Φυτά για σπίτι
Helmet

Αν σήμερα οι Gilbert & George ήταν Έλληνες, μουσικοί και στο ξεκίνημά τους, θα ήταν οι Φ78 & Φ89 και το πρώτο τους έργο-performance δεν θα λεγόταν «The Singing Sculpture» αλλά ΦΥΤΑ.

Φωτο: Φυτά

Οι Φ78 & Φ89, με καλυμένα τα πρόσωπά τους και απόλυτα άγνωστη ταυτότητα, ξεπήδησαν από τον κόσμο του trolling εδώ και τρεις μήνες με το mp3 άλμπουμ τους «ΑΝΘΗ». O παραλληλισμός με τους Gilbert & George δεν είναι τυχαίος. Μιλώντας λακανικά, μία γλώσσα που γνωρίζουν προς μεγάλη μου έκπληξη οι δύο Φ, «τα» ΦΥΤΑ διαπραγματεύονται το πραγματικό. Δηλαδή κάνουν τέχνη, τίποτα λιγότερο. Είναι καινούργιοι στο ρεύμα της σύγχρονης ελληνικής έντεχνης μουσικής, η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό που καταχρηστικά προσδιορίζεται ως έντεχνο τραγούδι για να διαφοροποιείται από το λαϊκό ή pop. Κινούμενοι εννοιολογικά από τα κάλαντα και τα samples ως το field recording και το DIY, προβοκάρουν με τον αποδομητικό τους λόγο σκοπεύοντας σε μία ρήξη. Εκτός από εξαιρετικά ταλαντούχοι είναι ευφυείς και θεωρητικά καταρτισμένοι, κάτι που αποκαλύπτεται σε αυτή την πρώτη τους συνέντευξη που μας έδωσαν από το Λονδίνο μέσω gtalk.

Για τους Φυτά δεν ξέρουμε τίποτα πέρα από το δελτίου τύπου για το  άλμπουμ σας «ΑΝΘΗ», που είναι κατά τη γνώμη μου ένα ελληνικό άλμπουμ «τομή» κατά Lacan.
Φ78: Αααα καλέ ο Λακάν ειναι φίλος με τον Φ89.
Φ89: Η αλήθεια είναι ότι τα ΦΥΤΑ (μόνο κεφαλαία ΠΑΝΤΑ) είναι ένα πσυχαναλυτικό πρότζεκτ.
Φ78: Ε, τομή δε νομίζω. Για να είναι τομή δεν πρέπει να σημαίνει ότι επηρεάζει;  Έχεις δει πόσο τρίβιαλ είναι όλα τα υπόλοιπα ελληνικά γύρω από τα ΦΥΤΑ στο bandcamp αυτή την εποχή;
Φ89: Ίσως είναι «ασυνέχεια» με έναν τρόπο.

Φ78, τι εννοείς με τον όρο τρίβιαλ; Εσύ Φ89, τι εννοείς με το «ασυνέχεια»;
Φ78: Ε, έχω μια θεωρία ότι ο τρόπος με τον οποίο η μουσική «ποιότητα» κρίνεται στην Ελλάδα είναι κατά πόσο ένα ελληνικό συγκρότημα θα έκανε blend-in με τα υπόλοιπα σε μια συλλογή με αγγλοαμερικάνικο indie.  Ήταν μια περίοδος που όλα έπρεπε να ακούγονται Radiohead. Τώρα ακόμα χειρότερα με όλα αυτά τα ψευδο-lofi (πυλωτή-πανκ) από το Χαλάνδρι... Δεν ξέρω, μου μοιάζει σαν copy-paste μιας άλλης πραγματικότητας.
Φ89: Εγώ εννοώ ΝΤΙΣΡΑΨΙΟ. Για να μιλήσω και λακανικά, τα ΦΥΤΑ είναι «η βελόνα του παπλωματά» που συρράπτει την αθηναϊκή «υλικότητα» με τον ποιητικό Λόγο.

Μπορείτε να μου πείτε τα ονόματά σας;
Φ78: Όχι.

Είστε ή συνωνόματοι, ή έχετε διαφορετικό όνομα που όμως αρχίζει και στους δυο από Φ. Και διαφοροποιείστε με την ημερομηνία γέννησης. Σωστά;
Φ78: Μας λένε και τους δυο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ.
Φ89: Εμένα όχι.

