Γάμος από συνοικέσιο
Σπύρος Διαμαντάρας

853 Γάμοι αλα ελληνικά για το ρεκόρ Γκίνες.

Ξεχάστε τις στάμνες με νερά που έφευγαν από τα μπαλκόνια, τα υποχρεωτικά προξενιά για το καλό της νύφης και τις προξενήτρες του Ελληνικού κινηματογράφου. Με τον αριθμό ρεκόρ των 853 γάμων το 2012 και ένα γραφείο συνοικεσίων ιστορίας 70 χρόνων (το «Λούης» στον Πειραιά), η κυρία Κατερίνα μας μιλάει για τον γάμο του σήμερα και πώς κατάφερε να σμίξει τόσα ζευγάρια, με αποτέλεσμα να μπει δυο φορές στο βιβλίο Γκίνες.

Φωτο: Στάθης Μαμαλάκης

Από πότε υπάρχει το γραφείο;
Από το 1947. Ο πατέρας μου ήταν πολύ κοινωνικό άτομο και τον ρωτούσαν συνέχεια φίλοι αν μπορούσαν να τους γνωρίσει κανέναν καλό σύντροφο για το παιδί τους, ε, και έτσι κατέληξε να ανοίξει το γραφείο. Εν συνεχεία πήρα εγώ την σκυτάλη και φτάσαμε να γραφτούμε δυο φορές στο βιβλίο Γκίνες για το σύνολο των γάμων που πετύχαμε. Είχαμε γραφτεί το 2004 με 507 γάμους και τώρα περιμένουμε το καινούργιο του 2012 με 853. Σκεφτείτε ότι ξεπεράσαμε ολόκληρη  Αμερική όπου το συνοικέσιο δεν είναι θέμα ταμπού όπως εδώ.

Εσείς είστε παντρεμένη; Από συνοικέσιο;
Φυσικά. Δεν θα μπορούσα να κάνω αυτή τη δουλειά, άλλωστε, αν δεν πίστευα στον γάμο και τα οφέλη του. Είχε έρθει ο άντρας μου στο γραφείο για να «γραφτεί» και τον γράπωσα αμέσως. Σιγά μην τον άφηνα. Τώρα έχουμε τρία παιδιά, τα οποία -από ό,τι δείχνουν τα πράγματα- θα συνεχίσουν την δουλειά του γραφείου.Πώς είναι η δουλειά τώρα με το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, έχουμε πιο πολλή δουλειά από ποτέ και όσο περνάει ο καιρός έχουμε περισσότερη. Το θέμα με το ιντερνέτ είναι ότι αντί να διώξει τον κόσμο από τα γραφεία, έκανε το ακριβώς αντίθετο. Ο κόσμος κατάλαβε ότι τα περισσότερα εκεί μέσα είναι ψέματα  και είναι λογικό. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να φτιάξω ένα ψεύτικο προφίλ και να το παίζω όποιος θέλω. Άσε που η όλη επαφή είναι πάνω από το πληκτρολόγιο και οι περισσότεροι είναι παντρεμένοι και ανώμαλοι. Τα γραφεία συνοικεσίων δίνουν στον άνθρωπο την ασφάλεια και την διακριτικότατα που χρειάζεται, έτσι ώστε να βρει τον κατάλληλο σύντροφο.

Στην σελίδα σας στο ίντερνετ υπάρχουν αγγελίες με άτομα τα οποία είναι από μεγαλοξενοδόχοι μέχρι εφοπλιστές. Μου φαίνεται απίθανο να είναι αληθινές.
Και όμως. Ο κόσμος όταν ακούει συνοικέσιο γελάει, γιατί πιστεύει ότι ο κάθε κουτσός και στραβός θα καταφύγει στα γραφεία συνοικεσίων για να βρει ταίρι, αλλά είναι μεγάλο λάθος. Ποιος θα πληρώσει σε ένα γραφείο για να του βγει το χουσούρι; Εδώ έρχονται άνθρωποι με απαιτήσεις, οι οποίοι έχουν τρία βασικά πράγματα: την ίδια πρόθεση, την ανάγκη για ασφάλεια και την επιλογή. Οπότε, μη σου φαίνονται καθόλου απίθανες οι αγγελίες, έχουμε από όλα τα επαγγέλματα. Οι μόνες που μου έχουν ξεφύγει είναι η κομμώτριες, δεν ξέρω γιατί.

Συνοικέσια σε ομοφυλόφιλους έχετε κάνει;
Όχι, ποτέ και ούτε έχω σκοπό. Αλλά να ξέρεις ότι όποιος  ανοίξει στην Ελλάδα γραφείο συνοικεσίων μόνο για ομοφυλόφιλους, θα χεστεί στο τάλιρο.

