Ένα μεταλλαγμένο μουσικό όργανο
Μαρία Παππά

O Dennis P Paul, interaction designer και καθηγητής στη σχολή Καλών Τεχνών της Βρέμης έχει εφεύρει ένα παράξενο μουσικό όργανο. Τον ρωτήσαμε και ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε όσα μας είπε.   

Πώς σου ήρθε η ιδέα να φτιάξεις ένα όργανο που βγάζει ήχους από αντικείμενα;
Πρόκειται για μια κατασκευή από ένα πικάπ, έναν περιστρεφόμενο κύλινδρο και ένα μουσικό κουτί, αλλά δεν ήταν αυτή η αρχική μου πρόθεση. Από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον σχεδιασμό πραγμάτων, είχα εντυπωσιαστεί με την καθημερινότητα και πώς οι άνθρωποι την αντιμετώπιζαν και τι πρόβαλλαν σε αυτή. Στην ουσία η έμπνευση γι’ αυτό το κομμάτι ήταν να προσφέρω μια διαφορετική προσέγγιση σε κοινότυπα και άχαρα αντικείμενα, μεταφράζοντας την αντίληψή μας γι’ αυτά. Το γεγονός ότι τελικά κατέληξε να είναι ένα λειτουργικό μουσικό όργανο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Τι κάνει ακριβώς;
Είναι δύσκολο να το εξηγήσω χωρίς να γίνω λίγο σπασίκλας. Ο αισθητήρας που χρησιμοποίησα είναι ένα τηλέμετρο με λέιζερ υψηλής ακρίβειας, με ανάλυση ενός κλάσματος του χιλιοστού. Βγάζει συνεχώς μια μοναδική ισοτιμία, την απόσταση από την επιφάνεια των αντικειμένων, η οποία καταγράφεται σε ένα σετ από συχνότητες, όπως μείζονες ή ελάσσονες ή πεντατονικές κλίμακες ή μεταμορφώνεται αμέσως σε μια συχνότητα για glissando εφέ. Η συχνότητα τότε γίνεται ήχος από έναν ταλαντωτή. Τα αντικείμενα περιστρέφονται από ένα κινητήρα μεγάλης ακριβείας που πατάω. Τον προγραμμάτισα έτσι ώστε να περιστρέφεται 30 γύρους το λεπτό, κάνοντας το όργανο συμβατό με άλλες μηχανές.    

Δεν κατάλαβα τίποτα, αλλά δεν πειράζει. Πόσο χρόνο σου πήρε για να το φτιάξεις; Ήταν δύσκολο;
Μου πήρε χονδρικά τρεις εβδομάδες να το φτιάξω. Είναι χτισμένο με πολύ απλοϊκό και πρότυπο τρόπο που δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι μια απλή κατασκευή. Χρησιμοποίησα πολλά διαφορετικά εργαλεία και διάφορες τεχνικές για να το φτιάξω.

Τι μουσική ή τι είδη ήχων παίζει;
Βασικά, δεν ξέρω ακριβώς και δεν θέλω να ξέρω. Όπως συμβαίνει και σε άλλα όργανα, εξαρτάται πολύ από το πώς το χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα, αν περιστρέφεις τα αντικείμενα πολύ σιγά, η αίσθηση της λούπας γίνεται λιγότερο εμφανής και όλος ο χαρακτήρας του οργάνου αλλάζει. Επίσης, οι ταλαντωτές που χρησιμοποίησα είναι πολύ κοινοί στην χορευτική μουσική. Μερικές φορές ηχεί σαν να προσπαθεί να μιλήσει με έναν πολύ αλλόκοτο τρόπο «νέας αισθητικής».

Αν βάλεις διαφορετικά αντικείμενα, κάνει διαφορετικούς ήχους; Ποιο αντικείμενο σου αρέσει περισσότερο να χρησιμοποιείς στο μηχάνημα; Και τι είδους ήχους κάνει;
Δεν έχω κάποιο αγαπημένο αντικείμενο. Το τσαλακωμένο χαρτί ακούγεται χαοτικό, ένα χάρτινο κουτί κάπως απαλό, αλλά αυτό πιστεύω δίνει μια πραγματική ποιότητα στο πρότζεκτ. Σε μια πετυχημένη αλληλεπίδραση, πάντοτε προσπαθούμε να βρούμε το σημείο όπου οι άνθρωποι θα κρατήσουν το ενδιαφέρον τους χωρίς να τους χάσουμε. Θέλω να πιστεύω ότι το όργανο μου πετυχαίνει αυτό το στόχο. Κάποιος σε ένα μπλόγκ μου πρότεινε να γυρίσω ένα ψημένο κοτόπουλο. Απλά φαντάσου 5 μουσικούς στη σκηνή να τζαμάρουν με ένα πεθαμένο κοτόπουλο, αυτό κι αν θα ήταν περίεργο. Επειδή όμως είμαι χορτοφάγος, ποτέ δεν θα μπορούσα να βάλω στο όργανο πεθαμένα ζώα.

  back to main