Πάντα ήμουν ασέξουαλ
Γεωργία Παπαστάμου

Η Lea μένει στη Ρώμη, είναι 26 χρονών και περιγράφει τον εαυτό της ως ασέξουαλ. Αυτό σημαίνει ότι δεν βιώνει σεξουαλική έλξη. Ποτέ και για κανέναν.

Ξεκινάς να αναρωτιέσαι τι είναι ακριβώς οι ασέξουαλ. Δεν το κάνουν πότε; Βγαίνουν ραντεβού; Κάνουν σχέσεις; Αυνανίζονται; Μήπως είναι απλά γκέι και δεν θέλουν να το παραδεχτούν; Μήπως είναι ένας τίτλος που δίνουν στον εαυτό τους τα nerd που δεν θα βρουν ποτέ την αυτοπεποίθηση να βγουν και να βρουν κάποιον;

Το θέμα της ασεξουαλικότητας είναι σύνθετο. Όσο ανοιχτόμυαλος και κουλ νομίζεις ότι είσαι μπορεί εύκολα να σε κάνει να φανείς  προκατειλημμένος, προσβλητικός ή και λίγο χαζός. «Η ασεξουαλικότητα είναι μία ακόμα από τις πολλές σεξουαλικές ταυτότητες που υπάρχουν. Όπως μπορεί να είσαι straight, gay, bisexual, έτσι μπορεί να είσαι και ασέξουαλ», λέει η Lea. Η πιο συνηθισμένη αντίδραση που αντιμετωπίζουν οι ασέξουαλ είναι η άρνηση της ύπαρξής τους. Αρκετά βαρύ, αν το σκεφτείς.  «Συχνά, βλέπω άρθρα που παρουσιάζουν την ασεξουαλικότητα σαν επιλογή, σαν αγαμία, εγκράτεια, σαν “μόδα των νέων”. Κάποιοι την παρουσιάζουν και ακόμα και ως ασθένεια» συμπληρώνει.

Μετά τη γνωριμία μας στο site του AVEN (Asexual Visibility and Education Network) και μια μακριά σειρά από email η Lea απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μου.

Πόσο καιρό είσαι ασέξουαλ; Τι σε έκανε να το συνειδητοποιήσεις; Πότε αποφάσισες να περιγράψεις τον εαυτό σου μ’ αυτόν τον όρο;
Πάντα ήμουν ασέξουαλ. Παρόλο που η σεξουαλικότητα είναι κάτι ρευστό για αρκετούς ανθρώπους, η ασεξουαλικότητα  είναι πιο σύνηθες να υπάρχει ως μόνιμος προσανατολισμός.  Παρατηρούσα πως οι επιθυμίες μου μέσα στις σχέσεις και απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους έβγαινα ήταν διαφορετικές από όποιον είχα συναντήσει μέχρι τότε. Περνώντας ο καιρός, άρχισα να γκουγκλάρω το θέμα και ανακάλυψα ότι πως η ασεξουαλικότητα  όντως υπήρχε και ότι υπήρχαν και άλλοι σαν και εμένα.  Αν γνώριζα τον όρο νωρίτερα θα περιέγραφα τον εαυτό μου ως ασέξουαλ από πολύ νωρίτερα, αλλά επίσημα τον υιοθέτησα στα εικοσιτέσσερα μου.

Τι σημαίνει να είσαι ασέξουαλ;
Σημαίνει πως δεν βιώνεις σεξουαλική έλξη απέναντι σε κανένα φύλο. Κολλάω με άτομα, ερωτεύομαι, αλλά δεν τα επιθυμώ με τρόπο σεξουαλικό. Κάτι τέτοιο δεν περνάει απ’ το μυαλό μου.

