Καγκουρο-fi
Φιλίππα Δημητριάδη

Δύο πράγματα χαρακτηρίζουν ένα καγκούρικο αυτοκίνητο, τα led φωτάκια και το δυνατό ηχοσύστημα. Στο Περιστέρι πετύχαμε τον άνθρωπο που τα κάνει και τα δύο: το Σωκράτη Τσιάρα, που από το ’97 έως σήμερα έχει «πειράξει» αμέτρητα αμάξια.

Φωτο: Νίκος Κατσαρός

Είναι ένας από τους πρώτους στην Ελλάδα που άρχισε να τοποθετεί ηχοσυστήματα σε αυτοκίνητα και ακόμα και αν στον ίδιος δεν εγκρίνει την κατάσταση, όλα τα δυτικά προάστια ξενυχτάνε για χάρη του. Στο Περιστέρι και τα λοιπά περίχωρα σπίτια τρίζουν συθέμελα και αλαφιασμένοι κάτοικοι βγαίνουν στα μπαλκόνια εκνευρισμένοι με όσους περνούν τα ξημερώματα με Νότη Σφακιανάκη στη διαπασών. «Ναι μεν μπορεί να τα φτιάχνω, αλλά δεν είμαι σύμφωνος με αυτό. Καλό θα ήταν να υπήρχε ένας χώρος, ο οποίος να μην είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή και να μαζεύονται εκεί να κάνουν το κέφι τους, να γουστάρουνε, χωρίς να ενοχλούν», λέει ο Σωκράτης.

Οι κάγκουρες, όμως, δεν είναι απλά «ενοχλητικοί τύποι με κακή αισθητική, που δεν σέβονται τις ώρες κοινής ησυχίας». Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα πρόκειται για μια σοβαρή ενασχόληση. Και ένα μεγάλο πάθος. «Το μαγαζί αυτό υπάρχει από το ’97. Ξεκίνησα ως ηλεκτρονικός από τα 15 μου. Επισκευές τηλεοράσεων και τέτοια. Το πρωί δούλευα και το βραδύ πήγαινα νυχτερινό λύκειο. Με τα ηχοσυστήματα ξεκίνησα ν’ ασχολούμαι ως χόμπι. Έπειτα μου άρεσε πολύ κι έτσι σταμάτησα με τις τηλεοράσεις και άνοιξα το μαγαζί. Είμαι ένας από τους πρώτους που άνοιξαν κάτι τέτοιο. Η ‘μόδα’ έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία και μας ήρθε απ’ την Αμερική. Όχι τόσο οι Η.Π.Α., όσο η Λατινική Αμερική, έχει μια παράδοση στα φτιαγμένα αμάξια και στο δυνατό ηχοσύστημα. Έπειτα ήρθε και στην Ευρώπη, όπου οι Μεσόγειοι την αγκάλισαν περισσότερο απ’ τους άλλους λαούς. Δεν ήταν κάτι παροδικό, πλέον έχω σταματήσει να λέω ότι είναι μόδα. Είναι ένα χόμπι, ένα πάθος, όπως είναι το κυνήγι, το ψάρεμα. Πριν από πέντε χρόνια ήταν στα πολύ φόρτε του, τελευταία έχει πέσει, όπως όλες οι δουλειές. Μάλιστα, νόμιζα ότι θα πέσει περισσότερο, γιατί είναι κάτι πιο εξειδικευμένο. Όμως κρατιόμαστε ακόμα. Όχι βέβαια όλοι. Μόνο αυτοί που είναι επαγγελματίες. Έρχονται κι από διάφορες περιοχές, όπως κι απ’ την επαρχία. Περισσότερο όμως είναι κάτι που ξεκίνησε και συμβαίνει στα δυτικά προάστια ίσως επειδή έχουμε και το ΣΕΦ ως σημείο συγκέντρωσης.
Μπορείς να τοποθετήσεις ένα ηχοσύστημα χωρίς να πειράξεις τίποτα στο αυτοκίνητό σου. Υπάρχει χώρος στις custom -στις εργοστασιακές θέσεις- για ηχεία. Τοποθετούμε λοιπόν έναν ενισχυτή είτε κάτω από ένα κάθισμα, είτε κρυμμένο κάτω απ’ το ταμπλό κι ένα sub woofer που τοποθετείται πίσω στο πορτ-μπαγκάζ, το οποίο μπορεί να μπει και να βγει. Μετά όμως υπάρχουν και τα «τέρατα», στα οποία υπάρχουν μόνο οι θέσεις του οδηγού και του συνοδηγού και το υπόλοιπο είναι γεμάτο ηχεία. Παντού. Μια απαιτητική δουλειά μπορεί να μου πάρει και τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί. Το πιο οικονομικό ξεκινάει από 500 ευρώ και υπάρχουν και ηχοστυστήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Τα ηχοσυστήματα που δουλεύω είναι κυρίως τα: Digital Design, SPL Dynamics, και μετά S6 και American Bass. Δεν υποχρεωτικό να βάλεις και φωτάκια. Είναι ξεχωριστά κομμάτια. Άλλοι έρχονται μόνο για λεντάκια. Απλά ως επί το πλείστον επικρατεί η εντύπωση ότι ένα αυτοκίνητο με ηχεία έχει και τα υπόλοιπα.

