Welcome to the OWHHRM's world
Νάνσυ Μητροπούλου

Για τον Άγι, τον δημιουργό των ΟWHHRM Garments, η πραγματικότητα είναι μια τρέλα και η απελπισία μπορεί να είναι μια συνεχής πηγή έμπνευσης. Τ-shirts που μιλούν για σκέψη, αγάπη, απολαύσεις, ηδονές και είναι φτιαγμένα από τον ίδιο με άποψη. Ή μάλλον είναι από μόνα τους μια άποψη.

Πότε και πώς ξεκίνησε η ιδέα των Τ-Shirts;
Από το 2010.Βασικά από απελπισία αλλά και από όρεξη για καινούρια πράγματα. Από πολύ μικρή ηλικία ζωγραφίζω και έχω ασχοληθεί με όλο το φάσμα της ζωγραφικής. Επειδή όμως η Ελλάδα έχει κάποια θέματα με αυτόν τον χώρο και φτάνοντας σε κάποια σημεία προσωπικής απελπισίας αποφάσισα να κάνω κάτι διαφορετικό. Να ασχοληθώ με κάτι που θα είχε σχέση με περισσότερο κόσμο και έτσι ξεκίνησε όλο αυτό.

Τα αρχικά  O.W.H.H.R.M. τι σημαίνουν;
 Αυτό είναι ένα μυστικό που δεν το γνωρίζει κανείς εκτός απο μένα και είναι η βαθιά μυστικιστική ρίζα αυτού που κάνω. Θα σας πω μόνο ότι μέσα στα σχέδια υπάρχει πάντα αυτός ο κωδικός αλλά και παντού γύρω και μέσα μας.

Από πού εμπνέεσαι τα σχέδια των Τ-Shirts;
Από τα πάντα. Τόσο από το φως όσο και από το σκοτάδι και περισσότερο από την συνένωσή και τη συνύπαρξή τους. Σχεδιαστικά, ποιες είναι οι επιρροές σου; Είναι καθαρά θρησκευτικές και φιλοσοφικές, μυστικιστικές κατά κάποιο τρόπο. Αναμειγνύω το θρησκευτικό στοιχείο με το ποπ στοιχείο της τέχνης και έτσι γεννιέται το στοιχείο  O.W.H.H.R.M. Τα σχέδια αν θελήσει κάποιος να τα χωρίσει σε κατηγορίες, υπάρχουν δύο: υπάρχει η θρησκευτική εικονογραφία και οι μπλούζες με το πιο pop culture στοιχείο. Γιατί αν το καλοσκεφτείς δύο είναι οι βασικές πηγές επιρροής στην κοινωνία: η θρησκεία και τα media.

Για ποιες θρησκείες κάνεις αναφορές;
Η θρησκεία ως γενικότερη έννοια είναι που με απασχολεί και με ενδιαφέρει. Όλες οι θρησκείες έχουν να δώσουν, έχουν δώσει και έχουν πάρει κάτι απο την Τέχνη. «Η νίκη», έχεις πει, «δεν είναι ούτε του Θεού, ούτε του Διαβόλου, ανήκει στην τρέλα». Πώς ορίζεις αυτήν την τρέλα; Ως την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι τρέλα. Όταν κοιτάς γύρω σου και όταν κοιτάς βαθειά μέσα σε καταστάσεις, μπορείς ίσως να δεις αυτό για το οποίο μιλάω. Είναι όλα τα διαφορετικά πράγματα τα οποία είναι μαζί, πράγματα που δεν ταιριάζουν αλλά συμπορεύονται, αυτό είναι για μένα τρέλα, οχι απαραίτητα με αρνητική έννοια.

Τι αποδοχή έχουν τα T-Shirts που φτιάχνεις;
 Έχουν αρκετά μεγάλη αποδοχή και αυτό είναι κάτι που με έχει εντυπωσιάσει αρκετά. Έχουν μεγάλη αποδοχή και σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την "ακραία εικονογραφία", από όλα τα μήκη και τα πλάτη της κουλτούρας. Έχουν αποδοχή και στο εξωτερικό;  Τον τελευταίο καιρό περισσότερο. Κυρίως στην Αμερική και στην Ιαπωνία. Υπάρχει μάλιστα μια μπουτίκ στην Ακιχαμπάρα στο Τόκιο που πήρε κάποια κομμάτια. Το μέλλον κρύβει και άλλες εκπλήξεις.  

