Νερουλιάς: ελληνικό τάβλι στα πέρατα του κόσμου
M.Hulot

Ο Αντώνης Νερουλιάς φτιάχνει τάβλι εδώ και τέσσερις σχεδόν δεκαετίες.

Τάβλι χειροποίητα, περίτεχνα, έργα τέχνης με τιμές που μπορεί να γίνουν και τετραψήφιες, περιζήτητα σε καζίνα, κρουαζιερόπλοια και συλλέκτες σε κάθε γωνιά του κόσμου. Μέχρι και ο Φιντέλ Κάστρο έχει παίξει με τάβλι του.

Φωτο: Eftychia Vlachou

Τον συναντήσαμε σε ένα μικροσκοπικό, υπόγειο εργαστήριο στο Ίλιον, ανάμεσα από τόνους ξυλείας και σκόνης, την ώρα που ετοίμαζαν μία παραγγελία για την Αμερική. Την ώρα που μας διηγείται την ιστορία της οικογενειακής επιχείρησής του πίσω απ’ τον πάγκο, μάς δείχνει πολυτελείς κασετίνες με σκαλιστά κομψοτεχνήματα: τον Μέγα Αλέξανδρο, πουλιά, κι άλλα 68 σχέδια που εντυπωσιάζουν συλλέκτες και φανατικούς οπαδούς του «σπορ» από την Ευρώπη και την Ασία, μέχρι την Αμερική και την Αφρική. Δηλώνει περήφανος που τα τάβλι του έχουν μπει στα καζίνο του Λας Βέγκας, σε κρουαζιερόπλοια και σε παγκόσμια πρωταθλήματα και μάς μιλάει με ενθουσιασμό για τα διαφορετικά είδη ξύλου [κάποια πανάκριβα και εξωτικά, κάθε χρώματος και υφής] που χρησιμοποιεί για τα έργα του.

Πείτε μας για σας, πότε ξεκινήσατε;
Η δουλειά ξεκίνησε από το ’72.
Εσείς πώς ξεκινήσατε, είσαστε τεχνίτης;
Εγώ την ξεκίνησα όλη την ιστορία, εμείς τα φτιάχναμε, ξυλουργικές εργασίες κάναμε, από εμάς φεύγανε τα δημόσια έργα, φτιάχναμε ολόκληρες πολυκατοικίες και έπιπλα. Οικογενειακή επιχείρηση. Εγώ και δύο τρεις ακόμη. Είχαμε φτάσει να δουλεύουν 15 άνθρωποι, τρεις εδώ μέσα και οι υπόλοιποι στις οικοδομές, φτιάχναμε έπιπλα και τοποθετούσαμε έπιπλα, κουζίνες και τέτοια συνέχεια. Τώρα 30 χρόνια φτιάχνουμε το τάβλι.
Το τάβλι πώς προέκυψε;
Ήρθε κάποια στιγμή ένας φιλαράκος και μού λέει θέλω να μου φτιάξεις κασετίνες, είχαν εκείνοι μια πρέσα και φτιάχνανε μάρκες. Εμείς δουλειά θέλαμε τότε, φτιάξαμε μια παρτίδα ξύλινες κασετίνες για τη μάρκα που παίζει στο τραπέζι.  Η κασετίνα ήταν εποχιακή, τη δουλεύαμε από το Σεπτέμβρη και μέχρι τις γιορτές. Και επειδή η οικοδομή ήταν σκληρή και  τα χρόνια περνάγανε, σκέφτηκα δεν κοιτάμε τι γίνεται με το ταβλάκι που είναι όλο το χρόνο;  Έτσι ξεκίνησε η ιστορία τάβλι. Αυτή τη στιγμή βγάζουμε γύρω στα 70 διαφορετικά τάβλι. Διαφορετικά είδη, διαφορετικά ξύλα, διαφορετικά χρώματα. Μπορούμε να κάνουμε και άλλα σχέδια, ό,τι θέλουμε, αρκεί να κάνουμε παραλλαγές των υπαρχόντων. Αυτό είναι θέμα τέχνης. Ό,τι σκεφτόμαστε μπορούμε και το εφαρμόζουμε πάνω στο ξύλο και στο παιχνίδι τάβλι.