Έρχομαι στο γραφείο να βρω γυναίκα. Ποια είναι η διαδικασία;
Καταρχήν, συμπληρώνεις όλα τα στοιχεία σου όπως επάγγελμα, αριθμό ταυτότητας και λοιπά, τα οποία αργότερα τα εξακριβώνουμε και εμείς σαν γραφείο, έτσι ώστε να υπάρχει ειλικρίνεια μεταξύ των ζευγαριών. Εν συνεχεία, καταβάλεις το ποσό των εφτακοσίων ευρώ, το οποίο είναι το συμβόλαιό σου μέχρι να βρεις ταίρι για γάμο και για αρχή βρίσκεσαι μαζί μου για το πρώτο ραντεβού. Η διάρκειά του είναι μιάμιση ώρα,  στην οποία θα μιλήσουμε για σένα, έτσι ώστε να μάθω τι ψάχνεις και πού πρέπει να κινηθούμε. Όταν τελειώσουμε και με την συνάντηση,  τότε αρχίζουν τα ραντεβού με διάφορες κοπέλες οι οποίες έχουν έρθει στο γραφείο για τον ίδιο λόγο. Μετά την λήξη του κάθε ραντεβού ο καθένας ξεχωριστά με παίρνει τηλέφωνο και μου λένε τις εντυπώσεις τους, έτσι ώστε να καταλάβω τον άλλον καλύτερα και το πώς συμπεριφέρεται. Εκτός των τετ α τετ ραντεβού, διοργανώνουμε χορούς, κρουαζιέρες και άλλες συναθροίσεις  ώστε να μαζευτούμε όλοι μαζί.

Οι ηλικίες ;
Έχουμε από 18 μέχρι 88. Όταν ο νέος σήμερα ξεκινάει την ερωτική του ζωή από τα 15 και πιο νωρίς, φτάνοντας στην ηλικία των είκοσι και κάτι, έχει τουλάχιστον ήδη μια εφταετία εμπειριών, κάνοντάς τον πιο επιλεκτικό στις σχέσεις του, πόσο μάλιστα σε θέματα γάμου. Έτσι καταφεύγει στο γραφείο που του δίνει την δυνατότητα να είναι επιλεκτικός και να νιώθει ασφάλεια. Άλλωστε, να ξέρεις ότι δυο ηλικιακές ομάδες χρειάζονται ανάγκη από σύντροφο, οι πολύ νέοι και οι ηλικιωμένοι.

Έχουν προκύψει γάμοι που δεν περιμένατε;
Αρκετοί .Ένα κλασικό παράδειγμα είναι ο Στέφανος που είναι ένα παλικάρι 1.90 και λογικό ήταν να ψάχνει κοπέλα κοντά στο ύψος του. Είχε βάλει, που λες, όριο από 1.70 και άνω για το ύψος της κοπέλας και δεν δεχόταν εκατοστό λιγότερο. Οπότε, μετά από αρκετά αποτυχημένα ραντεβού ήρθε σε έναν χορό που είχαμε κάνει σε γνωστό ξενοδοχείο. Στο τέλος της βραδιάς, λοιπόν, τον βλέπω να φεύγει με την Ελένη, η οποία είναι 1.58 άντε ένα 1.60, ε, και τον πιάνω και του λέω «Ρε Στεφανάκο, μου έβγαλες την ψυχή με το ύψος και τελικά κατέληξες με τον ‘κουβά’;» (γελάει). Τώρα είναι παντρεμένοι και ευτυχισμένοι με 3 παιδάκια.

Έχετε σπουδάσει κάτι;
Έχω δυο μάστερ στην παιδοψυχολογία και στην ψυχολογία και κάνω διατριβές στον Χάρβαρντ.

Ελένη 26 και Δημήτρης 31.
Παντρεμένοι εδώ και έξι μήνες. Μιλάει η Ελένη.

Γιατί αποφάσισες να πας σε γραφείο συνοικεσίων;
Είχα κάνει κάποιες γνωριμίες, αλλά δεν είχα δει κάτι από την άλλη πλευρά, ότι τους ενδιέφερε κάτι το σοβαρό. Οι πιο πολλοί πάνε για το εφήμερο και εμένα η σκέψη μου ήταν να δημιουργήσω οικογένεια. Πίστευα ότι απευθυνόμενη σε κάποιο γραφείο θα μπορούσαν να μου προτείνουν κάποια άτομα που να έχουν τις ίδιες θέσεις που είχα.

Όταν πρωτοπήγες, τι χρειάστηκε να κάνεις;
Όταν πρωτοπήγα μου είπαν πώς λειτουργεί το γραφείο και τι χρειάζονται από μένα. Ήμουν σύμφωνη πάνω σε αυτό, οπότε έγραψα τα στοιχεία μου και το τι ακριβώς ψάχνω να βρω, δηλαδή ποιες είναι οι απαιτήσεις μου αναζητώντας έναν σύντροφο.  Μου εξήγησε ότι η κάθε περίπτωση θα είναι μέσα στα πλαίσια που έχω ζητήσει, από εκεί και πέρα παραμένει μόνο το θέμα της χημείας και της έλξης μεταξύ μας.

