Up Festival: Μελωδίες γεμίζουν την άδεια παραλία
Φιλίππα Δημητριάδη

Το Up Festival, που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά στα Κουφονήσια, ξεκίνησε αυθόρμητα, ως μια ιδέα καλοκαιρινή, από ‘κείνες που παίρνεις με την παρέα σου πίνοντας ένα μπουκάλι μπύρα, κάτω από τον μεσημεριανό, καυτό ήλιο.

Φώτο: Eftychia Vlachou, Up Festival team 


Το Ough! συνομίλησε με την ομάδα που το διοργανώνει, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη. Για την ακρίβεια, το ημερολόγιο που μετράει αντίστροφα στο site του φεστιβάλ, έγραφε 5 μέρες ακόμα και οι διοργανωτές πριν και μετά τη συνέντευξή, επιδόθηκαν σε έναν ανελέητο τηλεφωνικό αγώνα για την ανεύρεση δανεικού μίξερ. Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό αν τελικά βρήκαν. 

«Δεν υπήρχε συγκεκριμένη ιδέα πίσω απ’ το φεστιβάλ.  Έτυχε. Γενικά πάμε χρόνια στα Κουφονήσια, στην παραλία Πορί, απ’ όπου φαίνεται απέναντι η Αμοργός και σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα live του Παυλίδη. Τον πήραμε τηλέφωνο, του είπαμε μια ημερομηνία συμφώνησε, μετά βρήκαμε και τον Vassiliko , που ‘ναι φίλος,  του λέμε πάμε για διακοπές και να παίξεις και τα λοιπά, μετά είπαμε και στον Figurant που ναι και αυτός φίλος μας και τυχαία ήταν και οι Tango with Lions εκεί, για ένα γάμο. Έτσι το πρώτο Up Festival είχε μόνο τέσσερα ονόματα, δεν ήταν ακριβώς φεστιβάλ.
Πιο πολύ αρέσει στον κόσμο το μέρος, που είναι πολύ ωραίο. Το φεστιβάλ από μόνο του δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, η τοποθεσία είναι που το κάνει ωραίο . Ζεις το καλοκαίρι. Το αυτονόητο.

Κάθε χρόνο προσπαθούμε να το κάνουμε όλο και καλύτερο. Το πρώτο έγινε τυχαία, το είχαμε κάνει και τέλος Αυγούστου, σχεδόν Σεπτέμβρη, οπότε είχε ελάχιστο κόσμο το νησί. 350 κατοίκους έχει το νησί, ε, 500 άτομα να είχαν έρθει. Ήμαστε κάπως ανοργάνωτοι σχετικά όμως. Όποτε κάθε χρόνο το οργανώνουμε και καλύτερα. Το bar, το χώρο, το φωτισμό, μέχρι και τα πιο σύνθετα,  τον καθαρισμό του χώρου, το να έχει διάφορα μαγαζάκια το φεστιβάλ για να περνάς το χρόνο σου μες τη μέρα. Αυτός είναι ο σκoπός. Κάθε χρόνο να υπάρχει και μια μικρή βελτίωση. Μας ενδιαφέρει η προσέλευση από τα γύρω νησιά, μοιράζουμε flyers και τα σχετικά, έρχονται κάποιο από τη Νάξο ας πούμε, αλλά κι εκεί γίνονται πολλά πράγματα. Βέβαια το αν θα συνεχιστεί το φεστιβάλ σαν ένας ετήσιος θεσμός είναι θέμα διάθεσης. Είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί όλη η παραγωγή γίνεται από εδώ. Από την Αθήνα, από την Πάτρα... Είναι κάτι και πολυέξοδο, αλλά θέλει και διάθεση. Όπως κάθε πράγμα στη ζωή για να το κάνεις καλά πρέπει να το κάνεις με όρεξη.  Όσο περνάει ο κόσμος ωραία και εμείς θα συνεχίζουμε. Δεν έχουμε όμως κάποια συγκεκριμένη φιλοδοξία. Η μόνη φιλοδοξία είναι να περνάμε καλά. Να περνάνε καλά και οι καλλιτέχνες, να είμαστε μια παρέα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό καθώς έρχονται και παίζουν δωρεάν.