Είστε εδώ από την αρχή, δεν έχετε αλλάξει χώρο.
Όχι, εδώ είμαι από το ’72. Εγώ τώρα πήρα σύνταξη, συνεχίζει πια ο γιος μου, αλλά παραμένει εδώ. Εμπόριο κάνουμε βασικά, η κατασκευή είναι τσόντα. Θα πω κάτι κακό: Αυτή τη στιγμμή είναι χάλια η κατάσταση, άμα βγάλω το κεφάλι μου έξω από την πόρτα θα μου το πάρουνε.
Πώς φτιάχνετε ένα τάβλι; Ποια είναι η διαδικασία;
Παίρνουμε έναν κορμό δέντρου, το λιανίζουμε και το φτιάχνουμε ό,τι θέλεις, έπιπλο, τάβλι, σκάκι, ό,τι θέλεις. Αυτό το ξύλο υπάρχει στην αγορά σε μορφή μαδεριού, το οποίο μπορεί να είναι οξιά, μπορεί καρυδιά, δρύς, όωνα των τύπων τα ξύλα τα δουλεύουμε. Μέχρι και από Βραζιλία έρχεται ξύλο, από όπου θέλεις. Ανάλογα με το πόσο ακριβό πράγμα θέλειςνα κατασκευάσεις. Το καλύτερο για το τάβλι είναι ο παλίσανδρος, που έρχεται από Ινδίες. Ο γνήσιος είναι ο μαύρος που «κάνει» το μελιτζανί, το γλυκό το κόκκινο. Αυτός είναι ο γνήσιος παλίσανδρος. Έχω φτιάξει τάβλι με παραγγελία που στοίχησε 1000 ευρώ!


Από πόσες φάσεις περνάει το τάβλι για να φύγει για τον πελάτη;
Από 65 φάσεις εργασίας. Από τη στιγμή που θα το πάρει σε ξύλο και θα το φτάσω να είναι τάβλι. Παίρνω το ξύλο, τον κορμό σε πλάκα, χοντροκόβεται, ψιλοκόβεται, πλανίζεται, σχίζεται, περνιέται σβούρα, διχαλώνεται, εφαρμόζεται, καμπυλώνεται.. Αυτές είναι κάποιες από τις φάσεις εργασίας που σας λέω. Μετά είναι καπλαμάδες, το λεπτό φύλλο του ξύλου  το οποίο ζυμαρώνεται και βγάζουμε τα «νερά» του ξύλου. Το «νερό» αυτό έχει διάφορες μορφές, το εκμεταλλευόμαστε και το βάζουμε πάνω στο καπάκι του ταβλιού.
Πόσο κοστίζει ένα τάβλι;
Ξεκινούν από 10 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 500, ανάλογο με το πορτοφόλι του καθενός, το ξύλο και την ποιότητα. Και την κατασκευή. Κάποιος μπορεί να θέλει ένα τάβλι από χαρτί. Θα του βάλω χαρτί, ό,τι θέλει ο πελάτης.


Ποιος αγοράζει κυρίως τάβλι;
Οι Αμερικάνοι. Εχθές είχα αποστολή. Και τώρα, αυτά που γίνονται εδώ, για Νέα Υόρκη πάνε.
Οι Έλληνες παίζουν τάβλι;
Παίζουν, αμέ, και τώρα θα παίζουνε περισσότερο, από ανάγκη. Σκότωμα χρόνου είναι. Άμα ο άλλος θέλει να σκοτώσει το χρόνο του, μετά λύπης μου το λέω, ή στο τάβλι θα πέσει ή στο σκάκι στην καλύτερη. Να δουλεύει και λίγο το μυαλό. Το τάβλι μας έχει πάει σε όλο τον κόσμο. Έχω στείλει τάβλι στα Γκαλαπάγκος, το ίντερνετ μας έχει ανοίξει το δρόμο, όλους τους ορίζοντες της γης. Και έχουμε μηνύματα από όλο τον κόσμο. Χθες έριξα μια ματιά και μέτρησα 114 άτομα από παντού: Αμερική, Αγγλία, Αυστραλία, Σουηδία. Γιατί το καλό το προιόν ο άλλος το εκτιμάει, δεν το περνάει στο ντούκου. Τάβλι βγάζουν και άλλοι, αλλά συνεργαζόμαστε, δεν είμαστε αντίπαλοι μεταξύ μας. Πολλοί έχουν κλείσει και παίρνουν και απέξω τάβλι, από την Κίνα. Άλλα τα μάτια του λαγού, όμως,  και άλλα της κουκουβάγιας. Ο Κινέζος το τάβλι θα το περάσει όχι από 63 φάσεις αλλά από πέντε, με τα εργαλεία τα αυτόματα...    

                

www.neroulias.com
Αγδινών 6, Ίλιον, 2102630124back to main