Πόσα άτομα συνάντησες;
Τρία, το τρίτο ήταν το τυχερό! Δεν έχω παράπονο, ήταν όλοι στα πλαίσια που είχα ζητήσει, απλά ήταν θέμα χαρακτήρα ό,τι δεν προέκυψε κάτι. Πήγαμε για έναν καφέ, μιλήσαμε, αλλά από εκεί και πέρα δεν υπήρχε κι από τις δυο πλευρές κάτι παραπέρα

Ο σύζυγός σου για τους ίδιους λόγους επέλεξε να πάει στο γραφείο;
Από ό,τι έχουμε συζητήσει, ναι, επειδή κι αυτός έχει ένα επάγγελμα που δεν μπορεί να δίνει δικαιώματα, βγαίνοντας στις καφετέριες και στα μπαράκια αναζητώντας κάποια κοπέλα. Θεωρούσε ότι μπορούσε να βρει κάτι πιο προσεγμένο και πιο ελεγμένο από ένα γραφείο.

Το είχες πει στην οικογένειά σου;
Το είχαμε συζητήσει εξαρχής, πριν ακόμη κάνω το βήμα να πάω στο γραφείο και ήταν σύμφωνοι.

Οι φίλοι σου πώς το αντιμετώπισαν;
Το είχαμε συζητήσει. Δεν είχαν και πολύ σχέση με τα γραφεία, αλλά όταν είδαν ότι απευθύνθηκα εγώ και είδαν ότι γρήγορα βρήκα κάτι καλό και ελεγμένο, δεν νομίζω ότι είχαν πρόβλημα. Μάλιστα, άκουσα ότι όταν αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια, ίσως απευθυνθούν κι αυτοί εκεί.

Τι διαφορά έχει η γνωριμία που θα έκανες από φίλους ή από γνωστούς;
Πιστεύω ότι συναντώντας ένα άτομο από το γραφείο, πριν ακόμη γνωριστούμε, ξέρουμε ποιο είναι οι στόχοι του καθενός. Είμαστε και οι δυο συνειδητοποιημένοι ότι θέλουμε να κάνουμε οικογένεια. Ξεκινώντας από εκεί και οι δύο ξέρουμε την κατάληξη σε αυτή τη σχέση. Από εκεί και πέρα, μένει να συζητήσουμε τα δικά μας στοιχεία για να καταλήξουμε αν υπάρχει χημεία μεταξύ μας. Και στην μόρφωση και στην ηλικία και στην εμφάνιση είχα πει τα στοιχεία που ζητάω. 

Θα πρότεινες σε κάποιον να πάει σε ένα γραφείο;
Ναι, βεβαίως, αφού εγώ βρήκα σχετικά εύκολα. Δεν ταλαιπωρήθηκα με πολλές περιπτώσεις. Γιατί όχι;     

Ειρήνη 78 και Χαράλαμπος 82.
Παντρεμένοι εδώ και δύο χρόνια. Μιλάει ο κ. Χαράλαμπος.

Γιατί πήγατε σε γραφείο γνωριμιών;
Επειδή ήμουν 28 χρόνια χήρος, μεγάλωσα τα παιδιά μου σαν μάνα και πατέρας μαζί και, όταν έγινα 80, κατάλαβα ότι είμαι ολομόναχος. Τα παιδιά έχουν κάνει τις δικές τους οικογένειες, έχουν τα δικά τους προβλήματα και σκοτούρες και δεν ήθελα να τους είμαι φόρτωμα. Έψαχνα έναν άνθρωπο για παρέα για να μην πεθάνω μόνος.

Τα παιδιά σας τι είπαν όταν τους το ανακοινώσατε;
Χάρηκαν πολύ. Και οι γιοί μου και οι νύφες μου το δέχτηκαν με χαρά. Στην αρχή νόμισαν ότι αστειεύομαι, αλλά μετά με στήριξαν και ήταν δίπλα μας σε όλες τις προετοιμασίες.

Πιστεύετε ότι χάρηκαν που θα είχαν λιγότερες υποχρεώσεις;
Δεν ξέρω, μπορεί. Αλλά ήταν κάτι που είχε μεγάλη ανταπόκριση και από τιε δυο πλευρές, τα παιδιά μου και τα παιδιά της Ειρήνης. Μας υποδέχτηκαν με μεγάλη αγάπη και από την αρχή ήταν λες και γνωριζόμασταν χρόνια.

Πόσα ραντεβού κάνατε για να καταλήξετε στην Ειρήνη;
Τέσσερα.

Και τι σας άρεσε πιο πολύ σ’ αυτή;
Μου άρεσε που ήταν έξω καρδιά, γελούσε συνέχεια και έλεγε αστεία και από την πρώτη στιγμή που την είδα ήξερα ότι έκανε για μένα.

Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά;
Μπορείς να το πεις και έτσι. Δεν έψαχνα για έρωτα, έψαχνα μία σύντροφο για να είναι δίπλα μου στις δύσκολες στιγμές γιατί στην ηλικία που βρίσκομαι είναι το μόνο που περιμένεις πια (γελάει).

Να σας ρωτήσω κάρτι αδιάκριτο; Σεξ κάνετε;
Δεν το σκεφτόμουν καθόλου το σεξ όταν άρχισα να ψάχνω για σύντροφο, αλλά ναι, κάνουμε και σεξ άμα λάχει (γέλια).
 back to main