Όταν κατάλαβες ότι είσαι ασέξουαλ το είπες σε κανέναν, ή ήταν κάτι που οι γύρω σου είχαν ήδη καταλάβει;
Μένω στην Ιταλία και εδώ η ασεξουαλικότητα δεν είναι τόσο γνωστή στον πολύ κόσμο όσο σε άλλες χώρες. Αρκετοί φίλοι μου ήξεραν ότι δεν με πολυενδιέφεραν τα ραντεβού και οι σχέσεις, δεν γνώριζαν όμως ότι κάποιος μπορεί να είναι ασεξουαλικός. Όταν ανακάλυψα τo AVEN (Asexual Visibility and Education Network) και την ασέξουαλ κοινότητα το είπα αμέσως στην καλύτερή μου φίλη. Ήμουν ενθουσιασμένη, αλλά και αρκετά ανήσυχη μέχρι να δω πώς θα το πάρει.  Με υποστήριξε πολύ.

Οι υπόλοιποι φίλοι σου ή οι γονείς σου τι είπαν; Σε κοινωνικό επίπεδο η ασεξουαλικότητα κάνει ανθρώπους να σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά;
Δεν το έχω πει στους γονείς μου επειδή, βασικά, δεν μιλάμε για θέματα σχετικά με την σεξουαλικότητα. Σε πολλές οικογένειες είναι έτσι τα πράγματα. Η αδερφή μου που το έμαθε πρόσφατα θα έλεγα πως ήταν και αυτή πολύ υποστηρικτική. Με ρώτησε γιατί ο κόσμος δεν μιλάει περισσότερο για την ασεξουαλικότητα. Οι γονείς μου απλά ξέρουν και αποδέχονται (μέχρι ενός σημείου) ότι δεν με ενδιαφέρει να βρω σύντροφο αυτή τη στιγμή. Σήμερα, πολλοί φίλοι μου είναι μέλη της ασέξουαλ κοινότητας. Είναι ωραία να μην νιώθω περίεργα επιτέλους!

Σε περνάνε ποτέ για λεσβία;
Μου έχει συμβεί στο παρελθόν και ακόμα και τώρα νομίζω ότι αρκετοί μπορεί να με θεωρούν λεσβία. Δεν με ενοχλεί καθόλου, όπως δεν θα με ενοχλούσε αν με περνούσαν για ετεροσέξουαλ.

Είδες ποτέ την ασεξουαλικότητα σαν πρόβλημα; Οι γύρω σου;
Όχι, ποτέ. Η ασεξουαλικότητα είναι ακόμα ένας -λίγοτερο γνωστός ίσως- σεξουαλικός προσανατολισμός. Επίσης, κανένας στον περίγυρό μου δεν το έχει δει σαν πρόβλημα, οπότε δεν έχει χρειαστεί να κάνω κάτι σχετικά. Πολλοί, όταν ανακαλύπτουν ότι είναι ασέξουαλ, αρχίζουν να πιστεύουν ότι θα μείνουν για πάντα μόνοι, ότι κανείς δεν θα τους αγαπήσει, κανείς δεν θα θέλει να είναι μαζί τους. Πράγμα πολύ άσχημο, φυσικά. Γι’ αυτό είναι καλό που έχουμε την κοινότητα (AVEN), ώστε να μπορούμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να εξηγούμε ότι πολλοί ασέξουαλ είναι σε σχέσεις, κάποιοι είναι παντρεμένοι. δεν είναι αδύνατον να κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου, όποια και αν είναι αυτά.

Σου έχει γίνει ποτέ bullying εξαιτίας της ασεξουαλικότητας;
Σε εμένα προσωπικά, όχι, αλλά έχει δυστυχώς συμβεί σε ασέξουαλ φίλους μου. Εμένα με πείραζαν κατά καιρούς λέγοντάς με λεσβία, επειδή έκανα στενή παρέα με κορίτσια. Στο μυαλό τους έπρεπε οπωσδήποτε να είναι  κάτι παρά πάνω από απλή φιλία. Δεν καταλάβαινα γιατί.

