Eν Λευκώ θα πει ελεύθερα
Νάνσυ Μητροπούλου

Οι Λατέρνατιβ και ο ΝΤΕΙΒΙΝΤ μιλούν για το πάρτι του Εν Λευκώ στην καρδιά της Αθήνας και υπόσχονται ότι κανένας δεν θα φύγει μόνος του.

Ο Γιώργος Μπακαλάκος (για τους ραδιοφωνικούς του φίλους απλά ΝΤΕΙΒΙΝΤ) και οι Παναγιώτης Μένεγος και Σταύρος Διοσκουρίδης (για τους ραδιοφωνικούς τους φίλους απλά Λατέρνατιβ), ακούγονται καθημερινά από την συχνότητα του Εν λευκώ 87,7. Λίγο πριν το μεγάλο πάρτι του σταθμού στις 8.2 στο κέντρο της Αθήνας, τους συναντήσαμε και μας μίλησαν για τις πολύ δημοφιλείς εκπομπές τους, για μουσική και τον Παναθηναϊκό.

Φωτο: Manteau Stam.

Γιώργος Μπακαλάκος (Ντέιβιντ)

Γιώργο, για ποιο λόγο να ακούμε εν Λευκώ;
Γιατί πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός σταθμός που έχει μεγάλες δόσεις ειλικρίνειας αλλά και πρόζας μερικές φορές, -αυτό το λυρικό-θεατρικό στοιχείο που φέρνει στο σταθμό ο Κωνσταντίνος Τζούμας το πρωί και μας το μαθαίνει και εμάς- και δεν έχει συγκεκριμένη playlist. Και μπορείς να ενημερωθείς για ό,τι συμβαίνει τώρα στη πόλη -νομίζω στον εν Λευκώ το κάνουμε χωρίς ιδιαίτερο φιλτράρισμα ή καλλωπισμούς-  ανεξαρτήτως ποιος το διοργανώνει και γιατί, πού και πώς απευθύνεται. Δεν υπάρχουν ταμπού. Κυρίως δεν υπάρχουν ταμπού στην πιο δυνατή εκπομπή μας, στη ζώνη 10-12 του Κ.Τζούμα. Τον ακούν πολλές φορές περισσότεροι από όσους ακούν τον Χατζηνικολάου π.χ. και μιλά για ωραία αλλά και σκληρά πράγματα.

Πότε θα πρέπει να συντονιστούμε για να σε ακούσουμε;
Καθημερινά, 10 με 12 το βράδυ.

Γιατί να σε ακούμε;
Για τον ίδιο λόγο που με προσέλαβαν. Υπήρχε ένα κενό στα fm σχετικά με την μουσική που σχετίζεται με τον ηλεκτρονικό ήχο. Η ηλεκτρονική μουσική στα fm αλλά και γενικότερα η ηλεκτρονική μουσική που παράγεται και ακούγεται σήμερα, δεν είχε πάτημα, οπότε μόλις έφερα εγώ τις μουσικές μου ήταν αρκετά εύκολο να πείσω ότι μπορώ να κάνω μια εκπομπή –οπωσδήποτε βραδινή-, η οποία θα κινείται στη χορευτική μουσική, αλλά και γενικότερα μουσική που θα άκουγες καθοδόν ή στο σπίτι σου. Σίγουρα δεν κάνω εκπομπή το βράδυ για να παίξω ό,τι θα έπαιζα σε ένα μαγαζί.

Τα λόγια και οι μουσικές σου ακούγονται πράγματι «Εν Λευκώ»; Ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς;
Όχι, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και αυτό είναι και το στοίχημα στο συγκεκριμένο σταθμό. Τόσο η διευθύντρια προγράμματος κα Κάφκα, όσο και η ιδιοκτησία δεν δίνει συγκεκριμένο υλικό που θα πρέπει να παιχτεί ή κάποιες συγκεκριμένες ατάκες που θα πρέπει να ειπωθούν, πέρα από τους χορηγούς που μπαίνουν στην αρχή ή στο τέλος των breaks, γιατί με έναν τρόπο πρέπει να βγάλουμε και χρήματα. Αλλά οι απόψεις ή οτιδήποτε άλλο, προετοιμάζεται από μένα πριν την εκπομπή.

