Μίλα μου για TEDx
the ough! team

Η μεγαλύτερη διοργάνωση διαλέξεων επιρροής, φέρνει αυτό τον Νοέμβριο ‘ιδέες που αξίζει να διαδοθούν’ στην Αθήνα.

Φωτο: Νίκος Κατσαρός.

Η διεθνής TED (Technology, Entertainment, Design) είναι υπεύθυνη για μερικές από τις πιο αναζωογονητικές για τα εγκεφαλικά μας κύτταρα, διαλέξεις ποικίλης ύλης που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο διαδίκτυο. Η διοργάνωση που από το 1984 ξεκίνησε να παραγγέλνει σε ενδιαφέρουσες προσωπικότητες ομιλίες 18 λεπτών, απόκτησε φανατικό κοινό, εδραιώθηκε σε παγκόσμια βάση και καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο επιδραστικούς θεσμούς σήμερα. Πρωτότοκο τέκνο της TED, η TEDx ανέλαβε να διαδώσει ενδιαφέρουσες ομιλίες σε τοπικό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο φτάνουμε σήμερα στο TEDxAthens, πρωτοβουλία του Δημήτρη Καλαβρού, ο οποίος ανέλαβε να μας εξηγήσει τι είναι το Αθηναϊκό TEDx και γιατί αξίζει να αφιερώσεις σε αυτό 18 λεπτά συγκέντρωσης.
Ποιος είναι όμως ο Δημήτρης Καλαβρός; Νέος επιχειρηματίας και πρώην ασκούμενος δικηγόρος, ο οποίος αποφάσισε ότι θέλει πολύ περισσότερο να ασχοληθεί με την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα, παρά με δικόγραφα και παραστάσεις σε δικαστήρια, όπως "επέβαλε" η οικογενειακή παράδοση. «Τα νομικά πάντως ήταν δική μου επιλογή, και θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα ένας επιχειρηματίας να έχει στο "σακούλι" των γνώσεων του την συγκεκριμένη επιστήμη», μάς εξηγεί ο ίδιος.

Με ποια αφορμή ξεκίνησε το TEDxAthens;
Το TEDxAthens ξεκίνησε τον Μαϊο του 2009, επειδή κάποιος δεν ήθελε να διαβάσει ένα βράδυ(!) Το βράδυ πριν δώσω το τελευταίο μου μάθημα για το πτυχίο μου, μπροστά στο φάσμα της αποτυχίας, αποφάσισα να μπω στο Facebook για να περάσει η ώρα και να ξεχαστώ. Εκείνο ακριβώς το βράδυ το TED ανακοίνωσε το TEDx Πρόγραμμα, μέρος του οποίου είναι εδώ και 4 σχεδόν χρόνια το TEDxAthens. Πέρα της βραδινής συγκυρίας, πάντως, το TEDxAthens ξεκίνησε καθώς θεωρούσαμε -και θεωρούμε ακόμα και σήμερα- πως η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ενεργά και με αποφασιστικότητα σε μια παγκόσμια πλατφόρμα καινοτομίας, δημιουργικότητας και διαλόγου όπως είναι το TED.

Ποια η διαφορά TED και TEDxAthens;
Φανταστείτε το TED ως την μαμά-οργανισμό που ορίζει τους κανόνες, τις αρχές και τις αξίες όλη της προσπάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το TEDx Πρόγραμμα -μέρος του οποίου είναι το TEDxAthens- είναι η δυνατότητα που δίνει το TED σε ανεξάρτητες ομάδες εθελοντών σε όλο τον κόσμο να διοργανώσουν την δική τους εκδήλωση TEDx (x=ανεξάρτητη εκδήλωση) η οποία έχει την επίσημη άδεια του TED και ακολουθεί πιστά όλους τους κανόνες του. Από εκεί και πέρα, τα TEDx είναι ανεξάρτητα σε επίπεδο οικονομικό, περιεχομένου και ομιλητών, τόσο από το TED, όσο και από τα υπόλοιπα TEDx events. Για παράδειγμα, το TEDxLondon στο Λονδίνο έχει άλλη οργανωτική ομάδα από την ομάδα που τρέχει το TEDxKingsCros,s το οποίο πραγματοποιείται λίγα στενά παρακάτω.
Σήμερα, η οικογένεια του TEDx Προγράμματος μετρά πάνω από 5.000 εκδηλώσεις TEDx σε όλο τον κόσμο, από την Αλάσκα και τον Καναδά μέχρι την Χιλή και το Σινικό Τοίχος. Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που το TEDxAthens είναι ένα από τα πρώτα 20 events που πήραν άδεια από την αρχή κιόλας του προγράμματος, ενώ σήμερα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο TEDx event στον κόσμο από πλευράς χωρητικότητας –πέρσι το παρακολούθησαν 1.500  θεατές.

