Ο άνθρωπος που έφτιαξε τον Darth Vader
Μαρία Παππά

O Brian Muir στα 23 του κατασκεύασε το «κεφάλι» του Darth Vader, του διασημότερου κακού του σινεμά. Τον εντοπίσαμε και μας εξηγεί πώς o σκοτεινός Sith τον ξεπέρασε.

Η σύγχρονη εποχή του διαδικτύου σου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις με άτομα που δεν φανταζόσουν ποτέ ότι θα μπορούσες. Κάπως έτσι προέκυψε η συνέντευξη με τον Brian Muir, τον άνθρωπο που στα 23 του χρόνια έπλασε (στην κυριολεξία) τη μάσκα, το κράνος και την πανοπλία του Darth Vader. Κρυβόταν επίσης πίσω από την κατασκευή του Death Star Droid, του CZ3, της πανοπλίας του Stormtrooper και του C3P0.

Ήταν ήδη καταξιωμένος γλύπτης στα 20 του, πριν τον προσλάβει ο George Lucas το 1976 στα γυρίσματα του A New Hope, της πρώτης ταινίας του Πολέμου των Άστρων. Αν και τίποτα από όσα καταπιάστηκε στη συνέχεια δεν είχε την ίδια απήχηση με τον Vader, το βιογραφικό του είναι πλούσιο από κινηματογραφικές συμμετοχές σε γνωστές ταινίες, μεταξύ των οποίων το «Alien», διάφορες ταινίες του James Bond και τελευταία τα «Harry Potter and The Order of the Phoenix» και «Harry Potter and the Half Blood Prince» (μπορείς να τις τσεκάρεις στο προσωπικό του site www.brianmuirvadersculptor.com). Τα υπόλοιπα για το Vader και την εμπειρία του στα γυρίσματα του Πολέμου των Άστρων μας τα διευκρινίζει ο ίδιος. 

 

Πότε ήρθατε πρώτη φορά σε επαφή με τον χαρακτήρα του Darth Vader;

Η πρώτη φορά που είδα ή γνώρισα τον χαρακτήρα του Darth Vader ήταν το Μάρτιο του ‘76 όταν μου ζητήθηκε να παραλάβω ένα σχέδιο από το τμήμα των κουστουμιών της ταινίας. Ο John Mollo, ο σχεδιαστής κουστουμιών, μου έδωσε ένα μικρό σκίτσο βασισμένο σε μια ιδέα του Ralph McQuarrie, μιας απίθανης μάσκας και ενός κράνους για να φτιάξω – του διαβόητου σήμερα Darth Vader.

Πώς αντιληφθήκατε τον χαρακτήρα;

Μου είπαν ότι ο Vader θα ήταν ο κακός. Σκέφτηκα ότι το σχέδιο σας μάσκας και του κράνους ειδικά, με τη τριγωνικό τούφα μαλλιών στo κεφάλι, θα τόνιζε το μοχθηρό του βλέμμα, συν το γεγονός ότι θα απεικόνιζε μόνο ένα συγκεκριμένο ύφος –απειλητικό. Τελικά δούλεψε αρκετά καλά. 

Ποιες ήταν οι διαφορές του γλυπτού σας από το σχέδιο του Ralph McQuarrie;

Υπήρχαν πολλές διαφορές μεταξύ του γλυπτού και τα αρχικών σχεδίων του Ralph McQuarrie που αφορούσαν τη μάσκα και το κράνος, επειδή δούλευα από ένα στυλιζαρισμένο σκίτσο που δημιούργησε ο John Mollo και που δεν έχω ξαναδεί από τότε που τελείωσε η παραγωγή. Η πανοπλία και οι κνήμες ήταν όπως τις οραματίστηκε ο Ralph, αφού χρησιμοποίησα τα σχέδια του ως αναφορά. 

Πόσο χρόνο χρειαστήκατε για να τη φτιάξετε; 

Η διαδικασία της γλυπτικής μου πήρε περίπου 5 εβδομάδες. Την έφτιαξα πρώτα με πηλό, της έδωσα σχήμα και μετά έριξα γύψο. Μετά τελειοποίησα τις λεπτομέρειες στο στάδιο του γύψου. Μετά μπήκε πάλι σε καλούπι και φτιάχτηκε από fiberglass. 