Η ραδιοφωνική παραγωγή πώς προέκυψε; Την επέλεξες ή σε επέλεξε;
Δεν είχα στο μυαλό μου να κάνω εκπομπή στο ραδιόφωνο, πραγματικά. Είναι μεγάλη ευθύνη. Όταν όμως με ενημέρωσαν με ποιους τρόπους θα μπορούσα να κάνω την εκπομπή και ότι δεν θα είχα περιορισμούς να εκφραστώ όπως θέλω και να προτείνω πράγματα που θέλω, τότε το βρήκα αρκετά ιντριγκαδόρικο για να δω αν θα είχε απήχηση η καλλιτεχνική μου άποψη, που από ό,τι φαίνεται έχει αποδέκτες.

Τι είναι η μουσική για σένα;
Είναι σαν το φαγητό. Καθημερινότητά μου. Είναι μέσα στο πρόγραμμά μου και δεν είναι κακό να παραδέχεσαι ότι κάτι το βάζεις στο πρόγραμμα.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να υπάρχει στο ραδιόφωνο σήμερα;
Περισσότερη εξωστρέφεια, είναι αυτό που προσπαθούμε στον εν Λευκώ αυτή τη στιγμή. Θέλουμε το ραδιόφωνο να μην είναι απλά ένα μέσο ψυχαγωγίας, οικιακής ή αυτοκινήτου. Να μπορεί να μπει στην κατηγορία αυτών που διαμορφώνουν άποψη, είτε μέσω ίντερνετ -μιας και πιστεύω ότι εκεί βρίσκεται το μέλλον το ραδιοφώνου-, είτε αντίστοιχα μέσω δραστηριοτήτων στη πόλη. Και ειδικά όταν μιλάμε για ένα ραδιόφωνο σαν τον Εν Λευκώ που εκπέμπει στην Αθήνα.

Τι άλλο να περιμένουμε από τον εν Λευκώ;
Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν κάποια μεγάλα πράγματα σχετικά με τον εν Λευκώ. Επιφυλάσσονται εκπλήξεις για όλη την Πόλη, όπως είναι η έκπληξη του πάρτυ που ετοιμάζουμε στις 8 Φεβρουαρίου.

Μίλησέ μας για αυτό το πάρτυ σας.
Θα γίνει σε έναν ιστορικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, χώρο σχεδόν μουσειακό που ανακαινίστηκε στην Αναξαγόρα 3-5, πίσω από το Παλαιό Δημαρχείο. Αυτός ο χώρος ίσως είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για αυτά που περιγράφουμε απ’έξω απ’έξω για το καλοκαίρι. Ο Εν Λευκώ δεν έχει ξανακάνει ένα τέτοιο πάρτυ. Μιλάμε για πάνω από 1500 άτομα, 3 stages, 12 παραγωγούς, πάνω από 8 ώρες συνεχόμενη μουσική, πολύ φθηνά αλλά και δωρεάν ποτά. Ειδικά αυτήν την περίοδο, ίσως και τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχει γίνει κάτι τόσο αυθόρμητο και τόσο ανοιχτό μέσα στο κέντρο της πόλης, χωρίς ταμπού, χωρίς φόβους και περιορισμούς.