Βρεθήκαμε στην πρώτη θέση σε διαγωνισμό της Iasca με ένα Polo VW και ξεπεράσαμε τον 2 φορές πρωταθλητή Ελλάδος στην κατηγορία. Η συνέχεια μας βρήκε να αποσπούμε 3 φορές πανευρωπαϊκούς τίτλους, το 2010 στο 2db drag racing βγήκαμε παγκόσμιοι πρωταθλητές και σημειώσαμε κι άλλα παγκόσμια ρεκόρ σε διάφορες κατηγορίες, καθώς και πολλά πανελλήνια ρεκόρ και διακρίσεις. Πολλά απ’ τα κύπελλα είναι από διαγωνισμούς στους οποίους έχουν συμμετάσχει οι πελάτες μου.

Είναι ένα σοβαρό χόμπι που αρέσει πολύ σε όσους ασχολούνται και χώνουν πολλά λεφτά για να το κάνουν. Μιλάμε για ένα μεγάλο πάθος. Ο άλλος πρέπει ν’ αγαπάει κάτι πολύ για να ξεκινήσει από εδώ για διαγωνιστεί στη Θεσσαλονίκη ή στην Ιταλία. Μόνο τα μεταφορικά θα του στοιχίσουν ένα σωρόΚάποτε ήρθε κάποιος και μου λέει ‘Α, είναι βλάκες, είναι έτσι, είναι αλλιώς…’, του λέω ‘Φίλε μου εσύ έχεις κάποιο χόμπι;’ και μου απάντησε πως είναι κυνηγός, ‘Άρα είσαι κι εσύ ένας βλάκας;’, του απάντησα».

Tsiaras Sound: Τζων Κένεντυ 87-89, Περιστέρι, 2105785993, 6977460603

www.tsiarassound.gr

Βασίλης

Ο Βασίλης άρχισε να ασχολείται με το δυνατό ηχοσύστημα από το 2007. Δεν τον ενοχλεί αν ο  κόσμος τον αποκαλεί κάγκουρα. Δηλώνει πως σέβεται τις ώρες κοινής ησυχίας, αλλά αν ο κόσμος γύρω του γουστάρε,ι το δυναμώνει κι άλλο. Το χόμπι του ομολογεί πως είναι μια τρέλα που δε θα σταματήσει ποτέ και πως θα βάζει ηχεία στο αυτοκίνητό του ακόμα και όταν μεγαλώσει πολύ. Όταν κάνει οικογένεια φιλοδοξεί να περάσει το μικρόβιο και στο παιδί του. Αν περάσει απ’ τη γειτονία σου, απ’ τα’ αμάξι του θ’ ακούσεις «καψουροτράγουδα φουλ» και κυρίως Γιάννη Πλούταρχο. 
 

Γιώργος

Ασχολείται με τα ηχοσυστήματα εδώ και τρία χρόνια. Το αμάξι του όμως κατάφερε να το τελειοποιήσει τον τελευταίο χρόνο. Δεν τον ενοχλεί αν τον αποκαλέσουν κάγκουρα, του αρκεί που του αρέσει αυτό που κάνει. Αν κάνει οικογένεια θα έχει δύο αυτοκίνητα. Σε κατοικημένη περιοχή χαμηλώνει την ένταση «γιατί υπάρχουν και περιπολικά που σε γράφουνε». Το αυτοκίνητό του παίζει συνήθως ελληνικά. Γονίδη, Καρά…
 

Τάσος

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το δυνατό ηχοσύστημα;

Από το 2004
Πώς νιώθεις που σε λένε κάγκουρα;
Δε με λένε!
Δεν μπορεί! Σε κατοικημένη περιοχή ή όταν σε πιάνει φανάρι, χαμηλώνεις την ένταση;
Δεν παίζω μέσα στις γειτονιές, συνήθως θέλω πιο άπλα. Εθνική ας πούμε. Πολύ σπάνια να είμαι σε κατοικημένη περιοχή και να το ‘χω τέρμα. Γι αυτό δε με ‘χουν γράψει και ποτέ.
Αν κάποια στιγμή κάνεις οικογένεια; Θα έχεις ακόμα ηχοσύστημα στο αυτοκίνητο;
Είναι χόμπι! Θα βρεις λίγο χώρο να το κάνεις το χόμπι σου, ακόμα κι αν έχεις οικογένεια.
Τι μουσική θα ακούσει κάποιος να βγαίνει από το αυτοκίνητό σου;
Τα πάντα. Βέρτη, Πάολα μέχρι Lil Jon.back to main