Έχετε έντεκα χρόνια διαφορά ηλικίας. Αυτό είναι μάλλον ασυνήθιστο στα μουσικά ντούο. Πως και έτσι;
Φ89: Πάντα έκανα παρέα με μεγαλύτερα παιδιά γιατί είναι πιο έξυπνα και καπνίζουν.
Φ78: Εγώ πάντα έκανα παρέα με μικρότερα παιδιά γιατί τα κάνω ό,τι θέλω.

Πώς γνωριστήκατε; Σας συνδέει κάποια σχέση  φιλική ή συγγενική;
Φ78: Έχουμε συγγενική σχέση μέσω γκέυ ρόμεο.
Φ89: Αλλά στην αρχή δε μου μιλούσε γιατί είχα στίχο Λένα Πλάτωνος στο προφίλ και του φαινόταν (δικαίως) ψευτοψαγμένο.

Είστε δηλαδή ζευγάρι ή απλά γνωριστήκατε εκεί;
Φ78: Έχουμε κοινή βλάστηση.
Φ89: Εγώ είμαι στρέητ.
Φ78: Κι εγώ. Εγώ είμαι και χομοφόμπικ.
Φ89: Είσαι χομοφόμπικ; Η συνεργασία μας έφτασε στο τέλος της.

Είστε από την Αθήνα; Πείτε μου λίγα πράγματα για τη ζωή σας.
Φ89: Επαρχία, δύσκολα '90s.
Φ78: Κι εγώ επαρχία. Πολλά ξαδέρφια βασικά. Πρόβλημα.
Φ89: Και πολύ ίντερνετ. Όλο το ίντερνετ, αλλά κυρίως το κακό ίντερνετ.
Φ78: Καλύτερα '90s ίντερνετ παρά '80s ξαδέρφια. Α, επίσης εγώ είμαι παντρεμένος, αλλά δε μας έδωσε ο θεός παιδιά, μόνο βίζα.
Φ89: Εμένα, η ποίησή μου είναι η κόρη μου.
Φ78: I hate you.

Όσον αφορά το πρότζεκτ σας, Φ89 συμπέρανα ότι εσύ έγραψες τους στίχους και δεν έχεις κάποιες γνώσεις μουσικής. Ή κάνω λάθος;  Ήσουν πριν σε κάποια μπάντα;  Εσύ Φ78;
Φ89: Κάνεις λάθος! Πήγα σε πολλά ωδεία, αλλά δεν ήμουν σε κάποια μπάντα, γιατί δε μ' αρέσουν οι συναυλίες και η λέξη «μπάντα».
Φ78: Τώρα τι μπάντα να κάνει κανείς στην Ελλάδα;
Φ89: Αγγλόφωνες κιθάρες.
Φ78: Μμμμμ ωραίο.
Φ89: Ναι τέλοσπαντων, εμένα τ' αδέρφια μου προσπάθησαν με ζήλο να με κάνουν μουσικό, αλλά δεν κατάλαβαν ποιο ήταν το ταλέντο μου τελικά.
Φ78: Η αλήθεια είναι ότι για να καταλάβει κάποιος το μουσικό σου ταλέντο πρέπει να το πλησιάσει από μία μη μουσική σκοπιά. Γιατί, ας πούμε κι εγώ που έχω μουσικό background με αρμονίες και τέτοια, με δυσκόλευε στην αρχή η απόλυτη έλλειψη οποιουδήποτε κανόνα στην ερμηνεία σου, μέχρι που βέβαια κατάλαβα ότι πρόκειται για άλλη σχολή δημιουργίας ουσιαστικά.
Φ89: Ναι, είναι αυτό που λέμε στη Βόρειο Ελλάδα το "εννοιολογικό τραγούδι".