Ποιο είναι το κοινό τους;
Αρχικά το κοινό τους ήταν δικοί μου άνθρωποι που κυρίως άνηκαν στο χώρο του tattoo και της μουσικής -της death,black metal και hip hop μουσικής, πλέον το κοινό του O.W.H.H.R.M. είναι όλοι οι άνθρωποι, όλων των ηλικιών και τάσεων.

Πώς αποφάσισες το σχέδιο που είχες στο μυαλό σου να το αποτυπώσεις με στάμπα σε Τ-Shirt;
Είχα από πολύ μικρή ηλικία ενδιαφέρον απέναντι στο θέμα της μόδας. Κάποια στιγμή επειδή ήρθαν άλλες προτεραιότητες αυτό το άφησα. Και είδα κάποια στιγμή αργότερα ότι ο χώρος της μόδας ίσως και να είχε ένα κομμάτι της πίτας για να το διεκδικήσω. Τις στάμπες τις φτιάχνεις και τις τυπώνεις μόνος σου πάνω στα Τ-Shirts;  Tον πρώτο ενάμιση χρόνο τα μπλουζάκια τα αγόραζα, τα τύπωνα και τα πουλούσα εγώ, ουσιαστικά μόνος μου. Τώρα εκτός από την εκτύπωση ( απο τους εκλεκτούς Heartbomb Custom Screenprints), πάλι εγώ τα κάνω όλα.

Κάθε πότε φτιάχνεις καινούριες σειρές Τ-Shirts;
Έχει να κάνει με την έμπνευση. Γενικότερα η προσέγγιση του   O.W.H.H.R.M είναι κατά βάση αντι-εμπορική. Με ενδιαφέρει να βγει κάτι, όταν πρέπει και τότε αν έχει καλως να πουλήσει.

Τι άλλο φτιάχνεις εκτός από Τ-Shirts;
Φτιάχνω hoodies, zip hoodies και μακρυμάνικα χωρίς κουκούλα, και αυτά βγαίνουν πάντα σε πολύ πιο περιορισμένο αριθμό από τα κοντομάνικα. Ποιες έννοιες κρύβονται στις μπλούζες σου;  Η σκέψη, το ανοιχτό μυαλό, η αγάπη, οι απολαύσεις, οι ηδονές και κάποια άλλα πράγματα που δεν είναι ίσως για όλους.

 Όπως;
Είναι πράγματα που με ενδιαφέρει ο κόσμος να κοιτάξει στο μπλουζάκι για να τα ανακαλύψει και αν δε το πετύχει ακόμα και να τα επιννοήσει . Από τις αγαπημένες μου φάσεις με πελάτες - που δεν μου αρέσει να τους αποκαλώ έτσι, ουσιαστικά είναι «συνένοχοι», «χρήστες» ή και «πιστοί» του O.W.H.H.R.M.- είναι όταν μου στέλνουν ένα μήνυμα και να μου λένε «ρε, καθόμουν και κοιτούσα την μπλούζα και είδα και αυτό και εκείνο». Μου αρέσει να αντιλαμβάνονται τα σχέδια σαν ένα μικρό ποίημα η' ένα γρίφο.

Τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει στην πόλη;
Άνθρωπο της πόλης δεν με θεωρώ και πολύ. Αλλά πολλές φορές αντιφάσκω ως προς αυτό. Και επειδή τώρα μένω στο κέντρο της πόλης, στην καρωτίδα του γκέτο -όπως συνηθίζω να λέω το μέρος όπου μένω- έμαθα να γουστάρω και τα χειρότερα. Ίσως σα μηχανησμό άμυνας γιατί τα βλέπω και κάθε μέρα. Αλλά μέσα σε αυτά τα χειρότερα είναι και τα πολύ περίεργα ωραία γιατί η απελπισία όπως όμως και η ελπίδα που βγαίνει μέσα από όλα αυτά είναι κάτι που με εμπνέει σε πολλά επίπεδα.

