Brunch με την ιματιοθήκη
Silo

Η Νιλέτα είναι μια από μας, που όταν περνάμε έξω από ένα ωραίο σπίτι προσπαθούμε με κλεφτές ματιές να δούμε το εσωτερικό του και τους ανθρώπους του.

Φωτο: Manteau Stam.

«Έχω περιέργεια να δω πώς είναι οι άνθρωποι που μένουν, πώς έχουν διακοσμήσει το χώρο τους... με την Ιματιοθήκη κατάφερα να το κάνω αυτό και κατάλαβα πώς όλα μπορούν να γίνουν, απλά μάλλον δε ρωτάμε».
Μεσημεριανό ραντεβού για brunch στο Nixon με τη Νιλέτα και έχουμε χωθεί ήδη σε ένα απο τα δερμάτινα booths. Την Ιματιοθήκη την ξεκίνησε πρίν ενάμιση χρόνο και οι πρώτες φωτογραφίσεις έγιναν με 2-3 γνωστούς της, έκτοτε ο αριθμός των ατόμων που έχει φωτογραφίσει έχει φτάσει τους 50. Παράλληλα δουλεύει ως αρχιτέκτονας. «Η μόνη μέρα που έχω για να κάνω τις φωτογραφίσεις είναι η Κυριακή και φυσικά πρωί, για να έχω φως, οπότε αναγκαστικά τους ξυπνάω από νωρίς κι ας είναι ξενυχτισμένοι από το Σάββατο», μου λέει η Νιλέτα και στη συνέχεια μου αναλύει τη διαδικασία. «Η όλα διαδικασία κρατάει γύρω στις τέσσερις με εφτά ώρες, στην αρχή λέμε πέντε πράγματα για να νιώσουμε άνετα και κάνουμε τη συνέντευξη με χαλαρή κουβεντούλα. Έπειτα έρχεται το καλύτερο, άνοιγμα της ντουλάπας, αράδιασμα των ρούχων, δοκιμές και φωτογράφιση».

Στο τραπέζι μας έχουν φτάσει απο ώρα το bloody mary και η σαμπάνια με τη μιμόζα και ακολουθούν τα σάντουιτς B.L.T. (bacon, lettuce, tomato) με μαγιονέζα και αβοκάντο και Po Boy με γαρίδες, cajon remoularde και πίκλες σε ηρωικό ψωμί (ηρωικό όντως, το κοιτάς και σκέφτεσαι από που θα το πιάσεις να το φάς). Μέτα το πρώτο γύρο μάχης κάνουμε ένα διάλειμμα και πιάνουμε κουβέντα για τις προετοιμασίες που κάνει η Νιλέτα πριν απο κάθε φωτογράφιση, «πριν πάω στο σπίτι κάποιου/ας κάνω τρελή έρευνα στο intenet, προσπαθώ να βρώ όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ για αυτούς και αυτά που κάνουν, στο τέλος παθαίνω σχεδόν overdose! Ποτέ δεν πάω στα τυφλά». Όπως και να έχει όμως, πάει στο σπίτι ενός αγνώστου και το κάθε σπίτι και ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Πάνω κάτω βέβαια ξέρει πια τι θα συναντήσει, αλλά όχι πάντα φαντάζομαι, και η Νιλέτα μου το επιβεβαιώνει... «Μου έχει τύχει να πάω σε σπίτια που είναι πολύ περιποιητικοί, έχω πάει και σε άλλα που δεν μου έχουν προσφέρει ούτε ένα ποτήρι νερό, άλλα σπίτια έιναι πεντακάθαρα ενώ σε άλλα θα τη δεις και τη βρώμα. Βασικά, όταν είναι να πάω σε σπίτια αγοριών είμαι προετοιμασμένη ότι θα είναι και λίγο ακατάστατα, ένω με τα κορίτσια υπολογίζω ότι θα μου πάρει λίγη ώρα παραπάνω για να φτιάξουν το μαλλί, το ρούχο που δεν τους κάθεται, να βρούν τη πόζα που τους αρέσει καλύτερα...μου έχει τύχει και να τα “τζούζουν” και λίγο με κανα δυο ποτηράκια πρίν τη φωτογράφιση για να είναι πιο χαλαροί!».
Το τσιμπολόγημα δεν έχει σταματήσει και παράλληλα με την κουβέντα μας τα αυγά benedict με bacon και hollandaise και τα mac & cheese με λάδι λευκής τρούφας όσο πάνε και λιγοστεύουν μέσα στα πιάτα.
Μια απο τις πιο ανατρεπτικές της φωτογραφήσεις ήταν με τον Στάθη Αλέξανδρο (a.k.a. ο Στάθης ο Παντού), η οποία δεν έγινε στο σπίτι του αλλά στο φυσικό του περιβάλλον –δηλαδή έξω-, στα αγαπημένα του σημεία στην πολή και φυσικά η φωτογράφιση με τους μποξέρ πουέκανε τώρα τελευταία και δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τις άλλες. Αλλά πώς βρέθηκαν οι μποξέρ στην ιματιοθήκη; «Όταν ξεκίνησα είχα σαν κεντρικό άξονα τη μόδα, μετά τα σπίτια, τώρα έχω βρεί ένα ωραίο εργαστήριο ενός ζωγράφου και έναν ιππικό όμιλο που θέλω να φωτογραφίσω» μου λέει η Νιλέτα, και συνεχίζει «Προσπαθώ να μη μένω κάπου συγκεκριμένα, μου αρέσει να κυνηγάω τους ανθρώπους,  να προβάλλω τη δημιουργικότητά τους και τις ιδέες τους, τουλάχιστον αυτές που ταιριάζουν και στη δική μου αισθητική. Επίσης, να πώ πώς δεν θέλω να προάγω τη μόδα, ειδικά σ’ αυτούς τους καιρούς». Όσον αφορά το μέλλον, η ιματιοθήκη θα συνεχίστει δυναμικά και προς ενημέρωση σας η Νιλέτα δέχεται και διαφημιστικές προτάσεις (καθώς πρέπει να βγούν και κάποια έσοδα για να αγοράσει καινούρια μηχανή), ενώ επόμενος στόχος είναι μια έκθεση με τις φωτογραφίες προσωπικών αντικειμένων που έχει τραβήξει από τα σέσσιον της ιματιοθήκης.