Ποια είναι η επαφή με το ραδιοφωνικό κοινό σας;
Έχει ενδιαφέρον το ιντερνετικό αποτέλεσμα. Δηλαδή και ο Εν Λευκώ προσπάθησε με όλο αυτό το λανσάρισμα που έκανε ξανά από τον Σεπτέμβρη να ενισχύσει την αλληλεπίδραση με το κοινό του. Υπάρχει μάλιστα και ένα καλαίσθητο chat που δεν μοιάζει με αυτά που υπήρχαν στα παλιά πορνογραφικά sites. Βέβαια, σε μια εκπομπή μου με ένα 10λεπτο μουσικό χαλί Barry White, είχε εμφανιστεί και “πορνό” και μάλιστα τους έχω δει μαζί αυτούς τους 2 την επόμενη μέρα που δίναμε προσκλήσεις. Tο θέμα είναι το interactivity που έδωσε το γουεμπικό κομμάτι του Εν Λευκώ μέσω του enlefko.fm, όχι μόνο λόγω του chat. Μπορείς να μπεις να ακούσεις μουσική απευθείας, αλλά και να δεις αυθεντικό υλικό. Ανεβάζουμε κείμενα, ανεβάζουμε κομμάτια που κάποτε γινόταν σφαγή. Υπάρχουν ολόκληρα websites αφιερωμένα σε playlists του εν Λευκώ με μουσικές επιλογές της Κάφκα, που προσπαθούσαν πολλοί να τις βρουν με οποιονδήποτε τρόπο.

Τι σε ενοχλεί στο ραδιόφωνο σήμερα;
Θα ήθελα να υπάρχουν αξιοπρεπή sites ραδιοφωνικών σταθμών. Γιατί το μόνο που έχουν κάνει είναι το site να μεταλλάσσεται σε ένα οικόπεδο από banners. Θα μου πεις, βέβαια, και εσείς δεν το χετε ανάγκη αυτό; Ανάγκη σαφώς το έχουμε, γιατί όταν βγάζεις ένα budget, θες αυτό το budget, να βγαίνει στα ίσα και συν, όχι μείον. Το θέμα είναι ο τρόπος που το κάνεις. Γιατί υπάρχουν τρόποι να βγάλεις συν με το website σου, χωρίς να το ξεπουλάς σατιρικά και γελοιωδώς. Εμείς είμαστε πάνω από όλα ραδιοφωνικός σταθμός και θα θέλαμε όποιος θέλει να μπει στο  μας, να πατήσει play και να μας ακούσει, να διαβάσει κείμενα ανθρώπων με πολυετή πείρα στη γραφή και στο ραδιόφωνο, να έχει πληροφορίες για τα κομμάτια, ακόμα και να ζευγαρώσει. Και τα καλύτερα στα ιντερνετικά μας πράγματα έρχονται.

Ένα όνειρο για το ραδιόφωνο που θα ήθελες να πραγματοποιηθεί;
Για μένα το ιδανικό ραδιόφωνο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι το Radio Nova στο Παρίσι, ένα καταπληκτικό project που ποτέ δεν μεγιστοποιήθηκε. Ο Εν Λευκώ αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ακολουθήσει την προσέγγισή του, και γι’αυτό και συνεργάζεται με όλους και προσπαθεί όλοι όσοι να δραστηριοποιούνται στη πόλη να μπορούν να εκφραστούν στη πόλη μέσα από τα ερτζιανά. Θέλουμε να γίνει ένα μέσο διαφυγής  για τον ακροατή,θέλουμε η πόλη να κινηθεί και να βρίσκει τρόπο να ξεκολλάει από τα προβλήματά της. Πιστεύουμε ότι με ένα τρόπο συνεργασίας που μπορεί να αποβεί αποδοτικός, μπορούμε να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε. Είτε έχεις μαγαζί, είτε έχεις μουσείο, είτε έχεις ραδιοφωνικό σταθμό, είτε έχεις έντυπο, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράγματα και να προωθήσουμε ο ένας τον άλλο και ας βγάζει και ο καθένας το κέρδος του. Αυτή τη στιγμή αυτό αισθανόμαστε ότι συμβαίνει και στο δικό μας σταθμό.

Όταν ακούς «Εν Λευκώ» τι σου έρχεται στο μυαλό;
Μου έρχεται στο μυαλό η λέξη πρόταση. Μια πρόταση που σου αρέσει ή δεν σου αρέσει. Επίσης, μου έρχεται στο μυαλό το μη αναμενόμενο, η έκπληξη. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά ισχυεί. Μπορεί να ακούσεις Doobie Brothers και μετά xx στο remix του John Talabot, αλλά αυτό να είναι οκ. Να υπάρχει αυτή η μετάβαση και έτσι να μπορεί να διαμορφωθεί και η άποψη του κοινού.

