Χριστοπαναγίες στο Facebook
Νάνσυ Μητροπούλου

Μια σελίδα με τον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους σε ανορθόδοξες πόζες κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η σελίδα έχει σχεδόν 3000 like. Μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει αυτό;  Η σελίδα ανέβηκε γύρω στα τέλη του Σεπτέμβρη οπότε μέσα στους εφτά μήνες μαζεύτηκαν αρκετά περισσότερα άτομα απ' ότι περιμέναμε.

Ποιοι την επισκέπτονται πιο πολύ;
Η επισκεψιμότητα είναι 50-50 από άντρες και γυναίκες από 18 μέχρι 34 ετών.

Για ποιο λόγο να μπει στη σελίδα και να κάνει like ένας Χριστιανός Ορθόδοξος;
Οι περισσότεροι πατάνε like για να σχολιάσουν ή να δημοσιεύσουν την άποψή τους 
(όπου ελάχιστες φορές είναι κόσμια) και αμέσως μετά πατάνε unlike. Πάντως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ακριβές ποσοστό των χριστιανών στην σελίδα.Πόσοι «κρύβεστε» πίσω από αυτήν την σελίδα; Πού πιστεύετε;
Δεν θα έλεγα ότι κρυβόμαστε, τις απόψεις μας τις εκφράζουμε στον περίγυρό μας
και σε γενικότερες συζητήσεις, όπου χωράει διάλογος φυσικά. Κρατάμε την ανωνυμία μας  για ευνόητους λόγους. Είμαστε 4 διαχειριστές από 25 ως 30 ετών και πιστεύουμε στον Άνθρωπο και τις άπειρες δυνατότητες που έχει όταν δεν του μολύνουν το μυαλό με διάφορες επινοήσεις που δεν στέκουν με την λογική.

Πώς αποφασίσατε να ανοίξετε αυτήν την σελίδα; 
Αφορμή μας ήταν όλη η ιστορία με τον Γέροντα Παστίτσιο όπου πραγματικά κανείς δεν φανταζόταν αυτή την εξέλιξη. Η αλήθεια είναι το ανέβασμα κάθε σελίδας ως αντίδραση ρίχνει κι άλλο λάδι στην φωτιά και καταφέρνει να πεισμώσει περισσότερο τον κάθε ημιμαθή θρησκόληπτο, αλλά δυστυχώς είναι το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε για να δείξουμε την υποστηριξή μας ενάντια στον σκοταδισμό, την πτωματολαγνεία και έναν άδικο νόμο από την δεκαετία του '50. Σαφώς υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, άδικοι και ανήθικοι νόμοι, αλλά να συλλαμβάνεις έναν άνθρωπο επειδή έβρισε τον άγιο Βασίλη των ενηλίκων, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο.

Γιατί είστε, συγκεκριμένα, κατά του χριστιανισμού;
Αν ζούσαμε σε μια ισλαμική χώρα, θα ασχολούμασταν με το Ισλάμ αν και σε αυτές τις χώρες περνούν τον δικό τους μεσαίωνα (όπου και πολλοί χριστιανοί μας δηλώνουν σαν παράδειγμα πως αν προσβάλαμε το κοράνι και τον Μωάμεθ θα μας κόβανε τα χέρια - υποσυνείδητη ζήλεια). Επίσης θεωρούμε τους βαθιά θρησκόληπτους χριστιανούς υποκριτές διότι παραβιάζουν πολλά από αυτά που με περίσσιο ζήλο υπερασπίζονται, όπως αηδιάζουμε και με τον εμετικό όρο ''Ελληνορθοδοξία'' για ευνόητους λόγους. 

Τι γνώμη έχετε για τον χριστιανισμό;
Ο χριστιανισμός είναι το καρκίνωμα του πλανήτη. Στο όνομα του Χριστού και του ''πατέρα'' του, έχει χυθεί το περισσότερο αίμα στην ιστορία. Καίγανε γυναίκες σαν μάγισσες για τη παραμικρή διαφορετικότητα. Ας μη μιλήσουμε για σταυροφορίες κλπ. θα πάρει ώρα... Ούτε οι ίδιοι οι πρωτεργάτες του χριστιανισμού, αρκετά χρόνια μετά την υποτιθέμενη σταύρωση, δεν θα περίμεναν τέτοια εξάπλωση. Ιστορικά, ο ''μέγας'' Κωνσταντίνος ήταν αυτός που όταν είδε ότι οι χριστιανοί αυξάνονται, άλλαξε την επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας και μάλιστα τιμωρούσε τους άπιστους και τους αλλόθρησκους. Επίσης είναι απαράδεκτο να περνάς τον φόβο της κόλασης σε μικρά παιδιά και ότι θα έχουν δυσοίωνο μέλλον αν δεν είναι πιστοί στον λόγο του θεού που υποτίθεται μιλάει για ήθος (στην καινή διαθήκη). Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται την θρησκεία για να του πει να μη κλέβει και να μην σκοτώνει.