Πόσο δύσκολο ήταν να προσαρμόσετε την πανοπλία και τη μάσκα στους ηθοποιούς (στη συγκεκριμένη περίπτωση στους David Prowse και Bob Anderson); 

Η μάσκα, το κράνος και η πανοπλία σχεδιάστηκαν για να χωράνε στον David Prowse. Έπρεπε να του κάνουμε εκμαγείο. Στη συνέχεια έριξα τον πηλό στο καλούπι από το σώμα του, έτσι ώστε η πανοπλία να του εφαρμόσει. Στου Bob Anderson έπρεπε να προσθέσουν βάτες, μιας και είναι πιο μικρόσωμος από τον Dave. Δεν νομίζω μια πανοπλία από fiberglass ήταν άνετη όταν τη φορούσαν και η μάσκα πρέπει να ήταν πολύ κλειστοφοβική. 

Πόσο ζύγιζε η πανοπλία; 

Ο David Prowse δήλωσε ότι ζύγιζε 20 κιλά περίπου. Το κράνος και η πανοπλία επειδή φτιάχτηκαν από fiberglass ήταν πολύ άβολα να φορεθούν κατάσαρκα και πάρα πολύ βαριά. Αν προσθέσει κανείς και τη ζέστη από τα φώτα των γυρισμάτων, ο Dave δεν μπορούσε να φορέσει τη μάσκα και το κράνος, παρά μόνο την τελευταία στιγμή, όταν έδιναν το σινιάλο πως οι κάμερες τραβούσαν. 

Γιατί διαλέξατε το μαύρο χρώμα για το κράνος και τη στολή;

Δεν μου έπεφτε λόγος για το χρώμα ή για τα σχέδια πάνω στο κουστούμι, το οποίο είχε ήδη αποφασιστεί από τον George Lucas. Υποθέτω όμως, ότι επειδή ο Vader ανήκε στην Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης, το μαύρο ήταν η πιο προφανής επιλογή. 

Είχατε στο μυαλό σας κάποιον ιππότη όταν φτιάχνατε το γλυπτό;

Δεν μπορώ να πω ότι μου είχε περάσει σαν σκέψη εκείνη την περίοδο, αλλά ναι, έχει την εμφάνιση ενός ιππότη έτοιμου για μάχη. 

Το κουστούμι του Darth Vader δείχνει ότι έχει επιρροές από τη μεσαιωνική εποχή μέχρι τις στολές των Γερμανών στρατιωτών του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη και στοιχεία από σαμουράι. Πώς καταφέρατε να συνδυάσετε όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία; Είχατε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σας όταν το δημιουργούσατε;

Ο George Lucas εμπνεύστηκε από όλες αυτές τις διαφορετικές επιρροές και με το καλλιτεχνικό ταλέντο του Ralph McQuarrie δημιούργησε τις πρωταρχικές ιδέες. Ο Ralph είχε δηλώσει πως η αρχική ιδέα για το Vader ήταν «σαν να ήρθε με τον άνεμο». Αλλά με τον καιρό, και μετά από συζητήσεις της δημιουργικής ομάδας σχετικά με το πώς το κουστούμι μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, εξελίχθηκε στον χαρακτήρα που βλέπουμε στην οθόνη. 

Πάντοτε είχα την απορία για το τι αντιπροσώπευαν τα κουμπιά στη στολή του.

Ο Vader ήταν ένα cyborg, ένας άνθρωπος με μηχανικά μέλη, η πανοπλία του χρησίμευε σαν προστασία και σαν έναν μηχανισμό στήριξης ζωής. Τα κουμπιά ήταν μέρος αυτού του μηχανισμού. 

Ποιους άλλους χαρακτήρες φτιάξατε για την ταινία; 

