Sebastien Tellier: μουσικός προφήτης αιώνιας ευδαιμονίας
Μαρία Παππά

Μία απολαυστική συζήτηση με τον Sebastien Tellier λίγο πριν εμφανιστεί ζωντανά στην Αθήνα που θα μας μείνει αξέχαστη.

Η συνέντευξη με τον Sebastien Telier θυμίζει ταινία του Wes Anderson. Βασικά όλη του η καριέρα φαντάζει ιδανική για να γίνει ταινία από τον ιδιόμορφο σκηνοθέτη. Ο πατέρας του παππού του ήταν κλόουν σε τσίρκο και ο ίδιος δηλώνει πρώτα απ’ όλα διασκεδαστής. Στην τελευταία του δουλειά, το “My God is Blue”, μετά από τα μελιστάλαχτα ερωτικά κομμάτια ντυμένος με σμόκιν και τους δίσκους για σοβαρά θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, το έριξε στην θρησκεία και επαναπροσδιορίζεται ως νεοκάλτ, προφήτης-ηγέτης. Σίγουρα, πάντως, είναι ένας απίθανος και χαμογελαστός τύπος από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα που εμφανίζεται η φιγούρα του στην οθόνη του υπολογιστή. Με ένα τσιγάρο στο χέρι, είναι κομψός και έχει τον αέρα ενός σύγχρονου δανδή. Ένα τεράστιο μπλε δαχτυλίδι  ξεχωρίζει σε ένα από τα δάκτυλα του αριστερού του χεριού. Οι μισές λέξεις που ξεστομίζει είναι στα αγγλικά με γαλλική προφορά και οι άλλες μισές στα γαλλικά. Απολογείται ευγενικά για τα αγγλικά του, ίσως επειδή διακρίνει τις απορημένες εκφράσεις μας από την οθόνη του υπολογιστή και προσφέρεται να επαναλάβει τις απαντήσεις του. Δεν φταίει όμως αυτός. Το skype μας κάνει νερά και τρέχουμε απεγνωσμένα  σαν τους παλαβούς μέσα στο γραφείο για να φτιάξουμε τη σύνδεση. Είναι σίγουρα μία από τις πιο ξεκαρδιστικές και απολαυστικές συνεντεύξεις που έχουμε κάνει ποτέ και φαίνεται από την χαρούμενη διάθεσή του πώς τα αισθήματα είναι αμοιβαία.    

Σεμπαστιέν ξέρεις ότι είσαι σύμβολο του σεξ στην Ελλάδα;
Ναι. Όχι, δεν το ξέρω. Ήταν ο ρόλος ενός Γάλλου διαφθορέα για το άλμπουμ μου Sexuality, αλλά τώρα ξεχνάω τις αποπλανήσεις και πιστεύω στον αληθινό Θεό.

Στην αρχή ήταν η Πολιτική, μετά η Σεξουαλικότητα και τώρα, στο «God is Bleu», η θρησκεία. Γιατί πάντοτε έχεις μια θεματική πίσω από κάθε άλμπουμ σου;
Σαν concept πάντοτε θέλω να διαλέγω θέματα που είναι μεγαλύτερα από εμένα και με ξεπερνούν. Είναι πολύ σημαντικό να μου αρέσει το θέμα. Στο πρώτο μου άλμπουμ μιλούσα για την οικογένεια, στην πραγματικότητα είμαστε οι μαριονέτες των οικογενειών μας και μετά έκανα το Politics, επειδή ταυτόχρονο είμαστε οι μαριονέτες της πολιτικής και φυσικά είμαστε φυσικά μαριονέτες της σεξουαλικότητάς μας και του θεού. Πάντοτε διαλέγω θέματα που οι άνθρωποι είναι μαριονέτες και που είναι μεγαλύτερα από αυτούς.

Γιατί διάλεξες συγκεκριμένα τη θρησκεία αυτή τη φορά;
Όταν ήμουν νεότερος, γύρω στα είκοσί μου έγραψα ένα βιβλίο και σε αυτό προσπαθούσα να εξηγήσω τι ήθελα να κάνω στην καλλιτεχνική μου ζωή. Έγραφα ότι μια ήθελα να φτιάξω ένα άλμπουμ για το σεξ ή την πολιτική. Αυτή τη φορά ήταν για τον θεό. Στην πραγματικότητα ακολουθώ αυτό το βιβλίο από τότε που ήμουν είκοσι. Είναι το πεπρωμένο μου και έτσι εκπληρώνω τα όνειρα που είχα γράψει τότε στον οδηγό μου.   

Γιατί έκανες τον Θεό μπλε;
Ήξερα ότι ήθελα να κάνω κάτι σχετικά με το Θεό αλλά για να βρω έμπνευση πήγα στο Λος Άντζελες και εκεί γνώρισα ένα σαμάνο που μού έδωσε να δοκιμάσω διάφορα μαγικά φίλτρα. Ένα απ’ αυτά μου δημιούργησε ένα όνειρο στο ξύπνιο μου και ήταν φανταστικά. Όλα τα χρώματα ήταν μπλε, φιαφορετικές αποχρώσεις του μπλε και μέσα στο όνειρο ένοιωσα ότι βρισκόμουν πολύ κοντά στο Θεό. Όταν επέστρεψα στο Παρίσι, καθώς έπαιζα πιάνο, σκεφτόμουν αυτό το μπλε όνειρο και σκεφτόμουν και το θεό παράλληλα και σαν αποτέλεσμα αυτού του ονείρου ο Θεός μου βγήκε μπλε.

