Φοιτητική γαστρονομία (το τελευταίο καταφύγιο για άφραγκους γκουρμέ)
the ough! team

Crash test σε 4+1 εστιατόρια σχολών της Αθήνας.

Φαντάσου όταν συμπληρώνεις το μηχανογραφικό σου για να μπεις σε μια πανεπιστημιακή σχολή να βάζεις gourmet κριτήρια και να συνυπολόγιζεις το τι και με πόσο θα τρως κατά τη διάρκεια των φοιτητικών σου χρόνων. Αν το σκεφτείς, το κριτήριο αυτό θα σε συνοδεύσει για μερικά από (τα καλύτερα) χρόνια της ζωής σου. Και, ως γνωστόν, είμαστε αυτό που τρώμε, τρώμε άρα υπάρχουμε, ζούμε για να τρώμε... Επιπλέον, σε εποχές τόσο βαθειάς κρίσης (όπου συνταξιούχοι ψάχνουν τα σκουπίδια και οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1.200.000) τα εστιατόρια των σχολών είναι, προφανώς, ανοιχτά και στους μη φοιτητές που σκέφτονται πολύ σοβαρά το καθημερινό τους budget. Κάτι που είναι άλλωστε συνήθης πρακτική σε πολλές χώρες τις Ευρώπης. Για παράδειγμα, στη Γερμανία ουκ ολίγοι backpackers τουρίστες τρώνε μεσημέρι-βράδυ στα πολυάριθμα φοιτητικά εστιατόρια -Mensa- αφού προσφέρουν το πιο φτηνό (και εκεί επιδοτούμενο όπως και εδώ) φαγητό στην πόλη. Επιπλέον, οι φοιτητικές κοινότητες ήταν πάντα από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις για socializing, τώρα δε με τις ευρωπαϊκές ανταλλαγές Erasmus, καθόλου κακή περίπτωση για διεθνείς γνωριμίες με ενδιαφέροντες τύπους. Μένει όμως να δούμε πώς στέκει το περιβάλλον.
Όταν η ομάδα του περιοδικού ξεκίνησε το crash test των φαγητών σε 4 εστιατόρια ανώτερων και ανώτατων σχολών, δεν περίμενε να συναντήσει τέτοιες ποιοτικές και οικονομικές διαφορές. Σε ό,τι αφορά τις πρώτες, μπορούμε να κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις, αφού το τεστ έγινε τυχαία, μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα, κάτι που αφήνει περιθώρια για διακυμάνσεις στα παρεχόμενα πιάτα. Οι διαφορές στις τιμές όμως;
Μετά το τέλος των δοκιμών, ζητήσαμε -πάλι τυχαία- από δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές από την κάθε σχολή να σχολιάσουν σύντομα το φαγητό. Κι αυτή είναι η ετυμηγορία: 

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Ξεκινάμε την έρευνα μας με τέχνη, σε ένα από τα πιο ευχάριστα σε περιβάλλον, μετρημένα σε μέγεθος (μακριά από τον απρόσωπο γιγαντισμό των μεγάλων ιδρυμάτων) και στυλιστική πολυμορφία φοιτητών, ίδρυμα. Βέβαια, το τρελό, δημιουργικό κλίμα της σχολής μοιάζει να σταματάει τη στιγμή που περνάς την πόρτα του εστιατορίου: το οικείο σε τέτοιες περιπτώσεις σκοτεινό περιβάλλον με τα φώτα νεκροτομείου και τ' ανοξείδωτα τραπέζια βρίσκεται και εδώ, όχι όμως στη χειρότερή τους εκδοχή.

Κόστος: 2.50 ευρώ το γεύμα




Μενού
Ραβιόλια με κρέμα γάλακτος και ζαμπόν
Οπτικά απελπιστικά, σώζονται τελικά από την παρουσία της κρέμας γάλακτος (όπου και να τη βάλεις κάνει το πιάτο φαγώσιμο). Οι φοιτητές είναι, συνήθως, αρκετά νέοι για ν' ανησυχούν για τη χοληστερίνη ή τις θερμίδες τους.  Μετά από πέντε χρόνια διατροφή εδώ, ίσως όχι αρκετά νέοι.
Σνίτσελ από κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες φούρνου
Νόστιμο, όχι υπερβολικά ξερό, οι πατάτες τύπου «μαμάς», όμως ποιος διεστραμμένος σκέφτηκε να συνδυάσει το σνίτσελ με σάλτσα μουστάρδας;
3 σαλάτες μαρούλι/λάχανο-καρότο/ντοματοσαλάτα
Φρέσκες σαλάτες και σε καλή κατάσταση.
Φέτα – καλή
Γλυκό – ζελέ ανανάς
Φρούτο – ακτινίδιο
Άσπρο/μαύρο ψωμί -σε καλή κατάσταση φρεσκάδας