Λατέρνατιβ

Γιατί Λατέρνατιβ;
Δεν υπάρχει κανένα νόημα συγκεκριμένο σε αυτή τη λέξη. Είναι ένα αστείο πάνω στο όρο του εναλλακτικού που λέγαμε κάποτε. Κάνεις λίγο πλάκα με όλες αυτές τις σημερινές ταμπέλες και τις ετικέτες και το τι είναι εναλλακτικός, τι  είναι hipster, κτλ.

Πότε θα πρέπει να συντονιστούμε στον εν Λευκώ για να σας ακούσουμε;
Καθημερινά 12 με 2 το μεσημέρι.

Τι θα ακούσουμε, αν σας ακούσουμε;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ακούσετε καλή μουσική, γιατί βρισκόμαστε και σε έναν αμιγώς μουσικό σταθμό. «Χειροποίητα» τη διαλέγουμε τη μουσική. Κατά κύριο λόγο η μουσική που παίζουμε είναι ξένου ρεπερτορίου, δεν υπάρχει όμως κάποια ιδιαίτερη αναλογία. Και από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν και είδη συγκεκριμένα που παίζουμε. Ακούγονται και κιθαριστικά και hip hop και ηλεκτρονικά και new wave κομμάτια. Επειδή προερχόμαστε και από τα έντυπα, η εκπομπή μας έχει και τη μορφή περιοδικού με στήλες κτλ.

Από πότε ασχολείστε με τη ραδιοφωνική παραγωγή;
Εκπέμψαμε στον αέρα, για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2008, στον Σκάι. Εκεί μείναμε για 4,5 χρόνια, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, και από τις 3 Σεπτεμβρίου είμαστε στον Εν Λευκώ.

Τι αγαπάτε στον εν Λευκώ;.
Ήταν πάντα ένα πολύ δυνατό όνομα, όσον αφορά την ποιότητά του. Αυτό που μας αρέσει αυτή τη στιγμή, εκτός από την ποιότητα που έχουν οι εκπομπές του, είναι ότι έχει κάνει και μια ανανέωση και έχει φέρει νέα πρόσωπα που διαμορφώνουν ένα πνεύμα «είμαστε όλοι μαζί για κάτι κοινό». Μετά από 4,5 χρόνια στον Σκάι που ναι μεν είναι ένας μεγάλος σταθμός, αλλά έχει διαφορετική φύση και διαφορετική λογική, εδώ βρήκαμε πιο κέντρο, το κοινό μας.

Έχετε δραστηριοποιηθεί και στο χώρο του βιβλίου.
Ναι,έχουμε κάνει μια σειρά βιβλίων που παίρνει το όνομά της από τον τίτλο της εκπομπής. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις το Ροδακιό. Το πρώτο βιβλίο μας κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι και είναι η αυτοβιογραφία του Keith Richards, με τον τίτλο «Life». Το επόμενο βιβλίο μας θα βγει μέσα στη χρονιά και θα είναι η αυτοβιογραφία του Bruce Springsteen, σε μετάφραση του Γιώργου Μιχαλόπουλου, και μέχρι το καλοκαίρι θα βγει και το βιβλίο του Peter Hook -μπασίστα των Joy division και μετέπειτα των New Order- για τους Joy Division, “Unknown Pleasures”. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν βγει και άλλα δύο.

Πώς πρόκυψε η επιμέλεια των βιβλίων;
Με όχημα την εκπομπή πάντα είχαμε σκοπό να κάνουμε και άλλα πράγματα. Επειδή υπάρχει και μια σχέση με τις εκδόσεις για τον έναν από τους δύο και με την ευκαιρία του βιβλίου που είχε μεταφράσει ο Γιάννης Νένες, κάπως προέκυψε όλο αυτό και προσπαθούμε να το συνεχίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Ποια είναι η σχέση σας με το ραδιοφωνικό σας κοινό;       
Έχει πολλή πλάκα, γιατί είμαστε μικροί σχετικά σε ηλικία και δεν το παίζουμε και πολύ ειδήμονες σε ορισμένα πράγματα. Μας έχουν αναγνωρίσει και το δικαίωμα του λάθους οι περισσότεροι. Με τη βοήθεια των social media η επαφή με τους ακροατές γίνεται συνεχώς καλύτερη. Οποιοσδήποτε μας στείλει ένα email  ή μήνυμα στο facebook, θα λάβει και μια απάντηση. Ούτε σνομπάρουμε, ούτε το παίζουμε κάποιοι.