Το ότι δεν υπάρχει αντίτιμο έχει να κάνει με το ότι δε θα μας άρεσε η ιδέα να έχει είσοδο το φεστιβάλ. Έρχονται οι φίλοι μας, πιστεύουμε ότι και οι καλλιτέχνες το βλέπουν σαν διακοπές και γενικά υπάρχει ένα κλίμα ελευθερίας. Πιστεύω ότι μόνο και μόνο το να κλείσεις το χώρο εκεί πέρα χάνει την αξία του. Το θέμα είναι να πηγαίνεις σε μια παραλία, να βλέπεις το στήσιμο του φεστιβάλ απ’ την αρχή, το sound check, όλα, να κάνεις το μπάνιο σου, να πίνεις, τη μπύρα σου, τον καφέ σου. Φράζοντας το χώρο θα χανόταν αυτομάτως τη μισή αξία του το φεστιβάλ. Το κάμπινγκ δεν επιτρέπεται στην παραλία, καθώς έχει απαγορευτεί γενικά στα Κουφονήσια με απόφαση των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια. Τουλάχιστον από το 2005.

Επιλέγουμε καλλιτέχνες που να ‘ναι καθιερωμένοι για να αρέσουν στον κόσμο, αλλά και μικρές μπάντες. Ειδικά τώρα που είναι και η Inner Ear στο φεστιβάλ, παίρνουμε και μπάντες που ξεκινάνε τώρα και μπορεί να μη τις ξέρεις ο κόσμος, που έχουν μόνο μια κυκλοφορία. Από ‘κει και πέρα είναι και μουσική που να μας αρέσει και να την ακούμε. Κάπως έτσι είναι το κριτήριο με το οποίο επιλέγουμε τους καλλιτέχνες.

Έτσι κάτι παράδοξο που να ‘χει συμβεί στις προηγούμενες διοργανώσεις... Τι είχε γίνει. Α! Είχε πλάκα την ώρα που έπαιζαν οι Βurger Project και έμεινε η γεννήτρια από βενζίνη και σταμάτησε. Δεν ακούγονταν ο ήχος. Οπότε έπρεπε να βρούμε βενζίνη για να βάλουμε και είχαμε το μπετονάκι και λέγαμε «Για πόσα τραγούδια φτάνει το μπετόνι;» ή «Βάλε δύο τραγουδάκια ακόμα!». 

Η μουσική είναι πολύ ωραία και όλα τα groups και τους καλλιτέχνες αξίζει να τους δει κάποιος, αλλά πάνω απ’ όλα το Up festival, είναι η συνολική εμπειρία, ο ιδιαίτερος  χώρος και το κλίμα. Ελπίζουμε να μείνει αυτό το κλίμα το παρεΐστικο και να μη χαθεί ακόμα κι αν έρθει περισσότερος κόσμος. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι.

Εκτός όμως από την ομάδα του Up Festival, μιλήσαμε και με τον Αλέξανδρο Μιαούλη, ιδιοκτήτη του Καλόφεγγου , του μοναδικού μπαρ στο Πορί , που φροντίζει να δροσίζει και να θρέφει  διοργανωτές,  κοινό και συμμετέχοντες του Up τα τελευταία τρία χρόνια.

«Στα Κουφονήσια με έφεραν οι γονείς μου όταν ήμουν δέκα μηνών.  Δεν έχουμε καμιά σχέση από δω. Απλά ήρθαν εδώ οι δικοί μου, τους άρεσε πάρα πολύ, αγοράσανε γη κι εγώ όταν ήμουν έφηβος μου μπήκε η ιδέα να φύγω απ’ την Αθήνα και το πρώτο μου πάτημα ήταν το νησί.  Νιώθω πολύ τυχερός που η λύση ήταν αυτό το νησί, που το είχα αγαπήσει πολύ και έχω περάσει εδώ τα παιδικά μου χρόνια και πολλά καλοκαίρια, ιδίως στο Πορί με σκηνές και τα λοιπά. Τα τελευταία δέκα χρόνια είμαι εδώ. Στην Αθήνα πηγαίνω τέσσερις μήνες το πολύ κάθε χρόνο.

Με την ομάδα που διοργανώνει το Up, γνωριστήκαμε όταν ήρθαν εδώ για διακοπές. Κάτσανε στο Καλόφεγγο, φάγανε, ήπιαν, τους άρεσε πολύ ο τόπος και μου κάνανε την πρόταση αρχές καλοκαιριού του ’11 και ενάμιση μήνα μετά, το είχαν οργανώσει κι έτσι ξεκίνησε το Up Festival.  Ήταν μια αυθόρμητη σκέψη . Της στιγμής. Την επόμενη χρονιά έγινε πολύ πιο οργανωμένο όλο αυτό. Έγινε τριήμερο με πολλά περισσότερα group.  Συμφώνησα αμέσως με τα παιδιά γιατί αγαπώ τη μουσική. Παίζω κι εγώ μουσική, συλλέγω βινύλια απ’ τα οκτώ μου χρόνια, οργανώνω κι εδώ συναυλίες, μ’ αρέσει ν’  έχω ζωντανή μουσική στο μαγαζί και η ιδέα του φεστιβάλ μου άρεσε γιατί ήταν κάτι δυνατό πάνω σ’ αυτό το νησί, στο οποίο ποτέ πριν δεν γινόντουσαν καλλιτεχνικά δρώμενα  πέρα απ’ τα νησιώτικα και «τη γιορτή του ψαρά» ας πούμε. 