  

Αυτό το όνειρο που είχες, κρύβεται πίσω και από την Μπλε Συμμαχία;
Όχι, στο όνειρο δεν υπήρχε καμιά Μπλε Συμμαχία. Μου ήρθε στο μυαλό μετά όταν έγραφα τους στίχους για το άλμπουμ. Σκέφτηκα ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να δημιουργήσω μια κοινότητα επειδή θα ήταν ένα ωραίο ντεκόρ για την παρουσίαση της μουσικής μου. Η Μπλε Συμμαχία είναι ένας καλός τρόπος να φέρω τον κόσμο πιο κοντά στη μουσική μου, έτσι ο σκοπός της είναι το να με βοηθήσει να χτίσω ένα λούνα παρκ για ενήλικες, επειδή νομίζω ότι χρειαζόμαστε τη διασκέδαση στη ζωή μας. Έχω ανάγκη να διασκεδάζω όπως κάνουν τα μικρά παιδιά αλλά δεν μου αρέσουν τα παιδικά πάρκα. Θέλω να φτιάξω ένα πάρκο μόνο για ενήλικες και αυτός είναι ο σκοπός της, να δημιουργήσω κάτι νέο. Για μένα ήταν σημαντικό να μην αφορά μόνο τη μουσική γιατί η μουσική είναι μόνο ένα όνειρο. Ήθελα να χτίσω κάτι πραγματικό με αυτό το άλμπουμ   

Τι σημαίνουν η ελευθερία και αγάπη για σένα;
Για μένα είναι πραγματικά σημαντικό να δω κάποια μέρα κάποιον που είναι ελεύθερος επειδή δεν ξέρω κανέναν που να είναι πραγματικά ελεύθερος. Ένας από τους σκοπούς του πάρκου είναι μέσα οι άνθρωποι να είναι ελεύθεροι και να τους βιντεοσκοπώ με μια κάμερα και να φτιάξω μια ψεύτικη ταινία με πρωταγωνιστή κάποιον που είναι ελεύθερος. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Μπλε Συμμαχία, αλλά υπάρχουν κάποια εξωφρενικά τεστ, ξέρεις, που είναι τρελά, αλλά όλοι μπορούν να έρθουν στην κοινότητά μου. Είναι βασικό όμως  να πιστεύουν σε κάτι, είτε είναι ο Θεός ή το τέρας του Λόχνες. Μπορεί να είναι οτιδήποτε,  αλλά αυτό που θεωρώ απαραίτητο είναι να πιστεύουν στο όνειρό τους, επειδή το να έχεις πίστη σημαίνει ότι πιστεύεις σε ένα όνειρο.

Αν δεν ήσουν τραγουδιστής της ποπ, τι θα ήσουν σήμερα;
Ένας επιστήμονας επειδή μου αρέσουν τα πάντα που έχουν να κάνουν με τη γενετική και την αιώνια ζωή και για μένα ο αληθινός στόχος της ανθρωπότητα είναι η αιώνια ζωή, γι’ αυτό θα γινόμουν επιστήμονας.

Πώς βλέπεις την κρίση στην Ευρώπη και όλα αυτά τα σενάρια που κυκλοφορούν;
Έχω μια διαφορετική άποψη για την κρίση. Φυσικά και είναι κάτι κακό, αλλά ίσως μας δίνεται μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε από την αρχή μια νέα κοινωνία, επειδή αυτή που έχουμε τώρα πεθαίνει. Έτσι πρέπει πρώτα πρέπει να την καθαρίσουμε για να ξαναδημιουργήσουμε κάτι καινούργιο. Μπορεί αυτή η κρίση να κάνει δύσκολες τις συνθήκες που ζούμε, αλλά πρέπει να τη ζήσουμε για να ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο και να την εκλάβουμε σαν μια ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τον κόσμο.

Θέλεις να πεις κάτι στον ελληνικό λαό σχετικά με την κρίση;
Ελάτε στην Γαλλία, ή, ακόμη καλύτερα, να πάτε στην Καλιφόρνια. Έχει ήλιο, όμορφα κορίτσια και αυτοκίνητα. Να πάτε στην Καλιφόρνια.  

Και τέλος πόσο καιρό έχεις τα γένια σου; Θα σκεφτόσουν ποτέ να αλλάξεις λουκ;
Έχω το μούσι από όταν ήμουν έφηβος, επειδή δεν μου αρέσει το πρόσωπό μου γενικά. Μεγάλωσα τα γένια μου για να κρύβω το πρόσωπό μου. Μια μέρα θα το ξυρίσω και θα βγω χωρίς αυτό, ίσως όταν γίνω 50. Και ο τίτλος του άλμπουμ θα λέγεται “The Naked Rap” [το γυμνό ραπ].

http://www.alliancebleue.com

O Sebastien Tellier θα εμφανιστεί ζωντανά στο Bios την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα και την επόμενη μέρα, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο Reworks Festival στη Θεσσαλονίκη.back to main