Stigma Lab
the ough! team

Μία εστία αυτόνομης καλλιτεχνικής έκφρασης στην καρδιά της Αθήνας.

Το Stigma Lab είναι μία εστία αυτόνομης καλλιτεχνικής έκφρασης στην καρδιά της Αθήνας, στις παρυφές της ελεύθερης ζώνης των Εξαρχείων, που φέρνει τους Street Artists να εργαστούν σε συνθήκες «κλειστού χώρου», δοκιμάζοντας μία ομάδα καλλιτεχνών του δρόμου κάθε μήνα. Αυτό τον μήνα, με επιμέλεια από την ομάδα του The Box, οι καλλιτέχνες από την Θεσσαλονίκη, διαδέχονται τους εξαιρετικούς Wrong Face Crew και η συμπρωτεύουσα φέρνει νέες ιδέες, υλικό και άφθονο Style στην καρδιά της Αθήνας. Οι ιδρυτές του ιδιότυπου εκθεσιακού χώρου, μιλούν στο OUGH! για τη σκηνή της Street Art, τις ιδιομορφίες του ελληνικού γκράφιτι και τα απρόοπτα του δρόμου.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το Stigma Lab ;
Σαν ιδέα ξεκίνησε το 2000. Σαν χώρος μετά από έντεκα χρόνια. Σκοπός ήταν  οι Artists να έχουν έναν καθορισμένο χώρο που να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και δημιουργικά, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Όποιος επισκεφθεί το Lab, θα καταλάβει τι εννοούμε. Φιλοξενούμε Writers που έχουν κάτι να «δείξουν» και υποστηρίζουν την Street Art σκηνή, δεν λειτουργούμε στα πρότυπα μίας συνηθισμένης γκαλερί ούτε έχουμε πρόθεση να εκμεταλλευτούμε κανέναν. Το Stgma Lab αγκαλιάζει το Graffti & Street Art σαν μία κολεκτίβα ανθρώπων με κοινή ανάγκη γα έκφραση, μέσα από την Τέχνη που απορρέει στους δρόμους που ζούμε. Πρόκειται για χώρο εντελώς αυτοοργανωμένο. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί επτά εκθέσεις, με συχνότητα μία κάθε μήνα.

Στον χώρο σας μπορεί κανείς να βρει και Graffiti Supplies;
Παράλληλα με τις δράσεις των εκθέσεων, διαθέτουμε και κάποια υλικά που χρειάζονται οι Street Artits & οι Graffiti Writers. Τα πουλάμε μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές από τους υπόλοιπους, με μικρότερα περιθώρια κέρδους, για να είναι πιο προσιτά στο κοινό.

Πόσο καιρό σας παίρνει να οργανώνετε κάθε μήνα την καινούρια έκθεση;
Εξαρτάται πάντα από την ομάδα που εκθέτει. Άλλες ομάδες οργανώνονται πιο γρήγορα και άλλες πιο αργά, ανάλογα με την έκθεση και τις ώρες που μπορούν να διαθέσουν. Η έκθεση είναι ένα πείραμα που δοκιμάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις, γιατί βάζει σε αυτές τον παράγοντα της συνεργασίας με κοινό στόχο.

Κατά πόσο, όμως, είναι εύκολο να συνεργαστούν Graffiti Writers προκειμένου να οργανώσουν μία έκθεση;
Άτομα που λειτουργούν ως επί το πλείστον ατομικά και σε συνθήκες εντελώς διαφορετικές από αυτές του χώρου, είναι φυσικό να δυσκολεύονται να λειτουργήσουν ως οργανωμένη ομάδα. Και στις επτά εκθέσεις στο Stigma Lab όλα πήγαν τέλεια. Είναι καθαρά θέμα ανθρώπου και προσωπικότητας ανεξαρτήτου εμπειρίας. Και αυτό είναι που έρχεται στην επιφάνεια μέσα από το Stigma Lab.

Τι τιμές θα συναντήσει κανείς στο Stigma Lab;
Ανάλογα την ομάδα και τον καλλιτέχνη οι τιμές αλλάζουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το έργο είναι αυθεντικό, προσεγμένο, και τουλάχιστον 30 % - 40 % φτηνότερο από οποιονδήποτε άλλο χώρο που θα εκτεθεί ή έχει εκτεθεί. Σκοπός μας είναι τα έργα να είναι προσιτά σε  όλους.

Τι πουλάει πιο πολύ;
Στο Stigma Lab δεν κινούμαστε με γνώμονα τι πουλάει περισσότερο. Κάθε έργο είναι ξεχωριστό και οι τιμή του είναι πάντα συμβολική και προκαθορισμένη από τον καλλιτέχνη.

Πώς είναι η σκηνή του γκράφιτι στην Ελλάδα;
Στην Αθήνα υπάρχουν αρκετά αξιόλογες ομάδες υψηλού επιπέδου που έχουν να δώσουν πολλά πράγματα ακόμα. Η Θεσσαλονίκη από την άλλη, είναι πρωτεύουσα της πρωτοπορίας. Αν και εκεί τα δεδομένα είναι διαφορετικά, ο πυρήνας τους είναι δεμένος και δηλώνει ενεργά την παρουσία του.

Ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα των Graffiti Artists;
Το γκράφιτι δεν το παίρνει σοβαρά και δεν το σέβεται ο κόσμος. Ωστόσο, λόγω της προβολής του γκράφιτι τα τελευταία χρόνια από τα ΜΜΕ, ο κόσμος δείχνει να εξοικειώνεται με αυτή τη μορφή έκφρασης και να το αποδέχεται όλο και περισσότερο σαν μορφή τέχνης. Πάντως πέρα από τέχνη, το γκράφιτι έχει ιδεολογία, πολιτικό υπόβαθρο και είναι μία δημιουργική διέξοδος για τους νέους αυτούς καλλιτέχνες.

Την ιδέα του Stigma Lab την αντλήσατε από κάποια αντίστοιχη στο εξωτερικό;
Υπάρχουν επιρροές , αλλά το το Stigma είναι μοναδικό. Είναι μια αυτοοργανωμένη κίνηση, χωρίς καμία μεγάλη εμπορική εταιρία από πίσω, μια ιδέα που αγκαλιάζει την τέχνη του δρόμου με μια συλλογική προοπτική, δημιουργημένο από άτομα του χώρου για το χώρο.

Τι είδος Graffiti συναντάει κανείς στην Αθήνα;
Νόμιμο και φυσικά παράνομο. Τελευταία τα  stencils ολοένα και περισσότερο κατακλύζουν τους τοίχους της Αθήνας.

Κυρίως πολιτικά να φανταστώ;
Επειδή το γκράφιτι λειτουργεί με βάση τα ερεθίσματα από την κοινωνία, είναι φυσιολογικό το τελευταίο διάστημα να έχουν αυξηθεί τα πολιτικά γκράφιτι.

Το Stigma Lab  βρίσκεται στα Εξάρχεια. Είναι κάτι που το επιδιώξατε ή απλά έτυχε;
Θεωρούμε τα Εξάρχεια “ελεύθερη ζώνη” που προάγει τις τέχνες και τον πολιτισμό Επιδιώξαμε απλά  το Stigma Lab να βρίσκεται στο Φυσικό του περιβάλλον.

Ποια έκθεση φιλοξενείται στο Stigma Lab αυτή τη στιγμή;
Η έκθεση ονομάζεται Descent και οι καλλιτέχνες είναι οι Designinjah, Ιnva, Μofo, Ser, Simoni και Wake.

Ασχολείστε πλέον ενεργά με το γκραφίτι;
Μέλη της ομάδας (Stigma Squad) συνεχίζουν ακόμα και σήμερα την Δράση τους.

Πώς είναι για ένα Graffiti Artist να δουλεύει διαφορετικές σε μέγεθος επιφάνειες; Εδώ, για παράδειγμα, δουλεύετε καμβά, στο δρόμο τοίχους, ενώ κατά περιπτώσεις μπορείς να βάψετε ολόκληρους ακάλυπτους κτηρίων. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;
Σίγουρα είναι δύσκολο να υπολογίσεις την μεγαλύτερη κλίμακα. Θέλει εμπειρία. Ακόμα και έμπειροι καλλιτέχνες μεγάλων επιφανειών, δεν είναι λίγες οι φορές που θα σβήσουν και θα ξανασβήσουν αυτό που φτιάχνουν. Επίσης οι συνθήκες είναι διαφορετικές, χρησιμοποιείς σκαλωσιά, βρίσκεσαι σε κάποιο ύψος. Είναι σίγουρα όμως θεαματικό και όμορφο. Δικό μας όνειρο είναι κάθε κτήριο στην Αθήνα να είχε χρώμα  γιατί έχουμε βαρεθεί να ζούμε στην μουντάδα και τα σκουπίδια. 

Μελλοντικά σχέδια;
Εκθέσεις & Δράσεις .

Υπάρχει ιδεολογία πίσω από το Ελληνικό γκράφιτι;
Υπάρχει σίγουρα. Πάντα κινδυνεύεις να έχεις επιπτώσεις αν σε πιάσουν, αλλά το κάνεις γιατί έχεις κάποιο λόγο, κάτι θες να δηλώσεις. Είναι διέξοδος στις μάστιγες της εποχής και σημείο αναφοράς ανθρώπων που κάνουν διαφορετικά πράγματα. Επίσης είναι μέσo αντιπληροφόρησης και αντίστασης σε πολιτικά έντονους καιρούς.

Υπάρχει κάποια ανέκδοτη ιστορία σχετικά με το χώρο;
Πολλές και δικαιολογημένα ανέκδοτες όμως μένουν στον «χώρο» .

To Stigma Lab βρίσκεται Ανδρέα Μεταξά 4, στα Εξάρχεια

www.stigmalab.gr

http://el-gr.facebook.com/StigmaSquadback to main