Ετυμηγορία
αισθητική:  2 στα 5
γεύση: 3 στα 5
περιβάλλον: 2 ½ στα 5
value for money: 4 στα 5
Σύνολο: 11 ½ στα 20

Γνώμη φοιτητή: «Το φαγητό δεν είναι και τόσο καλό. Υγιεινό ΟΚ, μπορεί. Κάτι κοτόπουλα, κάτι λαδερά, υποθέτω πως είναι».
Best: κοτόπουλο, καρμπονάρα
Worst: όλα τα άλλα απαίσια είναι. Κάτι ψάρια και κάτι ομελέτες που φτιάχνουν είναι απαράδεκτα.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εδώ σφίγγεται λίγο το στομάχι σου, όχι από την πείνα αλλά από τη μιζέρια του περιβάλλοντος. Παρά την πληθωρική φύτευση (γεωπονικό πανεπιστήμιο είναι) η επαρχιακή ατμόσφαιρα διαχέεται -ιδιαίτερα- μέσα στο φοιτητικό εστιατόριο. Οι υπάλληλοί του βαριεστημένοι και αγενείς, το μενού σε οδηγεί στην ανορεξία με μαθηματική ακρίβεια.

Κόστος: 2 ευρώ το γεύμα





Μενού
Παστίτσιο
Μοιάζει -παραδόξως- πιο πολύ με μηλόπιτα.  Άνοστο, άγευστο, ανάλατο, χωρίς κόκκινη σάλτσα, με ψήγματα μόνον κιμά.
Πατατοσαλάτα
Ζεστή σαν γιαχνί  με πιπεριά και κρεμμύδια βραστά. Καλύτερη απ' ό,τι δείχνει
Χοιρινό με πουρέ και σάλτσα
Η σάλτσα είναι καλή με μοσχοκάρυδο και κανέλα, αλλά και το κρέας και ο πουρές είναι κρύα. Γενικά όμως αντέχεται.
Ντοματοσαλάτα
Όχι και τόσο φρέσκια.
Φρούτο – μήλο
Ψωμί

Ετυμηγορία
αισθητική: 1 στα 5
γεύση: 2 στα 5
περιβάλλον: 2 στα 5
value for money: 4 στα 5

Σύνολο:  9  στα 20

Γνώμη φοιτήτριας: «Το φαγητό, γενικά, δεν είναι υγιεινό κι είναι πολύ βαρύ κι άπειρα ‘φουσκωτικό’. Ένα χρόνο που έτρωγα μόνο εκεί, είχα παχύνει. Από εμφάνιση είναι cool, φυσιολογική. Νόστιμο δεν είναι, έχει παράξενη γεύση και μυρωδιά».
Best: Μπριάμ.
Worst: Μακαρόνια με σάλτσα (απλή ή κιμά) γιατί η σάλτσα έχει κομμάτια λίπους. Κι η σαλάτα λάχανο βρωμοκοπάει.
Καλύτερη μέρα: Οι Παρασκευές γιατί έχει ζελέ για επιδόρπιο, ενώ τις άλλες μέρες έχει μήλο ή πορτοκάλι.
Γενικά, καλύτερα να φας απ' τα σκουπίδια, παρά από το εστιατόριο της σχολής.

ΤΕΙ Αθήνας, Αιγάλεω
Ο γνωστός δαιδαλώδης διάδρομος του συγκροτήματος των ΤΕΙ φτάνει κάποια στιγμή σ' ένα τέλος και μια εκκλησιαστικής αισθητικής πόρτα (πίσω της κρύβεται το συνεδριακό κέντρο των ΤΕΙ). Κάπου εκεί δίπλα, αφού περνάς μέσα από ένα κυλικείο, οδηγείσαι στο φοιτητικό εστιατόριο. Καθόλου άσχημο το -φωτεινότατο- περιβάλλον, σε προδιαθέτει για ένα ικανοποιητικό γεύμα...