Σχόλιο που έχετε ακούσει για την εκπομπή σας και το θυμάστε ακόμα;
Θυμόμαστε μια κυρία που μας είχε καλέσει, περίπου 67 ετών, και μας έλεγε ότι της αρέσει πολύ η μουσική που παίζουμε, πράγμα εντυπωσιακό και μας πρότεινε και βιβλία να διαβάσουμε. Σε κάποιον μπορεί να μην αρέσει ούτε η μουσική μας, ούτε τα σχόλιά μας, δικαίωμά του. Πάντως μας αρέσει πολύ όταν ακούει κάποιος ακροατής ένα κομμάτι και παίρνει να ρωτήσει τι είναι. Κάτι απλό, αλλά πολύ ξεχωριστό. Αυτό είναι το ραδιόφωνο για μας.

Μια ευχή από τους Λατέρνατιβ;
Θα θέλαμε να κάνουμε μια ευχή για την ομάδα μας, τον Παναθηναϊκό. Θα θέλαμε να ξαναβρεί το δρόμο του στο ποδόσφαιρο και πιστεύουμε πολύ στο δρόμο που έχει διανύσει στο μπάσκετ και αυτό να το γράψεις επί λέξει. (γέλια).

Πείτε μου δυο λόγια για το πάρτυ, τι να περιμένουμε;
Έχει πολλές εκπλήξεις. Υποσχόμαστε ότι κανένας δεν θα φύγει μόνος του. 

O Εν Λευκώ 87,7 διοργανώνει το πρώτο μεγάλο party της χρονιάς με 3 stages, 12 παραγωγούς και 8 ώρες non-stop μουσικής στην Αναξαγόρα 3-5 στην Ομόνοια, σε μια βραδιά αφιερωμένη στους ακροατές του Eν Λευκώ 87.7 και στους ήχους της πόλης. 
Οι αγαπημένοι παραγωγοί του εν Λευκώ θα είναι εκεί με εκλεκτικές επιλογές από ένα ευρύτερο μουσικό φάσμα, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για ένα αληθινό πάρτι!
Η είσοδος θα γίνεται  με προσκλήσεις, τις οποίες οι παρευρισκόμενοι  μπορούν να προμηθευτούν από τον αέρα του Eν Λευκώ.

Ground stage: Το κεντρικό stage θα γεμίσει με ήχους από indie/alternative rock, disco house, nu soul/funk και freestyle electronica, ενώ τα projections της ομάδας Out of Time θα δημιουργήσουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.
Upper stage: Στον πρώτο όροφο του κτιρίου θα φιλοξενηθεί έκθεση των 5|25 live sessions με videos και φωτογραφίες καλλιτεχνών, που φιλοξενήθηκαν στο live studio του Εν Λευκώ 87,7 τις 2 τελευταίες σεζόν. Παράλληλα, παραγωγοί του Εν Λευκώ θα μας χαρίσουν μερικές από τις καλύτερες στιγμές της soul, funk, r’n’b αλλά και ροκ σκηνής σε μία συνταγή με up-tempo  διαθέσεις.
Sleepless stage:  Ο Εν λευκώ μετατρέπει για τον υπόγειο χώρο του κτιρίου σε “Sleepless” stage και σας προσκαλεί να επιδείξετε τις αντοχές σας σε ένα dance mix πολλών ταχυτήτων, που θα κρατήσει μέχρι το πρωί. 

Περισσότερες πληροφορίες: www.enlefko.fm

laternative@enlefko.fm , http://laternative.tumblr.com
http://www.facebook.com/NTEIBINT
http://www.facebook.com/enlefkoback to main