Τι θα περιλαμβάνει το επόμενο TEDxAthens στην Αθήνα;
Το επόμενο TEDxAthens είναι το βασικό μας event για το 2012, στις 23&24 Νοεμβρίου στο HUB events (για την πρώτη ημέρα) και τον Ελληνικό Κόσμο (για τη δεύτερη). Το θέμα μας είναι το "The Ones Who Do" ("Αυτοί που πράττουν") και θα φιλοξενήσει πάνω από 30 ομιλητές και performers από όλο τον κόσμο.

Ποια τα κριτήρια επιλογής ενός ομιλητή;
Βασική μας αρχή κατά τη διαδικασία επιλογής είναι ότι δεν υπάρχουν "στεγανά". Δεν υπάρχει για παράδειγμα η άποψη πως αν κάποιος άνθρωπος είναι 15 ετών δεν μπορεί να είναι στην σκηνή μας γιατί δεν έχει την εμπειρία να μιλάει μπροστά σε κοινό. Αυτό που ψάχνουμε πάντα είναι ανθρώπους και ιστορίες οι οποίες είναι ξεχωριστές και αληθινές. Μας ενδιαφέρει το κοινό να προβληματιστεί, να ακούσει, να μάθει και ιδιαίτερα να αμφισβητήσει και να συζητήσει αμέσως μετά την ομιλία αυτά που θα ακούσει.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ομιλία που έχει γίνει ποτέ σε TEDxAthens;
Ξεχωρίζω την ομιλία του Rory Sutherland από το TEDxAthens 2011, ο οποίος μίλησε για το πώς η διαφορετική οπτική μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε, και τελικά αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση. Η ομιλία του πλέον είναι διαθέσιμη και στο TED.com και έχει μέσα σε λίγους μήνες πάνω από 750.000 θέασεις! (Link: http://www.ted.com/talks/rory_sutherland_perspective_is_everything.html)

Αν μπορούσατε να καλέσετε οποιονδήποτε ομιλητή στο επόμενο TEDxAthens της Αθήνας ποιόν θα επιλέγατε;
Προσωπικά θα επέλεγα τον Sir Ken Robinson, εκπαιδευτικό με ειδίκευση σε θέματα καινοτομίας στη μάθηση. Η ομιλία που έχει κάνει στο TED γιατί τα σχολεία σκοτώνουν τη δημιουργικότητα είναι η πιο δημοφιλής σε όλο το TED με σχεδόν 10εκ ανθρώπους να την έχουν παρακολουθήσει, ενώ ήταν η πρώτη ομιλία TED που είχα δει και εγώ πριν 6 περίπου χρόνια. Θα ήταν ωραία λοιπόν να τον είχαμε μαζί μας στην Αθήνα, κάποια στιγμή, στο μέλλον!

Δώστε μου έναν καλό λόγο για να παρακολουθήσω το επόμενο TEDxAthens.
1.500 TEDxSters, 30 και πλέον ομιλητές από όλο τον κόσμο, και πάνω από 12 ώρες ζωντανό πρόγραμμα σε μιάμιση ημέρα. Νομίζω πως σας έδωσα πάνω από έναν λόγο να έρθετε, τι λέτε;

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση ‘The Ones Who Do’ του TEDxAthens στο: 2012.tedxathens.comback to main