http://imatiothiki.com/

 

Nixon

Ο Marko Rossi σπούδασε και δούλεψε στην Ελβετία και στην συνέχεια πέρασε απο κουζίνες εστιατορίων στην Αγγλία και στην Κρήτη. Όταν εγκαστάθηκε πια για τα καλά στην Αθήνα, πριν τέσσερα χρόνια, ανέλαβε τη κουζίνα του Nixon, ενώ παράλληλα είναι συνιδρυτής των Gastronomic Collectiva –γνωστοί για τα μενού που σε κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Τι είναι το brunch; Πότε υποτίθεται ότι το τρώς;
Είναι ένα γεύμα ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό, θα μπορούσες να πείς πως είναι ένα ενισχυμένο δεκατιανό. Το Nixon είναι το πρώτο που έκανε brunch στην Αθήνα και το ιδανικό σενάριο για να το απολαύσεις είναι το εξής: Έχεις ξυπνήσει Κυριακή κατά τη μία, έχεις hangover απο το προηγούμενο βράδυ, έρχεσαι στο Nixon, τσιμπάς μια κυριακάτικη εφημερίδα απο τον πάγκο και κάθεσαι χαλαρός στα δερμάτινα booths, απολαμβάνεις το brunch σου με συνοδεία bloody mary (για το hangover) και συνήθως σε παίρνει η μπάλα και φεύγεις βράδυ πια. A, καλό είναι να έχεις κάνει μια κράτηση.

Το μενού του brunch, τι πιάτα περιλαμβάνει;
Το μενού έχει αγγλοαμερικάνικες επιρροές και μερικά απο τα πιάτα του brunch είναι τα B.L.T. sandwich, δηλαδή με μπέικον-μαρούλι-τομάτα-μαγιονέζα-αβοκάντο, Po Boy με cajon remoularde σε ηρωικό ψωμί, αυγά benedict με μπέικον και hollandaise, pancakes με σιρόπι απο σφένδαμο, σούπα ημέρας και πολλά άλλα.

Τι άλλες γεύσεις μπορούμε να δοκιμάσουμε από τη κουζίνα του Nixon;
Την κουζίνα που έχουμε χαρακτηρίζεται πολυεθνική. Θα βρείς γεύσεις απο λατινική Αμερική στο ceviche τόνου με μοσχολέμονο, κόλιανδρο, μάνγκο και αβοκάντο, από Περού στο lomo saltado (φιλέτο μοσχαρίσιο με σόγια, μαγειρεμένο σε μπαχαρικά) και φυσικά απο Αμερική στο καθιερωμένο πια Nixon Burger.

Nixon, Aγησιλάου 61Β, Κεραμεικός Τηλ.: 210 3462077
Καθημερινά απο τις 20:00 και Κυριακή απο τη 13:00.
Brunch κάθε Κυριακή 13:00-20:00.

Po Boy sandwich με γαρίδες, cajon remoularde και πίκλες

Υλικά για τη cajon remoularde: 4 κ.γλ. πάπρικα, 1 κ.γλ. μαύρο πιπέρι, 1 κ.γλ. πιπέρι καγιέν, 1 κ.γλ τσίλι σε σκόνη, 1 κ.γλ. κύμινο, 1 κ.γλ. κρεμμύδι σε σκόνη, 1 κ.γλ σκόρδο σε σκόνη, 1 κ.γλ αλάτι, 1 κ.γλ θυμάρι, 1 κ.γλ βασιλικό, 1 κ.γλ άσπρη ζάχαρη, 1 κ.γλ μαγιονέζα, 1 κ.γλ κέτσαπ

Υλικά για το σάντουιτς: 5 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες, 1 κρόκος αυγού, 2 κ.γλ αλεύρι, 5 κ.γλ. ψίχα ψωμιού, 1 τομάτα κομμένη σε φέτες, 2 αγγουράκια πίκλες κομμένα σε φέτες, 1 φύλλο μαρουλιού, 1 μεγάλο καρβελάκι ψωμί κομμένο στη μέση

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε όλα τα υλίκα στη μαγιονέζα και προσθέτουμε την κέτσαπ. Αφήνουμε στο ψυγείο. Περνάμε τις γαρίδες πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος απο τη θρυμματισμένη ψίχα ψωμιού. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τις γαρίδες μέχρι να χρυσίσουν. Ζεσταίνουμε το ψωμάκι, απλώνουμε τη remoularde, προσθέτουμε τις γαρίδες, τις πίκλες, τη τοματα και το φύλλο μαρουλιού. Yummy!



back to main