
Μα πιο πολύ αγάπησα τη γαϊδάρα....
Φωτο: Μαρία Μίτζαλη
Ο Γιάννης κατάγεται από την Τήνο, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Πριν από 7 χρόνια η τέχνη του (μαρμαρογλυπτική) και το χόμπι του (surf) τον έκαναν να μετακομίσει μόνιμα στην Τήνο. Μετά από ένα ταξίδι στην Αυστραλία, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το surf, αφού οι δουλειές του μαρμαροτεχνίτη είχαν λιγοστέψει. Έτσι δημιούργησε το Tinos Surf Lessons, μία σχολή που παραδίνει μαθήματα surf. Στην παραλία του νησιού που εγκαταστάθηκε δεν πάταγε κανείς, λόγω των μεγάλων κυμάτων και του πολύ αέρα. Φήμες έλεγαν ότι ήταν γεμάτη σκυλόψαρα, ρουφήχτρες και άλλα περίεργα όντα και αντικείμενα. Ο Γίαννης με πολύ μεράκι, αλλά και πάρα πολλή προσωπική δουλειά περιποιήθηκε την παραλία. Όποιος κάνει τον κόπο να κατέβει τα σκαλιά που οδηγούν στην παραλία και περπατήσει τα 600 μέτρα που χρειάζονται για να φτάσεις στην απέναντι μεριά, στην σπηλιά των surfer –τη μία και μοναδική γωνιά που μπορείς να προστατευτείς από το κρύο και τον δυνατό αέρα- ξαφνιάζεται. Αυτό που εντυπωσιάζει, εκτός από το άγριο τοπίο, είναι το πανέμορφο surf-όσπιτο που έχει φτιάξει, επίσης με τα χέρια του, οι ψάθινες ομπρέλες-μανιτάρια και η καντίνα που ο ίδιος λειτουργεί, και ήταν η αφορμή για να αποκτήσει τη Ροξάνη, τη γαϊδάρα.
Όταν ο Γιάννης έφτιαξε την καντίνα, μετέφερε τα χρειαζούμενα με ένα πολύ μικρό φουσκωτό της σχολής. Τις μέρες όμως που φύσαγε, την δουλειά έκανε μία μηχανοκίνητη γουρούνα ενός φίλου του, ώσπου που μία μέρα αυτή παρέδωσε πνεύμα. Έτσι αναγκάζονταν να φορτώνονται τα πράγματα στις πλάτες τους ο Γιάννης, ο Δαμιανός και οι φίλοι surfers που τους επισκέπτονταν. Μετά η Κολυμπήθρα έγινε γνωστή, ο κόσμος πλήθαινε, οι ανάγκες άρχισαν να γίνονται μεγαλύτερες. Έτσι ο Γιάννης σκέφτηκε ως εναλλακτική λύση για το μηχανοκίνητο όχημα να αγοράσει έναν γάιδαρο. Ήταν πιο συμφερτικός από μηχανοκίνητο όχημα, πιο ανθεκτικός στην άμμο και σίγουρα πιο ελκυστικός για τον κόσμο που θα ερχόταν στη σχολή. Έτσι άρχισε να ψάχνει σε αγγελίες και μετά από λίγο καιρό το Tinos Surf Lessons απόκτησε τη μασκότ του: την Ρωξάνη, τη γαϊδάρα!
Κάπως έτσι ξεκίνησε μία πολύ ενδιαφέρουσα σχέση (φιλίας, αλλά και επαγγελματική) μεταξύ Γιάννη και Ρωξάνης. Ο Γιάννης περνάει πολλές ώρες βουρτσίζοντας τη Ρωξάνη, τη χτενίζει, την περιποιείται. Αφού πέρασε ο πρώτος καιρός γνωριμίας και αλληλοκατανόησης, η Ρωξάνη έγινε το καλύτερο φιλαράκι του Γιάννη. «Ανεβαίνω στη Ρωξάνη, κάνω το τσιγάρο μου, τα λέμε λίγο και τσούκου τσούκου πάμε ως το χωράφι που έχω τον μπαχτσέ», λέει. «Κάνω τις δουλειές και στο γυρισμό τρέχω και για γυμναστική με τη Ρωξάνη πίσω στο σπίτι».
Το καλοκαίρι που η σχολή και η καντίνα ανοίγουν, η βάση της Ρωξάνης είναι η παραλία. Κάθε πρωί που σκάνε οι προμήθειες επιστρατεύεται η γαϊδάρα για να φορτωθεί τρόφιμα, μπαγκάζια, σανίδες του surf, πετρέλαιο της γεννήτριας αλλά και κόσμο, για να τα μεταφέρει 600 μέτρα πιο πέρα, σε παχιά άμμο, με πολλή ζέστη και κάποιες φορές και αέρα. Στην άλλη άκρη της Κολυμπήθρας η Ρωξάνη χαίρει σεβασμού, αναγνώρισης, αγάπης, αλλά και περιέργειας από τους θαμώνες.
Ο κάθε ένας που επισκέπτεται την Κολυμπήθρα της Τήνου έχει μία φωτογραφία της για αναμνηστικό!
Πόσων χρονών είναι η Ρωξάνη;
Είναι 8 χρονών και την έχω κάτι λιγότερο από χρόνο.
Τι είναι για σένα η Ρωξάνη;
Φίλη μου και παιδί μου! Και βοηθός μου και εργαλείο της δουλειάς μου είναι!
Τι αντιμετώπιση έχει από τους επισκέπτες;
Οι επισκέπτες την λατρεύουν, πιο πολύ από κάθε άλλο ζώο! Είναι πολύ φιλική και παίζουν μαζί της και την ταΐζουν όλοι. Κάθε Σεπτέμβρη θα πρέπει να καθιερώσω δίαιτα και διατροφή!
Πόσο σου κοστίζει η τροφή της;
Αναλόγως πού βρίσκεσαι. Υπάρχει άφθονο χορτάρι στα χωράφια όλο το χρόνο. Εμείς επειδή την θέλουμε «ταύρο» στις επιδόσεις, όμως, της παίρνω σιτάρι και κριθάρι που μου κοστίζουν γύρω στα 10 ευρώ το μήνα.
Πόσο την αγόρασες;
Από 900 ευρώ που την πούλαγαν την πήρα 600 με παζάρια, αλλά γενικά οι τιμές παίζουν από 800 μέχρι 1500 ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι παίρνεις ένα ακούραστο εργαλείο, το οποίο ανήκει και στα είδη προς εξαφάνιση πια…
Τι άλλου είδους φροντίδα χρειάζεται;
Προσωπικά την χτενίζω 2 φορές την ημέρα, συνολικέ περίπου ’κανα μισάωρο. Και μια φορά τη βδομάδα έχουμε μπανάκι.
back to main