Οι μπλούζες είναι unisex;
Eίναι. Αλλά εγώ τις λέω unisexual. Eίναι για όλους. Οι γραμμές των κοντομάνικων είναι κατά βάση ανδρικές. Μου αρέσει πολύ όμως όταν έρχονται κορίτσια και βλέπω ότι έχουν επέμβει στο κόψιμο της μπλούζας.

Πού μπορεί να βρει κάποιος τις μπλούζες;
Στο Ίντερνετ owhhrm.com, όπου υπάρχει ένα πολύ καλά κρυμμένο contact form, στο facebook, στο tumblr. Aλλά και σε μαγαζιά: στο uncle chronis tattoo & body piercing στον Χολαργό και στο lonis tattoo studio στον Άγιο Δημήτριο. Τα σχέδια βγαίνουν σε πολύ περιορισμένο αριθμό. Δεν λέω ότι δεν θα τα ξαναβγάλω ποτέ, απλώς δεν ξέρω πότε θα ξαναβγούν.

Ποιο είναι το πιο θετικό και ποιο είναι το πιο αρνητικό σχόλιο που έχεις ακούσει για τις μπλούζες σου;
Το πιο θετικό σχόλιο είναι ότι εντυπωσιάζεται ο κόσμος από τις μπλούζες, τις αγοράζει και ξανα-ανακαλύπτει το σχέδιο. Το σχόλιο που ακούω όπου έχω εμφανιστεί με τα ρούχα - και δεν με ενοχλεί αλλά με διασκεδάζει κατα κάποιο τρόπο- είναι η λέξη «Σατανίλες». Ναι μεν καταλαβαίνω γιατί μπορεί να το λένε αυτό και το δέχομαι εν μέρει, αλλά δεν μου αρέσει όταν μένει εκεί το πράγμα. Με ενδιαφέρει η αποδόμηση των σχεδίων. Στα σχέδια αυτά τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Πώς σχεδιάζεις τις μπλούζες;
Γενικά η προσέγγιση είναι ψιλο-mixed media κατάσταση. Από ένα σημείο και μετά, ουσιαστικά, γίνεται digital. Mπορεί να βρω κάποιο σχέδιο και να τo παραλλάξω. Πλέον και μέσω photoshop, μέσω της γραφίδας, στο χέρι είναι η δουλειά βασικά, απλά είναι με digital μέσο.

Οι πωλήσεις των Τ-Shirts στην Ελλάδα πάνε καλά τα τελευταία χρόνια;
Τι έχεις να πεις γι' αυτό; Ό,τι εμφανίζεται,κυλάει, και είναι καινούριο, είναι πολύ καλό. Η παλαίστρα της αγοράς είναι εκεί έξω, και το καλό είναι ότι υπάρχει δημιουργικότητα και διάθεση για δημιουργικότητα. Και πιστεύω τα καλύτερα έρχονται.

Θεωρείς ότι κάνεις Τέχνη;
Με την αισθητικά καλή έννοια του πράγματος, θέλω να πιστεύω πως κάνω. Απλά με ενδιαφέρει και η σύζευξη της τέχνης και με το εμπόριο. Φτιάχνεις κάτι και το πουλάς για να συνεχίσεις να το φτιάχνεις και να το κάνεις και καλύτερο. Και έτσι προχωράς και ζεις/επιβιώνεις. Το μόνο που θέλω είναι αυτό που φτιάχνω να είμαι εγώ και να βγάζει την προσωπική μου ένταση.

Πιστεύεις ότι υπάρχει Θεός;
Υπάρχει η φύση, υπάρχει η πραγματικότητα με οτι αυτή περιέχει, ανεξήγητο ή μη. Αν αυτό κάποιοι το λένε Θεό, τότε έχει καλώς. Ο καθένας με την τρέλα του. Το θέμα είναι αν οι πεποιθήσεις που έχεις σε πάνε μπροστά και όχι εις βάρος αλλων. 

http://owhhrm.com/
Facebook: O.W.H.H.R.M. garments

Photos: Axis Ataxis
Μοντέλα: Σόλωνας, Λήδα, Βίλμα και guest ο μικρός Βασίλης

 back to main