Πέρα από τον θρυλικό πλέον Darth Vader, ήμουν υπεύθυνος για τη δημιουργία της πανοπλίας του Stormtrooper, του CZ3, του ανδροειδούς του Άστρου του Θανάτου, ενώ έβαλα τις τελευταίες πινελιές στο C3P0. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω στον Πόλεμο των Άστρων στις αρχές του Ιανουαρίου του 1976, το πρώτο πρότζεκτ που μου δόθηκε ήταν η πανοπλία του Stormtrooper. Προμηθεύτηκα μια πλαστική ανδρική φιγούρα (με ύψος 1.80 μέτρα) και έπλασα πάνω της ένα-ένα τα σημεία της πανοπλίας με πηλό. Κάθε κομμάτι συνδεόταν με το επόμενο και έδινε την εντύπωση μιας πλήρους πανοπλίας, ενώ επέτρεπε στο κουστούμι να φορεθεί από ηθοποιούς που είχαν ύψος από 1.75 έως 1.90 μέτρα και να φαίνεται μια χαρά. Αφού το γλυπτό εγκρίθηκε από τον George Lucas, πέρασε από μια μεγάλη διαδικασία μέχρι να παραχθούν τα τελικά καλούπια για το εκμαγείο. Πολλά κουστούμια έγιναν στα  Elstree Studios, αλλά επειδή μια μηχανή χάλασε, τα καλούπια στάλθηκαν σε μια εξωτερική εταιρία για να αναλάβει τα υπόλοιπα κουστούμια. Το κεφάλι του CZ3 ήταν αρκετά παράξενο για να το πλάσω και όπως καταλαβαίνω τώρα πρέπει να ανήκε σε ένα από τα πρώτα σχέδια που έκανε ο Ralph McQuarrie για τον Vader. Όταν είδα το γλυπτό για το θώρακα, συνειδητοποίησα ότι ήταν ένα κομμάτι που ο παλιός μου μέντορας, ο Arthur Healey, είχε ολοκληρώσει τις 2 βδομάδες που πέρασε δουλεύοντας στο φιλμ.  Μου άρεσε το ολοκληρωμένο πήλινο κεφάλι, αλλά βρήκα τον τελικό ζωγραφιστό χαρακτήρα κάπως αστείο. Διάβασα κάπου πως ο Anthony Daniels που φόρεσε το κουστούμι ήταν ενθουσιασμένος με τον χαρακτήρα. Το τελευταίο κομμάτι που έπλασα ήταν το ανδροειδές του Άστρου του Θανάτου που φαίνεται ότι είναι ένας από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες των φαν. Το σώμα του CZ3 και το Death Star Droid φτιάχτηκαν από περισσευούμενα κομμάτια του πρώιμου C3P0.  

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο να φτιάξετε και γιατί;

Η μάσκα προσώπου του Vader ήταν ίσως το πιο δύσκολο. Είχα μόνο ένα απλό σχέδιο για να χρησιμοποιήσω ως σημείο αναφοράς και δουλειά μου ήταν να πετύχω το μοχθηρό βλέμμα που απαιτούσε ο Lucas για έναν χαρακτήρα πολύ ζωτικό για το έργο. Με την προσθήκη της τριγωνικής φράντζας στο μπροστινό μέρος του κράνους που τόνιζε το απειλητικό του βλέμμα, το ύφος του δημιουργήθηκε. Ο θώρακας, οι ώμοι και η πανοπλία των ποδιών ήταν τα πιο εύκολα για να φτιαχτούν ,επειδή είχα λεπτομερείς αναφορές από τα σχέδια του Ralph McQuarrie. 

Ποιο είχε πιο πολύ πλάκα στη δημιουργία του; 

Νομίζω το Death Star Droid ήταν το πιο διασκεδαστικό που έφτιαξα. Ήταν ένα όμορφο ισορροπημένο σχέδιο, ευχάριστο στο μάτι. Επίσης επειδή ήταν το τελευταίο γλυπτό και μετά από την έντονη πίεση που ένοιωθα επειδή έπρεπε να παραδώσω όλους τους χαρακτήρες στην ώρα τους για να γυριστεί η ταινία ήμουν πιο χαλαρός και μπορούσαν να απολαύσω περισσότερο την διαδικασία γλυπτικής.   

Πως ήταν η συνάντηση σας με τον George Lucas και τι εντύπωση σας άφησε;

Ο George Lucas ήρθε μόνο μερικές φορές στο εργαστήριο μου για να εγκρίνει τα τελευταία γλυπτά των κεντρικών χαρακτήρων. Την κατευθυντήρια γραμμή μου την έδινε ο John Barry, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ο οποίος μου ζήτησε να προσθέσω αγωγούς δακρύων και να μεγαλώσω τους χαυλιόδοντες στη μάσκα του Vader. Ο Lucas ήταν ένας άνθρωπος λιγομίλητος και έμοιαζε πολύ αγχωμένος. Φαινόταν πολύ χαρούμενος που είχα πετύχει το όραμα που είχε για τον Vader. 