Στο δελτίο τύπου αναφέρετε για Messthetics επιρροή. Αλλά στον ήχο σας δεν βρίσκω κάτι συγγενές με το Post Punk, εκτός από το DIY που κάνετε, το οποίο όμως μοιάζει  να είναι πιο κοντά στο Fluxus.
Φ78: Κοίτα, μάλλον ως postpunk σκέφτεσαι τα πιο γνωστά, βλέπε Gang of Four και τέτοια, ενώ εμείς εννοούμε τα διάφορα home-made του τύπου Flying Lizards, Native Hipsters, τα πιο περίεργα NDW (γερμανικό new wave) και τα διάφορα νεοϋορκέζικα ... Tώρα αν σε μπερδεύει το postpunk, πες τα no wave, πες τα avant-wave... Πάντως σαφέστατα μιλάμε για την περίοδο 79-84. Είναι στα σχέδια να φτιάξουμε και μια σειρά από συλλογές με πολύ δυσεύρετα που μαζεύω σε βινύλιο.
Φ89: Και το Fluxus όμως μας αρέσει, εκεί το πέτυχες.

Δηλαδή, το «Σεμέν», το «Γκέυ Λουλούδια» και το «Γλίτσες» σας ακούγονται για το ποστ πανκ, ας πούμε, των Flying Lizards;
Φ78: Το ποστ πανκ το βλέπουμε περισσότερο σαν προσέγγιση πάνω στη δημιουργία κι όχι αναγκαστικά σαν ήχο. Δεν είναι τυχαίο που οι ποστ πανκ μπάντες ήταν γεμάτες από fine artists. Αυτό που συνδέει την ποστ πανκ με κινήματα όπως Dada και Fluxus είναι ότι πρωταρχικού ενδιαφέροντος είναι η διάλυση της φόρμας χωρίς όμως να χάνεται ούτε για μια στιγμή η διάθεση για παιχνίδι και αυτοσαρκασμό.
Φ89: Για παράδειγμα, πρόσφατα είδαμε live τον καταπληκτικό Tyondai Braxton στο Λονδίνο που είχε μια υπερ-ορχήστρα με έγχορδα, πνευστά, ηλεκτρονικά, κιθάρες και καζού. Και έβλεπες ότι ενώ το έργο ήταν ρηξικέλευθο στη φόρμα, δεν έχανε το χιούμορ και δεν έπαιρνε τον εαυτό του στα σοβαρά, κάτι που τελικά υπηρετούσε απόλυτα το σκοπό της ρήξης.

Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι η Dada επιρροή στο στίχο σας. Έχετε μία υπερεαλιστική διάθεση. Γιατί αυτό;
Φ89: Όπως προείπαμε, είναι ένα ψυχαναλυτικό πρότζεκτ, οπότε ελεύθεροι συνειρμοί, ασυνείδητες εικόνες και ψυχωτικά ρήγματα οδηγούν την αφήγηση στα ΦΥΤΑ. Δεν εφευρίσκουμε και τον τροχό, αυτά γίνονται απ΄τον προηγούμενο αιώνα.
Φ78: Νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή επιστροφής στο παράλογο ιστορικά. Να τονίσω βέβαια ότι προσωπικά λατρεύω τους ντανταϊστές και μισώ τους σουρρεαλιστές με τα λιωμένα ρολόγια και τέτοια και τα σεξ. Επειδή είπες για υπερεαλισμό δηλαδή. Και οκ, έχω κάποια θεματάκια και με την ψυχανάλυση.
Φ89: Η ψυχανάλυση έχει μαζί σου.
Φ78: Ψυχανάλυση είσαι.

Στο booklet, που εσωκλείεται στο download και που είναι άκρως απαραίτητο για το στίχο, έχετε ορθογραφικά λάθη, νεολογισμούς, αγγλικά γραμμένα στα ελληνικά. Γιατί αυτό;
Φ89: O τρόπος που γράφω εγώ έχει επηρεαστεί από / επηρεάσει μια ιντερνετική λογοτεχνική ομάδα ("τα τετχοια"), όπου σε μεγάλο βαθμό συλλογικοποίησα τη δυσλεξία μου και όπου οικειοποιηθήκαμε διάφορους ιντερνετικούς τρόπους έκφρασης (βλέπε πάτος πηγαδιού: youtube comments, trolling κλπ) προς ποιητική χρήση.
Φ78: Δεν υπάρχουν "ορθογραφικά λάθη", αυτά είναι για grammar nazis.