Είναι μια μεγάλη προσπάθεια αυτή που γίνεται απ’ τα παιδιά. Οικονομικά είναι μια καταστροφή για όλους μας, αλλά η αγάπη για τη μουσική ξεπερνάει όλα τα εμπόδια. Όλη η δουλειά γίνεται με μεράκι και δεν υπάρχει ο παράγοντας κέρδος στη μέση. Της ίδιας νοοτροπίας είμαι κι εγώ, με κατάλαβαν αμέσως τα παιδιά και γι αυτό και κάνουμε αυτό το φεστιβάλ μαζί εδώ και τρία χρόνια. Μακάρι να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, αρκεί να οργανώνεται πάντα αναλογικά με την προσέλευση του κόσμου.

Όταν κλείνει το Καλόφεγγο πολλές φορές το χρησιμοποιούμε στα studio για τις δικές μας ανάγκες με την μπάντα μου. Μου έχουν γίνει πολλές προτάσεις από καλλιτέχνες που έχουν παίξει εδώ είτε στο φεστιβάλ, είτε στο μαγαζί, να έρθουν εδώ μια βδομάδα, δέκα μέρες και να ηχογραφήσουν. Εδώ πέρα είναι ό,τι  καλύτερο. Είναι ασύλληπτο μέρος, είναι ένας μικρός κόλπος, με μια φανταστική παραλία. Δεν έχουμε τίποτα να μας ενοχλήσει. Ούτε φωτορύπανση, ούτε τηλέφωνα. Πραγματικό ησυχαστήριο. Σα να είσαι σε μονή. Είναι ο τέλειος χώρος για να δημιουργήσεις κάτι.

Προσωπικά αυτό που έχει δώσει σε μένα το φεστιβάλ είναι η ευκαιρία  να δω κάποια ονόματα από κοντά, όπως ο Figurant ή οι Baby Guru,  που τους είδα ξαφνικά live στον τόπο μου  στο Πορί, το οποίο είναι μαγικό. Είναι μια απ’ της ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου, και δε το λέω εγώ, το έχει γράψει και το Lonely Planet σε ένα επετειακό τεύχος για το Millennium με τα highlights του πλανήτη. Η ενέργειά του κερδίζει τον κόσμο. Στους χίλιους ανθρώπους που θα περάσουν από εδώ οι 999 θα επιστρέψουν. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται εδώ επί τριάντα πέντε και σαράντα χρόνια κάθε χρόνο. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Αν έρθεις εδώ θα κολλήσεις. Φέτος μπήκε και ένα καράβι που φεύγει από Ραφήνα και φτάνει στο Πορί σε 4,5 ώρες. Μπορεί κάποιος δηλαδή, αν έχει την οικονομική δυνατότητα, να έρθει και αυθημερόν.

Η καλύτερη ώρα του φεστιβάλ είναι η ώρα του sound check. Είναι περίπου μία, μιάμιση ώρα, πριν τη δύση του ηλίου, όπου όλα τα νησιά τριγύρω γίνονται ροζ, ηρεμεί η θάλασσα, όλη η φύση τριγύρω ηρεμεί, παίρνει μαγικά χρώματα όλο το τοπίο. Αφού οι μπάντες που κάνουν sound check εκείνη τη στιγμή, επιθυμούν αν γίνεται την επόμενη χρονιά, αν είναι να ξαναπαίξουν, να παίξουν εκείνη την ώρα.». 

BONUS

Video από την εμφάνιση του Παύλου Παυλίδη στο πρώτο Up Festival του 2011.
 


 


Line Up UP Festival Vol.3

25.07
Παύλος Παυλίδης & B-Movies
Leon
The Callas
Nalyssa Green
LogOut
Laternative (DJ Set)

26.07
Φοίβος Δεληβοριάς
Wedding Singers
Baby Guru
KU
Melorman
Lei Vader (DJ Set)

27.07
Xaxakes
Tango With Lions
Illegal Operation
Berlin Brides
Moa Bones
Up Festival closing Party (DJ Set)

FREE ENTRANCE

http://www.upfestival.gr/back to main