Σάντουιτς στο Σαν Φρανσίσκο του Κεραμεικού
Ζωή Παρασίδη

Το snack, αλλιώς.

Διαλέγεις μεταξύ τριών ειδών ψωμιού, βάζεις μέσα από μπέικον και γαλοπούλα μέχρι λιαστή ντομάτα και ψητό κουνουπίδι, και είσαι έτοιμος να απολαύσεις ένα γευστικό και χορταστικό σάντουιτς. Που; Στο ''Σαν Φρανσίσκο'' του Μεταξουργείου.

Μιλήσαμε με τον  Βασίλη, τον κοσμογυρισμένο και ερωτευμένο με την πόλη της Καλιφόρνια ιδιοκτήτη του μαγαζιού. Παράλληλα, περιμέναμε τον αδερφό του Δημήτρη να κάνει τα ‘’μαγικά’’ του στην κουζίνα και να μας ετοιμάσει ένα σάντουιτς με γαλοπούλα, μέλι, μουστάρδα και αβοκάντο. Από εκείνη την φορά, φάγαμε, ξαναφάγαμε, και το πιο πιθανό είναι ότι θα ξαναφάμε.

Φωτο: Εftychia Vlachou

Πως αποφάσισες να ανοίξεις το μαγαζί και γιατί το ονόμασες ‘’Σαν Φρανσίσκο’’ ;

Έμενα στο Σαν Φρανσίσκο για δυόμιση χρόνια και το ερωτεύτηκα, παρότι ο αρχικός μου στόχος ήταν να σπουδάσω στη Σάντα Κρουζ. Η πρώτη δουλειά που βρήκα εκεί ήταν σε ένα σαντουιτσάδικο που πήγαινα συνέχεια, γιατί είχε το καλύτερο σάντουιτς που έχω φάει ποτέ. Πάντα μου άρεσε να ασχολούμαι με οτιδήποτε έχει σχέση με καλό φαγητό και αυτό το μαγαζί ήταν η αιτία για να ανοίξω ένα δικό μου.

Το όνομα προέκυψε όταν ένας φίλος επέμενε να το βγάλω ‘’ Το όμορφο Σαν Φρανσίσκο’’, αλλά μου φάνηκε λίγο μεγάλο και άφησα απ’ έξω το ‘’όμορφο’’.  Αυτή η πόλη έχει φανταστικά μέρη για να φας, και σίγουρα θα βρεις ό,τι είδους κουζίνα θες.

Μιας και δεν έχω πάει, τι είναι αυτό που θυμίζει στο μαγαζί την πόλη της Καλιφόρνια; Είναι, ας πούμε, τόσο πολύχρωμη όπως η διακόσμηση που έχεις κάνει εσύ;

Ναι, είναι μια πόλη γεμάτη χρώματα. Αλλά η διακόσμηση  του μαγαζιού συνολικά δεν έχει καμία σχέση με τα μαγαζιά του Σαν Φρανσίσκο, είναι απλά μια σύνθεση πραγμάτων που μου αρέσουν στην Ελλάδα. Ήθελα να θυμίζει κάτι σε 70’ς και σε ρετρό σπίτι γιαγιάς. Βέβαια, δεν είμαι καλός σε τέτοιου είδους πράγματα, οπότε είπα στους φίλους μου πως το φαντάζομαι περίπου και με βοήθησαν εκείνοι. Αν μου δείξεις ένα σημείο του μαγαζιού, μπορώ να σου λέω για μισή ώρα πως προέκυψε και ποιος το έκανε. Για τα πλακάκια ας πούμε, δεν θυμάμαι καν πόσες μέρες ύπνου έχασα.

Και πριν εργαζόσουν στον τομέα του φαγητού ή έκανες κάτι άλλο;

Σπούδασα μηχανολόγος / μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Αγγλία, αλλά βαρέθηκα να βρίσκομαι όλη μέρα μπροστά από μια οθόνη. Έχω κάνει τόσες διαφορετικές δουλειές και ήθελα επιτέλους να δημιουργήσω κάτι από το μηδέν, αντί να ασχολούμαι με πράγματα που υπάρχουν ήδη. Με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα δεν ήθελα να ψάξω για δουλειά, γιατί έτσι και αλλιώς δεν νομίζω ότι θα έβρισκα. Παρότι έχω ακούσει για πολλά μαγαζιά πως έχουν κλείσει λόγω της κρίσης, είμαι πολύ ξεροκέφαλος και πίστεψα πως είχε έρθει η ώρα μου να κάνω αυτό που ήθελα τόσο καιρό. Αν δεν πετύχει, τουλάχιστον δεν θα μου μείνει  το απωθημένο πως δεν προσπάθησα.