Σας άρεσαν οι ταινίες Star Wars;

Ναι. Συγκεκριμένα, διασκέδασα αρκετά με την πρώτη τριλογία. Το «A New Hope» είχε τεράστιο αντίκτυπο με τα πρωτοποριακά εφέ και μια φόρμουλα που ολόκληρη η οικογένεια μπορούσε να εκτιμήσει. Επίσης, επειδή είχα την τύχη να πάρω να πάρω μέρος στην παραγωγή, πρέπει να είναι η αγαπημένη μου από τις ταινίες. Τα τελευταία 3 φιλμ φτιάχτηκαν μια διαφορετική εποχή, με τη χρήση των CGI. Σε διάφορα συνέδρια που έχω πάει, έχω συναντήσει διάφορους φαν του Star Wars και κυρίως οι νεότερης ηλικίας μου λένε ότι προτιμούν τις πιο πρόσφατες ταινίες. Κάποια στιγμή, όταν θα έχω χρόνο, θα ήθελα να δω και τις 6 ταινίες με χρονική σειρά για να βγάλω κάποια άκρη.         

Ποιος ήταν ο αγαπημένος σας χαρακτήρας και γιατί;

Σίγουρα, ο Vader. Όλοι αγαπούν τον κακό.

Γιατί πιστεύετε ότι έγινε τόσο εμβληματική φιγούρα; 

Ο Vader έχει μια τεράστια παρουσία που άντεξε το τεστ του χρόνου. Μου έχουν πει ότι έχει γίνει το δεύτερο πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο στον κόσμο, μετά το μπουκάλι τις Coca Cola που έχει την πρώτη θέση. Δεν είναι μόνο η κινηματογραφική του παρουσία, αλλά ο πολύπλοκος χαρακτήρας του που αμφιταλαντεύεται συνέχεια ανάμεσα στο καλό και το κακό που τον κάνει μοναδικό. 

Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Αισθάνομαι περήφανος και τυχερός που συνέβαλα στη δημιουργία ενός χαρακτήρα που άγγιξε τις ζωές τόσων ανθρώπων. Υπάρχουν τόσες πολλές πλευρές σε αυτό, από φαν που συλλέγουν τα prop,s που φτιάχνουν κουστούμια για φιλανθρωπίες, ή απλά αγαπούν τα φιλμ. Το να χαίρω αναγνώρισης για τη συμβολή μου στην ταινία μετά από τόσα χρόνια είναι ένα μεγάλο δώρο.

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που έχετε ακούσει ή δει και αφορά τον Vader;

Έχω δει την εικόνα του Vader να χρησιμοποιείται στη διαφήμιση και πάνω σε διάφορα προϊόντα, αλλά πραγματικά έμεινα έκπληκτος όταν είδα ένα μάρμαρο σκαλισμένο με τη μορφή του Vader να χρησιμοποιείται σαν μαρμάρινη υδρορροή (gargoyle) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φαίνεται ότι ο Vader είναι παντού.   

Κοιτάζοντας στο παρελθόν, ποια είναι η καλύτερη ανάμνησή σας από τη δουλειά σας με τις ταινίες Star Wars;

Είχα ασχοληθεί με γλυπτική και εκτός της βιομηχανίας του κινηματογράφου, σε μια εταιρεία στο Λονδίνο που αναλάμβανε σημαντικά δημόσια έργα που έγιναν μέρος της Βρετανικής κληρονομιάς. Έτσι, ήμουν απλά χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναδουλέψω για μια ταινία και να κάνω τη δουλειά που αγαπούσα. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη ανάμνηση, αλλά ήταν πολύ όμορφα που δούλεψα με τη γλύπτρια Liz Moore και τον σχεδιαστή John Barry.

Θυμάστε κάποια αστεία ιστορία από τότε; 

Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια αστεία ιστορία από το Star Wars, αλλά πάντοτε κάναμε πλάκα και διασκεδάζαμε όταν φτιάχναμε τα καλούπια. Υπάρχουν κάποια αστεία γεγονότα από τα γυρίσματα άλλων ταινιών στην αυτοβιογραφία μου.

Ακούγατε καθόλου μουσική εκείνη την εποχή στο στούντιο;

Δυστυχώς εκείνη την εποχή δεν είχαμε καθόλου μουσική στα εργαστήρια. Αν υπήρχε η δυνατότητα τότε σίγουρα θα ήταν Beatles. Τώρα στα εργαστήρια συνήθως υπάρχουν αρκετά ραδιόφωνα που παίζουν διαφορετική μουσική ταυτόχρονα και είναι τόσο δυνατά που είναι δύσκολο ακόμη και να σκεφτείς.  