Είναι πολύ σπουδαία αυτή η χρήση φωνημάτων χωρίς νόημα όπως και η αποσύνδεση σημαίνοντος από σημαινόμενο στο μουσικό σας λόγο. Αντανακλά μήπως την ελληνική πραγματικότητα στην οποία οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους και κινείται σε ένα κενό λόγο;
Φ78: Ε, δεν κάνουμε και τόσο lettrist poetry, εκτός απ΄το κλανκικλανκ.
Φ89: Η ιδέα ότι μπορούμε να παίξουμε με την πολλαπλότητα των σημαίνοντων είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να κάνουμε τα ΦΥΤΑ. Τώρα που λες για Ελλάδα, δεν βλέπω κενό, αλλά ίσα-ίσα πλεόνασμα επιθετικών/αντιδραστικων (reactionary) λόγων, βλέπε εθνικισμός. Η προσήλωσή μας στο παράλογο δεν είναι κριτική στην έλλειψη νοήματος, αλλά μια απόπειρα αποσταθεροποίησης των ήδη υπάρχοντων νοημάτων.
Φ78: Η λέξη-ιδέα, η λέξη-κείμενο, η λέξη-ήχος, η αρμονία, το found sound, ο τεχνολογικός θόρυβος αλληλεπιδρούν και δημιουργούν μια ποιητική διαλλεκτική.

Στη μουσική σας ακούω Άγγελο Κυρίου, Κτίρια τη Νύχτα, The Βoy, Κωνσταντίνο Β, Λένα Πλάτωνος, Larry Gus, και άλλους από Έλληνες. Τους ξέρετε αυτούς και τη μουσική τους; Από ποιους έλληνες έχετε επηρεαστεί;
Φ89: Μα καλέ πού τα ακούς όλα αυτά;
Φ78: Λοιπόν, ένα-ένα από την αρχή. Ας μην μπερδευόμαστε. Λένα Πλάτωνος παρακαλώ ξεχωριστά από τα υπόλοιπα σ' αυτή τη λίστα για να μη μας πάρουν και με τις πέτρες. Μάσκες Ηλίου και Γκάλοπ είναι τόσο σοκαριστικά για μένα που χάνω τις λέξεις.
Φ89: Και για μένα η Λένα Πλάτωνος είναι ένας από τους βασικούς λόγους που γράφω και σημάδεψε την ενηλικίωσή μου μαζί με τους Στέρεο Νόβα.
Φ78: Στέρεο Νόβα ήταν από τις πρώτες σωματικές εμπειρίες στο Μύλο το ‘95.
Φ89: Τι εννοείς σωματικές;  Έπαιξε σεξ;
Φ78: Όχι βλακς, απλά ήταν πολύ έντονο αυτό που είδα, με ταρακούνισε. Γι΄αυτό και τώρα στενοχωριέμαι που τo ‘χασε ο Κώστας Βήτα, μας συγκινούσε πολύ κάποτε. Τελοσπάντων, κάναμε και μια διασκευή σ’αυτόν, το "φυσσαλίδα".
Φ89: Από τα άλλα που λες, τα Κτίρια και τον Άγγελο τους έχω δει σε αρκετά live και έχουν πολύ ενδιαφέρον. Με τον Άγγελο θα ταν ωραίο να κάναμε και κάτι μαζί.
Φ78: Ο Larry Gus βασικά είχε έρθει ακάλεστος στο ρουφ γκάρντεν πάρτυ που είχα κάνει στο χωριό και από τότε τον ξέγραψα. Είμαστε συγχωριανοί, δυστυχώς.
Φ89: Γιατί, ωραίο είναι το τελευταίο του.
Φ78: Είναι αρνητικό να ξέρεις κάποιον προσωπικά. Πως να βγεις από τις καγκουρέ μνήμες; Καλύτερα να μη σχολίασω τη μουσική του... Κοίτα, τώρα αν θέλεις επιρροές από ελληνικά πράγματα, νομίζω ότι πρέπει σαφέστατα να αναφερθούμε στους ΔΡ: Δημοσιοϋπαλληλικό Ρετιρέ και στα κολλάζ του Μιχάλη Σιγανίδη.
Φ89: Από ποιητές μ' αρέσει ο Όμηρος και η Άννα Βίσση.