Είχα δουλέψει ως μηχανολόγος σε μια κολεκτίβα εργασίας, και γι’ αυτό προσπάθησα να συνδυάσω την αγάπη μου για το φαγητό με αυτό το μοντέλο εργασίας. Αν όλα πάνε καλά δηλαδή , ο καθένας που θα δουλεύει στο μαγαζί θα είναι ιδιοκτήτης του, και το αντίστροφο. Δεν θα υπάρχει κάποιος που απλά θα κάθεται και θα κερδοσκοπεί από την επιχείρηση. Αυτό θέλω να δω να γίνεται στο μέλλον, αλλά προς το παρόν δουλεύουμε μόνο εγώ και ο αδερφός, γιατί δεν έχουμε ούτε τρεις μήνες που έχουμε ανοίξει.

Μαγειρεύεις;

Μαγειρεύω. Μ’ αρέσει να φτιάχνω γευστικά φαγητά, αλλά θέλω να γίνονται γρήγορα. Αυτή είναι και η λογική στα σάντουιτς του ‘’ Σαν Φρανσίσκο’’, μπορεί να μην χρειαστούν δυο ώρες για να τα ετοιμάσουμε, αλλά δεν θέλαμε να φτιάξουμε άλλο ένα μαγαζί με την λογική του ‘’έτοιμου’’, κάτι δηλαδή που να σε περιμένει στη βιτρίνα με το μαρούλι μαραμένο. Το κάθε σάντουιτς  γίνεται από την αρχή, μπροστά στον πελάτη. Και τα υλικά δεν είναι τυχαία, τα έχω ψάξει πάρα πολύ. Στόχος μου ήταν να προσφέρω κάτι το οποίο θα έφτιαχνα ο ίδιος, στην κουζίνα του σπιτιού μου.

Πόσα σάντουιτς έχει ο κατάλογος και που κινούνται οι τιμές;

Ο Κατάλογος έχει δεκαεννέα προτάσεις, αλλά τον αλλάζω συνέχεια, κάνω πειράματα στην κουζίνα μου για φίλους και μετά τα εφαρμόζω στον κατάλογο. Τα βασικά υλικά που μπαίνουν σε όλα  τα σάντουιτς είναι μαρούλι, ντομάτα, πίκλες, πιπεριές και κρεμμύδι, κρατάς και αφήνεις ό,τι θες. Το πιο φτηνό ξεκινάει από 3.20 και το πιο ακριβό φτάνει στα 6.

Θες να μου προτείνεις ένα για τους αναγνώστες του OUGH!;

Θα πρότεινα σε έναν vegetarian το κουνουπίδι ψητό, με σος HP (αγγλική σος ξυδάτη που ταιριάζει πολύ με κρέατα) και τσένταρ, είναι προς το παρόν αυτό που επιλέγουν λιγότεροι, αλλά όποιος το έχει φάει μου έχει πει τα καλύτερα. Σκέψου ότι εγώ δεν τρώω κουνουπίδι, αλλά ψητό είναι το κάτι άλλο. Σε κάποιον κρεατόφαγο, θα πρότεινα  το μπέικον, αυγό και τυρί.  Αυτά που μέχρι στιγμής αρέσουν και πουλάνε περισσότερο είναι το μοσχάρι/μπούτι με πάπρικα, τσένταρ και hp και το χαλούμι με λιαστές ντομάτες. Αλλά το γαλοπούλα, μέλι μουστάρδα, αβοκάντο, όχι απλά αρέσει, έχει hardcore θαυμαστές.

Οι συνδυασμοί γεύσεων και υλικών που προτείνονται στον κατάλογο πως προέκυψαν;

Κάποιοι από τους συνδυασμούς γεύσεων, έχουν καθαρά να κάνουν με δικές μου αναμνήσεις και εμπειρίες. Το αβοκάντο που χρησιμοποιούμε, το έτρωγα πολύ συχνά στη Ν. Αφρική, όπου πέρασα 7 χρόνια κατά την παιδική μου ηλικία. Δεν μου φαίνεται δηλαδή κάτι το exotic ή το περίεργο. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα υλικά του καταλόγου.  Έχω δώσει μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των υλικών. Όταν πάω με φίλους να ψωνίσω στο super market, εκνευρίζονται με το πόση ώρα μπορώ να κάθομαι και να διαλέγω τι θα πάρω. Όταν αγοράζω κάτι, κοιτάω όλα του τα συστατικά και ψάχνω μέχρι και στο Wikipedia αν δεν γνωρίζω κάποιο από αυτά, κάποιο Ε ας πούμε όταν παίρνω μαγιονέζα. Για παράδειγμα, μονογλουταμινικό νάτριο δεν ήθελα να υπάρχει σε κανένα προϊόν που θα έχω στο μαγαζί. Σκέψου ότι δεν είχα μπέικον για ένα μήνα μέχρι να βρω κάποιο χωρίς αυτό το συστατικό, το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να δώσει μία έξτρα γεύση, που σου προκαλεί ένα είδους εθισμό.