Κόστος: 3.30 ευρώ το γεύμα




Μενού
Μπριάμ
Άνοστο, νερόβραστο και ανάλατο. Οι μελιτζάνες είναι βρασμένες και όχι τσιγαρισμένες.  Ίσως να έχει κάποια ατού γι' αυτούς που κάνουν δίαιτα.
Μπριζόλα χοιρινή με πατάτες φούρνου
Το κρέας -πιθανόν κατεψυγμένο- θυμίζει λάστιχο και αισθητικά καλύτερο από τη γεύση του.
Επιλογές που δεν πήραμε: κρεατόσουπα με μανέστρα και κοκκινιστό χοιρινό.
Σαλάτες – πατατοσαλάτα/ντοματοσαλάτα
Πατατοσαλάτα με σος μουστάρδας, πολύ ωραία αισθητικά,  καλή, αλλά όχι τόσο καλή όσο της γεωπονικής. Μοιάζει σαν το εστιατόριο εδώ να έχει food stylist που να επιμελείται της εμφάνισής τους που υπερτερεί, κατά πολύ, της γεύσης τους.
Ψωμί μαύρο/άσπρο
Φρούτο – αχλάδι
Γλυκό – ραβανί/κρέμα/ζελέ φράουλα
Το ραβανί μυρίζει αυγό και δεν έχει καλό σιρόπι. Η κρέμα είναι με ζελατίνα, στιγμής, και δεν έχει γεύση κρέμας.

Ετυμηγορία
αισθητική: 4 στα 5
γεύση: 3 στα 5
περιβάλλον: 3 ½ στα 5
value for money: 2 στα 5

Σύνολο: 12 ½ στα 20

Γνώμη φοιτητή: «Ε, νόστιμο δεν είναι. Υγιεινό μπορεί. Πάντως, ένας φίλος μου κυκλοφορεί με imodium για τη διάρροια, δε νομίζω ότι είναι τυχαίο. Μια φορά μάλιστα θυμάμαι τούμπαρα ένα πιάτο με μακαρόνια και δεν έπεσαν.
Best: κοτόπουλο, αν πετύχεις καλό κομμάτι. Άντε κι η μπριζόλα.
Worst: σπανακόρυζο. Κι η σούπα που μυρίζει νέφτι. Έχω και μάρτυρες γι' αυτό.
Καλύτερη μέρα να φας στη σχολή; Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο .

Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Στεγασμένο σ' ένα τεράστιο υπόγειο (εξαιρετικά φωτεινό -και ζεστό- όμως λόγω ενός γυάλινου αιθρίου που λειτουργεί ως θερμοκήπιο) κερδίζει, παραδόξως, αρκετά τις εντυπώσεις ως ένας από τα καλύτερα μέρη για ρομαντικό ραντεβουδάκι/διαπανεπιστημιακό socializing. Δυστυχώς δεν αποδεικνύεται εξίσου ενδεδειγμένο για άφραγκους γκουρμέ...

Κόστος: 4 ευρώ το γεύμα




Μενού
Κοφτό μακαρονάκι με υποψία τυριού
Πιο κακό κι από το φαΐ του στρατού.
Φασόλια
Σαλάτες – λάχανο με φέτα/ντοματοσαλάτα με φέτα.
Λάδι στις σαλάτες άθλιο και χωρίς τη δυνατότητα να προσθέσεις τίποτα εκτός από ξύδι και λεμόνι. Η φέτα χάλια.
Γλυκό – καρυδόπιτα
Εμφανισιακά θα το μπερδέψεις με ραβανί (αφού είναι ανοιχτό κίτρινο και όχι  καφέ) και, όπως θα φανταζόταν κανείς, έχει γίνει μεγάλη οικονομία στα καρύδια.
Φρούτο – αχλάδι ή ροδάκινο

Ετυμηγορία
αισθητική: 2 στα 5
γεύση:  2 στα 5
περιβάλλον: 3 ½ στα 5
value for money: 1 στα 5

Σύνολο 8 ½ στα 20

Γνώμη φοιτήτριας παιδαγωγικού: «Καλό είναι, υγιεινό, αλλά εξαρτάται κι από τη μέρα. Γενικά, επιλογές υπάρχουν».
Best: κοτόπουλο ψητό.
Worst: καρμπονάρα.

+1 outsider
Τελειώνοντας τις δοκιμές των φαγητών στις σχολές, καταλήξαμε σε ένα αλβανικό εστιατόριο στην Ελευσινίων, απέναντι ακριβώς από μία από τις Δραματικές σχολές του Μεταξουργείου, όπου τρώνε συνήθως οι μαθητευόμενοι ηθοποιοί. Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι η κοτόσουπα [4 ευρώ] που ήταν με διαφορά το καλύτερο πιάτο που δοκιμάσαμε το διήμερο.



back to main