Τι σκοπό έχουν οι φωτογραφίες που ανεβάζετε;
Οι φωτογραφίες και οι δημοσιεύσεις έχουν σκοπό την ψυχαγωγία των χρηστών με εναλλακτικό χιούμορ, αλλά και να μπορέσουν να ανάψουν μια σπίθα που μπορεί να φτάσει σε συμπέρασμα. Ορισμένες φορές παραθέτουμε μέσω σατυρικών εικόνων και στοιχεία ως προς τροφή για σκέψη και κάποιες φορές απλώς για να προκαλέσουμε τους haters.

Τι σχόλια ακούτε για αυτή την σελίδα; 
Τα πάντα. Από απειλές και ύβρεις μέχρι και ακραίας συμπαράστασης.
Το inbox της σελίδας είναι ένας πραγματικός θησαυρός. ''Εκπαιδευόμαστε'' και εμείς οι ίδιοι σε άλλα επίπεδα με αυτά που διαβάζουμε κατά διαστήματα. Πολλοί βέβαια χρήζουν ιατροφαρμακευτικής βοήθειας ή απλά μας τρολλάρουν, δύσκολο να πεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Πάντως τα ''χριστιανικά λόγια αγάπης'' που διαβάζουμε ενίοτε, ξεπερνούν κάθε''βλασφήμια''. Ειδικά όταν προασπίζονται τα ιερά και τα όσια της ''Ελληνορθοδοξίας'' με greeklish και με 5/10 λέξεις ανορθόγραφες.

Τι είδους σχόλια υπερτερούν;
Έχουμε διαπιστώσει ότι αρκετός κόσμος, ειδικά συνομήλικοι μας έχουν κουραστεί με το συγκεκριμένο παραμύθι και είναι πιο ενεργοί ενάντια στον σκοταδισμό και τα κλειστά μυαλά που εν μέρει ευθύνονται για αρκετά δεινά που ανεχόμαστε σήμερα. Αν πρόσφατα παλιότερα δήλωνες άθεος αντιμετώπιζες νταηλίκι και κήρυγμα ως κοινωνικό αποκλεισμό και όποιος έχει γνωρίσει άτομο που δεν βαφτίστηκε χριστιανός για τον α' ή β' λόγο, ξέρει καλά τι εννοώ. Γι αυτό και μεις θεωρούμε πρόοδο να μας στέλνουν ''Δεν έχω πρόβλημα για το τι πιστεύεις αλλά μη προσβάλεις αυτό που πιστεύω'' Ελπίζω κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι οι ίδιες οι θρησκείες είναι προσβλητικές για την νοημοσύνη του ανθρώπου.

Ανεβάσατε μια φωτογραφία με τους αγίους Σέργιο και Βάκχο με την υπόνοια ότι υπήρξαν ομοφυλόφιλοι. Με ποιο σκεπτικό την ανεβάσατε αυτήν την φωτογραφία;
Είναι γνωστός ο ομοφοβισμός που διακατέχει το χριστιανικό (και όχι μόνο) δόγμα. Είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας των χριστιανών που ενώ διαμηνύουν την αγάπη, η ίδια η θρησκείας τους, τους υπαγορεύει να φονεύσουν αυτούς που έχουν διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις όταν μάλιστα έχουν κατηγορηθεί ιερείς για παιδεραστία.  Η εικόνα με τον Σέργιο και τον Βάκχο ήταν για ολοκληρώσει την δημοσίευση και όχι για να χλευάσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό του καθενός.

Σας έχει απειλήσει ποτέ το Facebook με close down;
Όχι αλλά είναι αρκετοί αυτοί που έχουν θείο στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος οπότε από απειλές καλά πάμε... ''Χωρίς πρόβατα, δεν υφίσταται τσοπάνης''.

https://www.facebook.com/chrictopanagiecback to main