Ποιο πιστεύετε είναι το μεγαλύτερο σας επίτευγμα μέχρι στιγμής, μετά από τόσα χρόνια στις ταινίες;

Παρόλο που πρέπει να ευχαριστήσω τον Vader που έκανε γνωστή τη δουλειά μου ως γλύπτη, το μεγαλύτερο μου επίτευγμα ήταν η δουλειά που έκανα αφότου τελείωσα την πρακτική μου στα Elstree Studios το 1972. Δούλεψα για μερικά χρόνια σε μια εταιρεία στο Λονδίνο που είχε αναλάβει ένα περίοπτο αρχιτεκτονικό πρότζεκτ. Στην νεαρή ηλικία των 20, έφτιαξα μια πλάκα για το κτίριο του νέου Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν από τη Βασίλισσα και διάφορα γλυπτά που αποτελούν μέρος της Αγγλικής μας κληρονομιάς. Έτσι ονόμασα την αυτοβιογραφία μου «Στη Σκιά του Vader», επειδή το υψηλό προφίλ του επισκιάσει ό,τι άλλο έχω κάνει από τότε. 

Πώς αντιμετωπίζουν οι φαν το Star Wars σήμερα; 

Έμαθα για το τεράστιο κοινό του Star Wars από έναν φαν το 2006. Δεν είχα ιδέα για το following που είχαν και τα 6 φιλμ και φυσικά ο Vader. Ακόμη και σήμερα με εκπλήσσει το πώς ο ενθουσιασμός για τις ταινίες και τους χαρακτήρες έχει κρατήσει 3 δεκαετίες και συνεχίζει να μεγαλώνει με ακόμη περισσότερους φαν από τη νέα γενιά.   

Τι πιστεύετε για την πρόσφατη υπόθεση για τα πνευματικά δικαιώματα των Stormtrooper; Ποια ήταν η αντίδραση σας στην απόφαση του δικαστηρίου;

Όταν πρωτοασχολήθηκα με την υπόθεση, δεν φανταζόμουν ότι θα κρατούσε για 5 χρόνια. Ένοιωσα ότι δεν είχα επιλογή παρά να εμπλακώ, επειδή ο Ainsworth προσπαθούσε να πείσει το δικαστήριο ότι έφτιαξε την πανοπλία των Stormtrooper και να οικειοποιηθεί τη δικιά μου ιστορία. Επειδή τα πειστήρια του [5 συνολικά] ήταν τόσο αβάσιμα, ο δικαστής σωστά αξιολόγησε τον αμφίβολο χαρακτήρα του. Ο δικαστής πίστεψε το δικό μου απολογισμό των γεγονότων, όσον αφορά την δημιουργία της πανοπλίας, και είπε ότι η βερσιόν του Ainsworth ήταν ελαφρώς ‘παράλογη’. Επίσης, αποδείχθηκε ότι ο Ainsworth δεν έφτιαξε το κράνος. Δυστυχώς, ο φίλος του Pemberton πήρε το κρέντιτ γι’ αυτό, αλλά στην πραγματικότητα φτιάχτηκε από την συγχωρεμένη πια και πολύ ταλαντούχα Liz Moore, η οποία έφτιαξε τον C3P0. Η ετυμηγορία έδειξε ότι ο δικαστής κατάλαβε επακριβώς το τι έγινε στην παραγωγή. 

Πιστεύετε ότι η απόφαση ήταν δίκαιη; 

Ναι, πιστεύω ότι η Lucasfilm κέρδισε τις 243 από τις 246 θέσεις της αν και ήταν κάπως απογοητευτικό που ο δικαστής έκρινε πως ο Stormtrooper ήταν βιομηχανική κατασκευή. Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό το σημείο της απόφασης. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι το φορμάρισμα των καλουπιών είναι μια βιομηχανική διαδικασία, αλλά σίγουρα δεν συμβαίνει το ίδιο με  την τεχνική και τη γλυπτική που είναι το καλλιτεχνικό μέρος της δημιουργίας του Stormtrooper. 

 

Η αυτοβιογραφία του Brian Muir «In The Shadow Of Vader» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις PMM Group. 

www.brianmuirvadersculptor.com

 



back to main