Θα έλεγες δηλαδή πως προσφέρεις μια gourmet λύση στο γρήγορο φαγητό;

Δεν θέλω να προωθήσω το μαγαζί ως  gourmet και  super ψαγμένο. Επίσης, δεν θέλω οι τιμές μου να είναι απλησίαστες, γιατί ο κόσμος έχει μάθει στο φτηνό γρήγορο φαγητό, οπότε δεν επιθυμώ να απομακρύνω με τον κατάλογο μου αυτούς που θα έτρωγαν σε εμάς μόνο και μόνο γι' αυτόν τον λόγο. Νομίζω ότι ο Έλληνας καταλαβαίνει έτσι και αλλιώς αν έχεις καλό φαγητό ή όχι .

Ενώ ένας Αμερικάνος;

 Ένας Αμερικάνος αντιμετωπίζει δυσκολία σε αυτό το θέμα γιατί δεν έχει μεγαλώσει με πραγματικά καλό φαγητό. Τους συμπαθώ και μ’ αρέσει η χώρα τους, αλλά έχουν υποβαθμίσει πολύ την ποιότητα του φαγητού τους και δυστυχώς βλέπω πως αυτή η μόδα έχει έρθει και στην Ελλάδα. Για να φας ποιοτικά στην Αμερική, θα πληρώσεις. Το ίδιο φοβάμαι πως έχει αρχίσει να συμβαίνει και εδώ κυρίως για οικονομικούς λόγους, γιατί και να θέλει κάποιος να έχει ποιότητα στα υλικά του, το παραβλέπει προκειμένου να είναι βιώσιμη η επιχείρησή του, επιλέγοντας να πάρει τα πιο φτηνά.

Εσύ που τρως στην Αθήνα;

Μου αρέσει να τρώω στη ‘’Γη’’ στον Σταθμό Λαρίσης, στον ‘’Κυματοθραύστη’’  και στην ‘’Μystic Pizza’’ στα Εξάρχεια, στο  ‘’Chez Lusien’’ στα Άνω  Πετράλωνα, στο ''Guarantee'' στο Κουκάκι, στο ‘’Σαλαντίν’’, στο ‘’ Ο Αιγύπτιος’’ και στο ‘’Safka’’ που είναι στη γειτονιά μας. Και είμαι σίγουρος πως έχω παραλείψει πολλά.

Ένα αγαπημένο σου φαγητό;

Πολύ δύσκολη ερώτηση αυτή, είναι τόσα πολλά που μπορώ να σου μιλάω με τις ώρες για τα φαγητά που αγαπώ.  Σίγουρα δεν θα ξεχάσω τα μπουρίτος που έτρωγα στην Μεξικάνικη γειτονιά του Σαν Φρανσίσκο. Επίσης, είμαι εντελώς εξαρτημένος από την σοκολάτα σε οποιαδήποτε μορφή της, τρώω κάθε μέρα.

Πιστεύεις ότι έλειπε κάτι σαν το ‘’Σαν Φρανσίσκο’’ στην Αθήνα;

Σίγουρα. Επειδή ήμουν πάντα τύπος που πήγαινα από το ένα μαγαζί στο άλλο, δεν έχω δει κάτι ανάλογο ή δεν έχω πει ότι κάποιο μαγαζί θα ήθελα να το έχω εγώ.  Ήθελα να φτιάξω ένα ήσυχο μαγαζί - έχω βαρεθεί να βγαίνω κάπου έξω και να φωνάζω για να μιλήσω - με λογικές τιμές και ωραίο φαγητό, με κλίμα χαλαρό και σπιτικό. Το concept, αν μπορείς να το πεις έτσι, είναι το να νιώθω σα να είμαι στην δική μου κουζίνα και να έρχεται κόσμος να μιλάμε την ώρα που τους μαγειρεύω.

 


Το Σαν Φρανσίσκο

Κεραμικού,99

τηλ: 21 5551 2845



back to main