Βάζω το στρώμα, βάζεις το σώμα;
Κατερίνα Ηλιάκη, Αλεξάνδρα Πράσσα

Δοκιμάσαμε τα βασικότερα είδη στρωμάτων για να αποφασίσουμε ποιο είναι το καλύτερο για κάθε περίσταση. Μαμά, αν το διαβάζεις αυτό, δεν είναι αυτό που νομίζεις...

Φωτο: Eftychia Vlachou

Στρώμα νερού
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στρώματα της λίστας μας, το στρώμα νερού, σίγουρα δεν είναι για όλα τα γούστα. Επινοημένο πριν 3000 χρόνια από τους Πέρσες, με βασικότερο αβαντάζ του την αίσθηση αντιβαρύτητας που δημιουργείται από το νερό, προσφέρει ξεκούραστο ύπνο.

Χοροπήδημα: Λόγω της σχετικής του αστάθειας δεν είναι σε καμία περίπτωση το καταλληλότερο στρώμα για αυτή τη δουλειά. Τα μαλακά στρώματα νερού μπορεί να σας κάνουν να χάσετε την ισορροπία σας, ενώ τα πιο σκληρά θα απορροφήσουν την κίνηση και δε θα βοηθήσουν στην αναπήδηση.
Ύπνος: Καθώς διατηρεί τη φόρμα του ακόμα κι όταν δέχεται μεγάλο βάρος ή υποβάλλεται σε συχνή χρήση, ο συγκεκριμένος τύπος στρώματος δεν διατρέχει τον κίνδυνο να κάνει “κοιλιά” όπως τα συμβατικά. Παίρνει ακριβώς το σχήμα του σώματος και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα θέρμανσής του, υποστηρίζει τη μέση σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσο για την πιθανότητα.... ναυτίας το στρώμα νερού κινείται μόνο όταν κινείστε και εσείς, επομένως δεν διατρέχετε τέτοιο κίνδυνο.
Σεξ: Και εδώ οι γνώμες διίστανται. Αν και πρόκειται για μια επιπλέον παροχή στα ξενοδοχεία ΧΧΧ, το γεγονός ότι απορροφούν την κίνηση του σώματος και τους κραδασμούς, σίγουρα δυσχεραίνει την όλη διαδικασία. Σίγουρα επίσης δε βοηθά ότι το σώμα “βουλιάζει” μέσα του, λόγω της προσαρμογής του στο σχήμα του ανθρώπινου σώματος.

Στρώμα με ελατήρια
Το πιο παραδοσιακό και συνηθισμένο στρώμα, είναι το μοναδικό της λίστας μας που σίγουρα βρίσκεται σε κάθε σπίτι, πράγμα που όμως δε σημαίνει ότι είναι και το πιο κατάλληλο.

Χοροπήδημα: Στη συγκεκριμένη κατηγορία το στρώμα ελατηρίων υπερέχει ξεκάθαρα του ανταγωνισμού. Τα ελατήρια απωθούν την επιφάνεια του στρώματος και ευνοούν την αναπήδηση, καθώς δημιουργεί έντονες ταλαντώσεις.
Ύπνος: Τα ελατήρια κρατούν ακέραιο το σχήμα του στρώματος, το οποίο δεν επηρεάζεται από το βάρος. Έτσι ορισμένα σημεία του σώματος και κυρίως η μέση, ασκούν μεγαλύτερη πίεση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο, αλλά και να καταπονήσει το σώμα, το οποίο στην πραγματικότητα δεν ξεκουράζεται.
Σεξ: Αν και το γεγονός ότι διατηρεί το σχήμα του και ταλαντώνεται βοηθά στη διατήρηση του ρυθμού, όταν είναι το στρώμα είναι πολύ μαλακό χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να αντισταθμίσεις την αναπήδηση που προκαλεί. Μπορεί επίσης να καταστεί θορυβώδες μετά από κάποια χρόνια χρήσης, όσο δηλαδή φθείρονται τα μεταλλικά του μέρη.

Στρώμα μνήμης (αφρού)
Το memory foam είναι ένα υλικό που παίρνει το σχήμα του σώματός σου. Το στρώμα που μέχρι και το 1990 χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στα αεροσκάφη της NASA τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.

Χοροπήδημα: Όπως και το στρώμα νερού, τα στρώματα μνήμης έχουν σαν βασικό τους ρόλο την απορρόφηση ακριβώς των κραδασμών. Υποχωρώντας στο βάρος σας, δε θα σας επιτρέψει να απομακρυνθείτε πολλά εκατοστά από την επιφάνειά του.
Ύπνος: Εδώ τα πράγματα μοιάζουν ιδανικά. Συγκριτικά με τα συνηθισμένα στρώματα υποστηρίζει σαφώς περισσότερο όλα τα σημεία του σώματός σας, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να αναζωογονηθείτε. Ωστόσο, επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, πράγμα που σημαίνει ότι σε χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να ζεσταθεί και να προσαρμοστεί στο σχήμα του σώματος.
Σεξ: Η θερμοκρασία για άλλη μια φορά αποτελεί το βασικό μειονέκτημα, αφού όταν θερμαίνεται γίνεται πιο μαλακό. Οι κινήσεις γίνονται με μεγαλύτερη δυσκολία, ενώ υποχωρεί με την άσκηση πίεσης, απαιτώντας μεγαλύτερη προσπάθεια.back to main