Έχεις κάνει ποτέ σεξ; Αν ναι, πως ήταν σαν εμπειρία;
Εξαρτάται τι ορίζεις ως σεξ. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Κάποιοι θεωρούν σεξ μόνο την διείσδυση, ενώ άλλοι ορίζουν ως σεξ και την απλή επαφή με τα γεννητικά όργανα κάποιου (πράγμα που περιλαμβάνει το στοματικό σεξ, το πρωκτικό σεξ, τον αμοιβαίο αυνανισμό κτλ). Έχω συμμετάσχει σε κάποιες σεξουαλικές δραστηριότητες. Κάποιες ήταν πιο ευχάριστες από άλλες. Το να είσαι ασέξουαλ δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να πάρεις κάποιου είδους ευχαρίστηση από το σεξ ή ότι δεν μπορείς να νιώσεις απόλαυση. Πραγματικά, εξαρτάται από το άτομο.

Κάποιοι ασέξουαλ λένε πως αυνανίζονται και πως η σεξουαλική διέγερση είναι κάτι τελείως ξεχωριστό από την σεξουαλική έλξη.
Ναι. Το να έχεις λίμπιντο είναι διαφορετικό από το να έλκεσαι σεξουαλικά από άλλα άτομα. Πολλοί ασέξουαλ έχουν σεξουαλική ορμή, η οποία μπορεί να είναι χαμηλή, κανονική ή ακόμα και έντονη, αλλά δεν κατευθύνεται προς κανένα φύλο. Για αυτό και σε γενικές γραμμές προτιμούν να ασχολούνται μόνοι τους με αυτό το θέμα πάρα με κάποιον παρτενέρ.  Υπάρχουν και οι ασέξουαλ που δεν βιώνουν κανενός είδους λίμπιντο.

Είπες ότι σε ελκύουν άτομα με τρόπο μη σεξουαλικό.
Στη φάση αυτή διερευνώ τον ρομαντικό μου προσανατολισμό.  Έχω υπάρξει «τσιμπημένη» και έχω υπάρξει ερωτευμένη. Σπάνια βέβαια. Γι’ αυτό και αυτή την στιγμή θεωρώ πως βρίσκομαι σε μια γκρίζα περιοχή μεταξύ ρομαντισμού και α-ρομαντισμού. Αρομαντικοί είναι εκείνοι που δεν βιώνουν ρομαντική έλξη, ακριβώς όπως οι ασέξουαλ δεν βιώνουν σεξουαλική έλξη.

Πώς ικανοποιείς την ανάγκη για οικειότητα με τα άτομα που σε ελκύουν;
Έχω βγει ραντεβού και έχω υπάρξει σε σχέσεις ή στενές φιλίες με άτομα για τα οποία έχω αισθανθεί έλξη κατά καιρούς. Τα ασεξουαλικά άτομα μπορούν να είναι σε σχέσεις με άλλους ασέξουαλ ή και με μη ασέξουαλ. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι ικανοποιημένη όταν νιώθω συναισθηματικά κοντά στον άλλον, και ακόμα περισσότερο όταν μπορώ να μοιραστώ στοργικά αγγίγματα όπως αγκαλιές.  Αυτόν τον καιρό δεν ενδιαφέρομαι να βρω κάποιον σύντροφο. Αν ήμουν με κάποιον, ο ιδανικός βαθμός οικειότητας θα ήταν αυτός που θα μας έκανε και τους δύο ευτυχισμένους και θα κάλυπτε τα σεξουαλικά ενδιαφέροντα και τις ανάγκες μας.

Έχεις πει ποτέ σε σύντροφό σου ότι είσαι ασέξουαλ; Πιστεύεις ότι, όταν σε ενδιαφέρει κάποιος πρέπει να του το λες από την αρχή ώστε να γνωρίζει;
Άρχισα να μαθαίνω πράγματα για την ασεξουαλική κοινότητα μετά την τελευταία μου σχέση γι’ αυτό και δεν έτυχε να το πω ποτέ σε σύντροφό μου. Πιστεύω ότι η ειλικρίνεια βοηθάει, και αν έβγαινα αυτή την στιγμή με κάποιον θα του μιλούσα για τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό. Αλλά δεν νομίζω πως κανείς «πρέπει» να πει κάτι προσωπικό, ιδιαίτερα αν είναι στην αρχή της γνωριμίας με τον άλλον και δεν ξέρει καν αν αυτό που έχει θα εξελιχθεί σε σχέση. Επίσης, δεν  έχουν όλοι οι ασέξουαλ πρόβλημα με το να κάνουν σεξ. Οπότε, το να πεις πως είσαι ασέξουαλ σε πολύ αρχικό στάδιο της σχέσης, μπορεί να δημιουργήσει προκαταλήψεις και παρεξηγήσεις χωρίς να χρειάζεται.

