Από μαθηματικός, ταξιτζής
Φιλίππα Δημητριάδη

Ο Αλέξης σπούδασε Μαθηματικά. Έκανε και μεταπτυχιακό και άρχισε να κάνει μαθήματα. Τα λεφτά όμως δεν ήταν καλά, έτσι ξεκίνησε να δουλεύει ως ταξιτζής με το ταξί του πατέρα του. Σήμερα είναι αποκλειστικά οδηγός ταξί...

Πότε αποφοίτησες απ’ το Μαθηματικό;
Το 2006 και στη συνέχεια το 2010 αποφοίτησα και από το μεταπτυχιακό Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, στην ίδια σχολή, με ένα διάλλειμα ενός χρόνου λόγω στρατού.

Τελείωσες τη σχολή στην ώρα της;
Χρειάστηκα 6 χρόνια, ενώ η υποχρεωτική φοίτηση είναι 4. Στο μαθηματικό Αθήνας για να πάρεις πτυχίο στα 4 χρόνια πρέπει να είσαι, αν όχι χαρισματικός, κάτι παραπάνω από επιμελής. Δεν μπορώ να πω ότι διάβαζα αρκετά, οπότε τα 6 χρόνια και αντικειμενικά βάσει δυσκολίας της σχολής, και υποκειμενικά, βάσει της μελέτης μου, είναι ένα καλό χρονικό διάστημα.

Έκανες ποτέ ιδιαίτερα σε παιδιά, ενώ ήσουν φοιτητής;
Έκανα. Στο τελευταίο έτος και κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού.

Κάνεις και σήμερα;
Όχι, πλέον δεν έχω αρκετό χρόνο. Είχα κάποια ιδιαίτερα, εωσότου πήγα φαντάρος. Όταν απολύθηκα, έπρεπε να ξεκινήσω από την αρχή. Δεν το έψαξα αρκετά, διότι είχα «μπλέξει» και με το ταξί.

Είχε λεφτά;
Είναι ένα καλό εισόδημα.

Έχεις δουλέψει ποτέ σε φροντιστήριο;
Όχι. Είναι δύσκολο να ξεκινήσεις και η αμοιβή είναι χαμηλή. Πριν από 4 χρόνια το ταξί ήταν πιο επικερδές από το να είσαι νέος καθηγητής σε ένα μέσο φροντιστήριο, τώρα όμως με την πτώση που έχει η δουλειά μας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Έχεις δώσει ΑΣΕΠ;
Ναι, δύο φορές. Την πρώτη φορά με μικρή προετοιμασία, αμέσως μετά τη λήψη του πτυχίου μου και έχασα για λίγα μόρια την πρόσληψη. Την δεύτερη φορά έδωσα ενώ ήμουν στον στρατό και πήγα εντελώς απροετοίμαστος και εκτός κλίματος, οπότε πάτωσα. Από τότε, δηλαδή το Φεβρουάριο του 2009, δεν έχει ξαναγίνει ΑΣΕΠ.

Πώς έκατσε η όλη φάση με το ταξί; Σου αρέσει σαν εργασία;
Ο πατέρας μου το ’98 πούλησε ένα σπίτι, που ως τότε νοικιάζαμε και αγόρασε μισή άδεια ταξί. Φέτος βγαίνει στη σύνταξη και πέρυσι, με την όλη φάση περί «απελευθέρωσης» Ραγκούση για τα ταξί, μού μεταβίβασε την κυριότητα της άδειας, ώστε, σε περίπτωση ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, να μην χαθεί η άδεια όταν ο πατέρας μου συνταξιοδοτηθεί.  Επόμενο ήταν, λοιπόν, να περάσει στα χέρια μου και να ασχοληθώ συστηματικότερα. Μ’ αρέσει σαν δουλειά. Γυρίζεις, μαθαίνεις και βλέπεις διάφορα.

Πόσα χρόνια είναι που δουλεύεις ως οδηγός ταξί;
Δούλευα περιστασιακά αρκετά χρόνια όσο ήμουν φοιτητής, τα τελευταία 3 με 4 χρόνια δουλεύω συστηματικά.

Πιστεύεις ότι θα καταφέρεις ποτέ να εξασκήσεις το επάγγελμα που σπούδασες;
Δεν είμαι πολύ ενθουσιώδης με την ιδέα του καθηγητή σε σχολείο ή φροντιστήριο, ελπίζω όμως κάποια στιγμή τα πτυχία να πιάσουν τόπο σε κάτι εξίσου δημιουργικό, γιατί ως τώρα κάνω χιούμορ με τους πελάτες ότι τα χρησιμοποιώ για να μην κάνω λάθος στα ρέστα! (γελάει.)

Γιατί πιστεύεις ότι ήταν δύσκολο να βρεις δουλειά στον τομέα σου;
Τώρα σίγουρα είναι ακόμα πιο δύσκολο, ειδικά στο δημόσιο. Όταν παίρνεις ένα πτυχίο, γενικότερα, η πρώτη δυσκολία που συναντάς στην εύρεση εργασίας είναι η έλλειψη προϋπηρεσίας, στον κλάδο μας η προϋπηρεσία είναι πολύ σημαντική.

Θέλεις να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως οδηγός ταξί;
Όσο είμαι ακόμα νέος ναι, θα ήθελα, εφόσον όμως υπάρχει δουλειά, γιατί είναι πολύ ψυχοφθόρο να γυρίζεις συνεχώς «άδειος». Σε μεγαλύτερη ηλικία πιστεύω θα επιδιώξω μια πιο ήρεμη δουλειά με πιο φυσιολογικό ωράριο.back to main