Όλος ο κόσμος σε ένα σπιρτόκουτο
Μαρία Παππά

Η Βικτώρια, η Δήμητρα και ο Θάνος φτιάχνουν μικρούς κόσμους μέσα σε σπιρτόκουτα.

Δύο αδερφές,  η Βικτώρια που είναι εθελόντρια στα δελφίνια και η Δήμητρα που σπουδάζει αρχιτεκτονική, ξεκλέβουν λίγο χρόνο από τις καθημερινές τους ασχολίες και μαζί με τη βοήθεια του Θάνου φτιάχνουν μικρούς κόσμους μέσα σε σπιρτόκουτα.

Φωτο: Christos Tzimas

«Πρωτοείδαμε σε ένα μαγαζί ξύλινους Άγιους Βασίληδες μέσα σε κουτάκια, και το εξελίξαμε κάπως», εξηγεί η Βικτώρια. «Μάς άρεσε πάρα πολύ η ιδέα του να ανοίγεις ένα σπιρτόκουτο και να φαίνεται μέσα ένας ολόκληρος κόσμος». Παράλληλα μας δείχνει αυτά που έχουν φτιάξει πιο πρόσφατα. Όλα έχουν τίτλους και θεματική. Το Sweet Dreams έχει ως μοτίβο προβατάκια που πηδούν ένα φράκτη, αλλά από την άλλη μεριά πέφτουν στο στόμα του λύκου, ένα άλλο κρύβει μέσα του μια τούρτα γεμάτη μερμήγκια και ένα άλλο έναν ερωτευμένο σκαντζόχοιρο με ένα μπαλόνι.

«Τα πιο πρόσφατα μάς έχουν βγει λίγο πιο σουρεαλιστικά, όπως αυτό που το ανοίγεις και φαίνονται κάγκελα φυλακής, αλλά δεν ξέρεις ποιος κοιτάει ποιον, δηλαδή αυτός κοιτάει εσένα που είσαι στη φυλακή ή εσύ κοιτάς αυτόν που είναι φυλακισμένος; Γι’ αυτό λέγεται ‘At which side is freedom?’. Η προηγούμενη φουρνιά ήταν καμιά δεκαπενταριά περίπου. Τα δώσαμε σχεδόν όλα στις διακοπές μας στην Σέριφο, τα δίναμε χύμα στο δρόμο για 5 ευρώ». Μας δείχνουν πώς τα φτιάχνουν, απλώνοντας στο τραπέζι τα σπιρτόκουτα και τους πολύχρωμους πηλούς, με αυτούς πλάθουν τις μικροσκοπικές φιγούρες και τις βράζουν να σταθεροποιηθούν. Μετά χρησιμοποιούν εικόνες από περιοδικά για το φόντο και χαρτί ή ξύλο για να φτιάξουν τα αντικείμενα που στολίζουν την σύνθεση. Και τα σταθεροποιούν με κόλλα.

 

«Στην αρχή μας έπαιρνε πολύ ώρα. Πιο πολύ ώρα όμως είναι η ιδέα, να σου πω την αλήθεια, να το σκεφτείς και το τι θα γράψεις. Μετά άπαξ και ξεκινήσεις, δεν σου παίρνει και τόσο πολύ ώρα να το φτιάξεις». Τελευταία έφτιαξαν και ένα χάρτινο μοντέρνο κουκλόσπιτο σε πιο μεγάλο μέγεθος.
«Μικρές παίζατε με μικρά παιχνίδια π.χ. playmobil;».
«Ναι, polly pocket και τέτοια…».

www.facebook.com/spirtokoutaback to main