Ο Καραθεοδωρή και ο Αϊνστάιν στην Ιερά Οδό
Αλεξάνδρα Πράσσα, Ηλέκτρα Μαρινοπούλου

Ένα graffiti με ιδιαίτερη σημασία στολίζει από το περασμένο Σάββατο ένα μουντό parking στον Κεραμεικό.

Αν περνούσες από την Ιερά Οδό το περασμένο Σάββατο, ίσως σε ξάφνιαζε ο κόσμος που ήταν μαζεμένος στον αριθμό 23. Δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο, ένα πάρκινγκ, που μάλιστα εκείνη τη μέρα ήταν κλειστό. Τότε όμως προσέχεις τα πανομοιότυπα λευκά μπλουζάκια, μετά παίρνει το μάτι σου τις κάμερες και τους δημοσιογράφους, “αυτά που κρατάνε εκεί μπογιές είναι;” Και τότε ανοίγει λίγο το πλήθος και καταλαβαίνεις το λόγο για τον οποίο βρίσκονται εκεί όλοι αυτοί. Σε μια επιφάνεια 30 τετραγωνικών αποτυπώθηκαν τα πρόσωπα δύο σπουδαίων μαθηματικών του προηγούμενου αιώνα, του Albert Einstein και του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, περιτριγυρισμένα από γεωμετρικά σχήματα και συναρτήσεις.

Η ιδέα προέκυψε από το TEDx Athens, οργανισμό που αποτελεί μια από τις πρώτες προεκτάσεις του TED (Technology-Entertainment-Design) που, όπως και το TED, έχει σαν στόχο τη διάδοση αξιόλογων ιδεών, μέσα από διάφορα τοπικά και αυτόνομα events, και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του οργανισμού designwars και του street artist ino.

Πώς κατέληξαν όμως στο θέμα αυτό; Και γιατί; Ο Δημήτρης Καλαβρός, curator του TEDx Athens, μας εξηγεί: “ Στόχος ήταν να αλλάξουμε δημιουργικά ένα κομμάτι της πόλης που θεωρούμε ότι θα μπορούσε να είναι πιο όμορφο, όπως είναι αυτό το parking στην Ιερά Οδό. Ταυτόχρονα θέλαμε να απεικονίσουμε τη σύνδεση μεταξύ του Καραθεοδωρή και του Αϊνστάιν η οποία ήταν υπαρκτή ιστορικά καθ’ ότι οι δύο αντάλλασσαν αλληλογραφία με ιδέες και σκέψεις πάνω στις θεωρίες τους. Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι αφοσιώνονται απλά στο έργο τους και δεν επιδιώκουν τη δημοσιότητα. Είναι επιστήμονες, θέλουν να κάνουν κάτι σπουδαίο στις επιστήμες τους και στον τομέα ενασχόλησής τους, αλλά δεν κυνηγάνε την προβολή της δουλειάς τους με τόσο φιλόδοξο τρόπο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  πρακτικά να γνωρίζουμε λιγότερα πράγματα γι’αυτούς. Ο δικός μας ρόλος, ειδικά για φυσιογνωμίες όπως ο Καραθεοδωρής, που ήταν κοινά αποδεκτός ως σπουδαία φυσιογνωμία των θετικών επιστημών, είναι να αναδεικνύουμε αυτούς τους ανθρώπους, έστω και μετά θάνατον, όπου μπορούμε. Προφανώς αυτό είναι ένα πολύ μικρό έργο το οποίο δεν θα «επανορθώσει» ούτε θα προσφέρει σε όλους τους Έλληνες τη δυνατότητα να μάθουν για τον Καραθεοδωρή, αλλά είναι μια μικρή συμβολική κίνηση κάποιων ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι καλό να θυμόμαστε προσωπικότητες του παρελθόντος οι οποίες έχουν προσφέρει πάρα πολύ τις επιστήμες και σε επίπεδο που ξεπερνάει πάρα πολύ τη χώρα μας’’.

«Αυτό το σχέδιο συμβολίζει τη σχέση μεταξύ του Einstein και του Καραθεοδωρή», μάς λέει ο ino, ο οποίος επιμελήθηκε το σχέδιο. «Έγινε σε συνεργασία με τα παιδιά που έχουν το TEDx, αυτοί πρότειναν αυτό το θέμα και εγώ το συνδύασα έτσι. Σαν θέμα ήταν ενδιαφέρον, επειδή είναι δυο μεγάλες προσωπικότητες και ήταν πρόκληση να το αποδώσω. Έτυχε να γνωρίζω για τη σχέση τους. Οι συναρτήσεις γύρω γύρω είναι τυχαίες. Εντάξει, δεν μπορούσαμε να λύσουμε και το πυθαγόρειο εδώ. Το project πήρε γύρω στις 2 ημέρες, γιατί κάναμε και μια προεργασία την προηγούμενη».

Πώς όμως κατόρθωσαν να αποτυπώσουν μέσα σε 6-7 ώρες μια τοιχογραφία 30 τετραγωνικών; Σε αυτό μας απάντησαν τα μέλη του designwars, που είχαν αναλάβει και την υλοποίηση: «Διοργανώθηκε από το TEDx Athens ένα workshop στην πραγματικότητα, το οποίο απαρτιζόταν από τρεις ομάδες των 10 ατόμων, δηλαδή 30 άτομα, αλλά pass-over συνολικά μπορεί να ήταν και γύρω στα 50. Φτιάξαμε κάποια stencils, μεμβράνες, και με τη δική μας καλλιτεχνική επιμέλεια και καθοδήγηση διαιρέθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία. Εμείς έχουμε έναν οργανισμό, το designwars, μια ομάδα που απαρτίζεται από graffiti artists, 3D artists, γραφίστες, video artists και προσπαθούμε μέσω των ικανοτήτων μας να αλλάξουμε δραστικά πράγματα μέσα στην πόλη. Με παρέμβαση την τέχνη στο αστικό τοπίο και με την μετάδοση του συναισθήματος και της έμπνευσης διά μέσω της τέχνης. Η διέξοδος είναι η δημιουργία, αυτό είναι το motto μας».

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Constantin Carathéodory) ήταν κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το επιστημονικό του έργο επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης. Γνώρισε τον Albert Einstein το 1915 και από τότε οι δύο άνδρες διατήρησαν μια επιστημονική σχέση, στηριγμένη στην αλληλοεκτίμηση και το σεβασμό. Τότε άρχισε και το ενδιαφέρον του Καραθεοδωρή για την Θεωρία της Σχετικότητας, στην διαμόρφωση της οποίας φαίνεται και πως συνέβαλε από την αλληλογραφία που αντάλλασσε με τον Einstein.back to main