Αυτή την ποιήτρια δεν την ξέρω.
Φ89: Είναι αυτή που έγραψε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Από ξένα ρεύματα;
Φ89: Απο name-dropping, ζωή να'χουμε...
Φ78: Aυτό το «ξένα» μου ακούγεται λίγο «ακούω και ελληνικά, ακούω και ξένα», έφτιαχνες κασσέτες με «διάφορα» στα 90s; Πολλές οι επιρροές, όχι μόνο τα απίστευτα 79-84 DIY που προανέφερα, συνέχεια βγαίνουν ενδιαφέροντα πράγματα. Οι The Books, ας πούμε, είναι καταπληκτικοί. Κάποιος από την Aγγλία μας είπε ότι είμαστε σαν οι Έλληνες The Books και χαρήκαμε πάρα πολύ. Η Meredith Monk σταθερή θεά, ο John Zorn,  ο Dan Deacon πλάκα έχει, οι Gangpol & Mit, οι Deerhoof, οι Cardiacs, οι Mr Bungle, το jap-pop… Αλλά και εξίσου πολλά που δεν είναι μουσικά, αλλά performing arts, video, ο Heiner Goebbels, ο Bob Wilson, το αμερικάνικο transgressive/underground cinema των 60s, τα κολλάζ του John Stezaker, τα teletubbies, blah blah blah…
Φ89: Εμένα η επιρροή μου είναι τα ΦΥΤΑ.

Το άλμπουμ σας, αν και ψηφιακό, φαίνεται επιμελημένο. Σαν να ήταν  προς τύπωμα ή κάτι τέτοιο. Απευθυνθήκατε σε δισκογραφική; Πως θα κινηθείτε δισκογραφικά;
Φ78: Καλέ τι δισκογραφική; Στην Ελλάδα κατ' αρχήν δεν υπάρχουν.
Φ89: Υπάρχει η inner ear.
Φ78: Έλεος.
Φ89: Εγώ μεγάλωσα με mp3 και δε μου αρέσει η ιδέα του υλικού δίσκου.
Φ78: Α, διαφωνώ. Εμένα μ΄αρέσει το υλικό, δε μ' αρέσουν σαφώς οι δισκογραφικές. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Στο μέλλον τα ΦΥΤΑ θα βγάλουν και βινύλια, το υπόσχομαι.

Σε δύο μέρες αναφέρετε ότι θα κυκλοφορήσει το Τηγανητά. Θα είναι στο bandcamp; Θα το δίνετε κι αυτό δωρεάν;
Φ78: "ΦΥΤΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ" όλο μαζί λέγεται ο δίσκος.
Φ89: Δωρεάν όλα, έχουμε κρίση.
Φ78: Κρίση αξιών.
Φ89: Τα ΦΥΤΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ είναι η απόπειρά μας να καταστρέψουμε κάθε ίχνος ελληνικότητας στον κόσμο.
Φ78: Είναι ένας καθαρά πολιτικός δίσκος, ιδιαίτερα το κομμάτι "Πατατούλα".
Φ89: Η κραυγή της γενιάς μας.
Φ78: Μαζί με το δίσκο κυκλοφορούμε ως παγκόσμια πρωτοτυπία και μία βερσιόν με σχολιασμό καθ' όλη τη διάρκεια του δίσκου, που πιστεύουμε ότι θα απαντήσει πολλά από τα ερωτήματα του κοινού.
Φ89: Μαζί με το αρχείο του σχολιασμού υπάρχει και αρχείο σχολιασμού του σχολιασμού με πικάντικες λεπτομέρειες.
Φ78: Ναι.

Αναφέρετε για κάποιες εμφανίσεις το 2013. Μπορείτε να πείτε κάτι γι αυτό;
Φ78: Θέλουμε να κάνουμε μια όπερα. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω προς το παρόν.
Φ89: Εγώ θέλω να τραγουδήσω στο Ωνάσσειο.

Για ποιο λόγο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο;
Φ78: Δε μ' αρέσει αυτή η ερώτηση, δε θέλω.
Φ89: Βγαλ'την απ' τη συνέντευξη.

Τα mp3 albums «ΑΝΘΗ» και «Φυτά Τηγανητά» μπορεί να τα κατεβάσει κάποιος δωρεάν από το bandcamp των ΦΥΤΑ.

http://fyta.bandcamp.com



back to main