδέα να φτιάξεις κάτι τέτοιο;

Δε θυμάμαι πως μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω τις «Βιβλιοθήκες». Απλά έσκασε. Γενικά φτιάχνω κάτι για μία φορά. Αυτό έκανα στα Meet Markets και αυτό έκανα με τις Βιβλιοθήκες. Πολλές τις χάρισα κιόλας. Έρχεται ο άλλος σπίτι το βλέπει, του αρέσει και του λέω «Παρ’ το!». Δεν κρατάω τίποτα και δεν έχω ούτε φωτογραφία. Η τιμή της βιβλιοθήκης όταν τα πωλούσα ήταν ανάλογη της προσωπικής εργασίας που χρειάζεται. Υπήρχαν βιβλία που έκανα και 5 ώρες να τα κόψω, αλλά δεν είναι τρελά δύσκολο αν πιάνει λίγο το χέρι σου. Το αστείο ήταν ότι έγραφα «Βιβλιοθήκες από 2 – 20 ευρώ.» κι εκεί ο άλλος σκαλώνει. Σου λέει τι γίνεται;

Τα βιβλία μπορείς να τα προμηθευτείς από κάποιο παλαιοβιβλιοπωλείο στο Μοναστηράκι, όπως κι έκανα κι εγώ. Δεν θα κάτσεις τώρα να κόψεις καλό βιβλίο που έχει δεκαεφτά και είκοσι ευρώ.

Ονόμασα στα stash books μου «Βιβλιοθήκες» γιατί το βρήκα εξαιρετικό ως λογοπαίγνιο. Είναι ένα βιβλίο που είναι και θήκη. Μπορεί να κρύψει ο καθένας οτιδήποτε μέσα, δεν φτιάχτηκαν συγκεκριμένα για stuff. Ήταν και για στικάκια, σκληρούς δίσκους, dvd. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει το δικό του. Είναι σχεδόν 2 ώρες δουλειά. Μπορείς να δώσεις στην τρύπα ό,τι σχήμα θες.

Συνήθως ο τίτλος του βιβλίου προϊδεάζει γι αυτό που κρύβεται μέσα;

Ναι. Έχει πολύ πλάκα να έχει κάποιο νόημα. Ένα βιβλίο που λέει ας πούμε απ’ έξω «Τα Μυστικά των Windows», σε προδιαθέτει ότι εκεί έχει κάποιο cd ας πούμε. Και απ’ κει και πέρα μπορείς να παίξεις με την ιδέα του καλού και του κακού. Δηλαδή να πάρεις ένα βιβλίο που έχει τίτλο «Πώς να κόψετε το αλκοόλ.» και μέσα να έχει ένα φλασκί.

 back to main