Κρίκετ, μάσα και paan στη Γερανίου
the ough! team

Η κοινότητα του Μπαγκλαντές στην Αθήνα, εσωστρεφής και άγνωστη στους περισσότερους γείτονές της στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έχει κουβαλήσει στις λίγες αποσκευές της: γεύσεις και παραδόσεις αιώνων.

Φωτο: Christos Tzimas

ΤΟ Dhaka Palace είναι ένα φολκλόρ μπαγκλαντεσιανό εστιατόριο, στην διασταύρωση των οδών Γερανίου και Αναξαγόρα. Την ημέρα που το επισκεφτήκαμε, θαμώνες του μαγαζιού, οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές, παρακολουθούσαν ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα της χώρας τους: το κρίκετ. Συνωστισμένοι στην σάλα του μαγαζιού, οι περισσότεροι με αναψυκτικά στο τραπέζι τους, αποδείχτηκαν συγκρατημένοι στις αντιδράσεις τους κάθε φορά που έμπαινε πόντος για την ομάδα τους. Εμείς καθίσαμε στο βάθος, στην πτέρυγα που κάθονται οι ‘ξένοι πελάτες’, με τις χαρωπές τοιχογραφίες και την ξεχωριστή, κλειδωμένη –για λόγους υγιεινής- τουαλέτα.

Dhaka Palace, μπαγκλαντεσιανό εστιατόριο στη Γερανίου
Χαράλαμπος Βασιλειάδης
Οι Έλληνες γενικώς, τοποθετούν όλα τα νοτιοασιατικά εστιατόρια της Αθήνας ως “ινδικά”, ενώ στην πραγματικότητα γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πλειοψηφία των μεταναστών από εκείνα τα μέρη είναι Πακιστανοί. Βέβαια, αυτή η παρανόηση στηρίζεται και στο γεγονός ότι σχεδόν όλα αυτά τα εστιατόρια έχουν δύο μενού: ένα (τυπωμένο) για τους -σπάνιους- Έλληνες πελάτες και ένα (προφορικό) για τους ντόπιους, οι οποίοι όμως σπανίως έχουν λεφτά για κάτι παραπάνω από τσάι ή dal baht (φακές με ρύζι). Το Dhaka Palace είναι ένα από τα, σπανιότερα, μπαγκλαντεσιανά εστιατόρια των Αθηνών. Το Μπαγκλαντές (Ντάκα είναι η τροπική πρωτεύουσά του) υπήρξε μέχρι το 1971 γνωστό ως Ανατολικό Πακιστάν αλλά εκείνη τη χρονιά αποσχίστηκε. Όμως πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα το χώριζαν και το χωρίζουν από τον πρώην παρτενέρ του και η τοποθεσία του ανατολικά της Ινδίας το φέρνουν να γειτονεύει με τη Βιρμανία και την Ταϊλάνδη. Το ίδιο και την κουζίνα του, η οποία έχει λιγότερα λιπαρά και πιο φρουτώδη αρώματα από την Ινδία και το Πακιστάν. Ο συμπαθέστατος μάνατζερ, κατόπιν παράκλησής μας, μας έφτιαξε ένα μπαγκλαντεσιανό μενού εκτός καταλόγου, αποκαλύπτοντας μια από τις καλύτερες τροπικές κουζίνες της Αθήνας μ' ένα καταπληκτικό value for money (ίσως όχι τόσο φτηνό όσο το γειτονικό Makka αλλά πιθανόν καλύτερο value for money). Ξεχωρίσαμε το ψάρι, από τις λιμνοθάλασσες του Μπαγκλαντές, σπάνια γεύση στη κουζίνα της νότιας Ασίας που -συνήθως- ταυτίζεται είτε με το αρνί είτε με τη χορτοφαγία, και τις θεϊκές φακές-γλύκισμα με ινδική καρύδα και κόλιανδρο.

Mashur Daal

1 φλυτζάνι κόκκινες φακές (moshur/masur daal)
Μισό φλυτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Μισό φλυτζάνι λεπτοκομμένο κρεμμύδι, σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 πράσινες τσίλι πιπεριές, η μία ψιλοκομμένη και οι άλλες δυο κομμένες σε λεπτές λωρίδες
3 φλυτζάνια ζωμός κότας [ή ένας κύβος και 3 φλυτζάνια νερό]
2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος
¼ φλυτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
1-2 ντομάτες ψιλοκομμένες
Μισό κουταλάκι σκόνη τσίλι
1 κουταλάκι κύμινο
Μισό κουταλάκι σπόροι κόλιανδρου
Μισό κουταλάκι κουρκουμά
Μαύρο πιπέρι [περίπου ¼ κουταλιού]
1 κουταλάκι μίγμα μπαχαρικών paanch phoron

Πλένουμε πολύ καλά τις φακές και τις βράζουμε με το νερό, τον κύβο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μισό απ’ το σκόρδο και τις δυο τσίλι πιπεριές σε λωρίδες, τη μία κουταλιά βούτυρο, τις ντομάτες ψιλοκομμένες και όλα τα μπαχαρικά. Τις βράζουμε για 20 λεπτά και μετά τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, προσθέτουμε το κρεμμύδι σε φέτες και τη ψιλοκομμένη τσίλι πιπεριά και μόλις καραμελώσουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το υπόλοιπο σκόρδο και το paanch phoron και ενώ είναι πολύ καυτα, το προσθέτουμε στις φακές, μαζί με τον φρέσκο κόλιανδρο.  Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγο και σερβίρουμε.

PAAN
Την εμπειρία μας από την μπαγκλαντεσιανή κουλτούρα, ωστόσο, βρέθηκε να την ολοκληρώσει  η απρόσμενη συνάντηση με έναν παραδοσιακό παρασκευαστή του πιο δημοφιλούς διεγερτικού των ανατολικών χωρών. Το paan, όπως ονομάζεται, παρασκευάζεται τελετουργικά από φύλλα betel στα οποία τυλίγουν υδροξείδιο του ασβεστίου, καπνό και αποξηραμένους και φρέσκους καρπούς areca. Το μάσημα της εξωτικής ψυχοτρόπας, ωστόσο, επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Ακατάσχετη κόκκινη σιελόρροια –υπεύθυνη για τους λεκέδες αίματος που μπορεί κανείς να συναντήσει στα πεζοδρόμια ασιατικών χωρών- αλλά και καρκίνος του στόματος, στομάχου και οισοφάγου, είναι μερικά από τα πιο συνήθη επακόλουθα της συστηματικής χρήσης του paan.



back to main