Μερικοί πιστεύουν πως οι ασέξουαλ δεν θέλουν να κάνουν σεξ επειδή δεν έχουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, επειδή έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση ή επειδή ντρέπονται για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.
Όπως είπα και πριν, το να είσαι ασέξουαλ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν πρόκειται να κάνεις σεξ. Πολλοί είναι οι ασέξουαλ που κάνουν σεξ (ξέρω κάποιους που έχουν και παιδιά) για πολλούς και διάφορους λόγους: μπορεί να θέλουν να κάνουν χαρούμενο τον σύντροφό τους, μπορεί να απολαμβάνουν την συναισθηματική οικειότητα που τους χαρίζει το σεξ, μπορεί να τους αρέσει η σωματική επαφή, να θέλουν να κάνουν οικογένεια, από περιέργεια κ.τ.λ. Όσον αφορά την αιτία που τα ασεξουαλικά άτομα δεν νιώθουν σεξουαλική έλξη για κανέναν, πιστεύω ότι είναι ίδια με την αιτία που οι ετεροσεξουαλικοί δεν έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου και με την αιτία που οι ομοφυλόφιλοι δεν έλκονται από άτομα του αντίθετου φύλου. Οπότε, αν κάποιος ετεροσεξουαλικός με ρώταγε αν οι ασέξουαλ δεν έλκονται σεξουαλικά από άλλα άτομα επειδή έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά, θα τον ρωτούσα αν η αιτία που δεν έλκεται από άτομα του ιδίου φύλου είναι κάποιου είδους σεξουαλική κακοποίηση. Δεν έχει νόημα, έτσι δεν είναι; Η ασεξουαλικότητα είναι απλά άλλη μια πιθανότητα στο ευρύ φάσμα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας: κάποιοι έλκονται από το αντίθετο φύλλο, κάποιοι από το ίδιο, κάποιοι και από τα δύο και κάποιοι από κανένα. Το να είσαι ασέξουαλ δεν σημαίνει ότι έχεις υποστεί κακοποίηση (εγώ δεν έχω υποστεί), ούτε ότι δεν έχεις αυτοπεποίθηση (εγώ έχω).

Τι είναι αγάπη για σένα;
Σπουδαιότεροι άνθρωποι από μενα έχουν προσπαθήσει και δεν έχουν μπορέσει να το απαντήσουν αυτό. Είναι πολύ διαφορετικό για τον καθένα. Αγάπη, για εμένα προσωπικά, είναι ένας πολύ περίπλοκος συνδυασμός συναισθημάτων. Δεν είναι δυνατόν να τα περιγράψω όλα, αλλά κάποια από αυτά είναι: η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η στοργή, η αφοσίωση, η εγγύτητα, η κατανόηση και πολλά άλλα που δυσκολεύομαι να εκφράσω.

 

FACTS

Περίπου το 1% του συνολικού πληθυσμού είναι ασέξουαλ.

Τα ασέξουαλ άτομα μπορεί να αντιμετωπίζουν άγχος, συμπτώματα κατάθλιψης, bullying, ακόμα και «διορθωτικό» βιασμό.

To AVEN (Asexual Visibility and Education Network) είναι ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε το 2001 με δύο βασικούς στόχους: να δημιουργήσει δημόσιο διάλογο και αποδοχή της ασεξουαλικότητας και να υποβοηθήσει τη δημιουργία μιας ασέξουαλ κοινότητας.back to main