Η Τζέσικα ζωγραφίζει στο νερό
Διονύσης Ανεμογιάννης

H Τζέσικα Μαργαρίτη κλείστηκε στο μπάνιο της με βρεγμένους καμβάδες και χρώματα και κατέληξε να επινοήσει αυτό που η ίδια ονομάζει «ενεργειακή-βιωματική ζωγραφική πάνω σε νερό».

Το κέντρο ‘Δράσις’ στεγάζεται σε ένα διαμπερές διαμέρισμα –περιτριγυρισμένο από ξύλινες μπαλκονόπορτες- απέναντι από τον λόφο της Πνύκας. Στον χώρο αυτό μπορεί κανείς να παρακολουθήσει σχεδόν τα πάντα γύρω από τον χώρο της συνθετικής ψυχανάλυσης (μεταξύ άλλων focusing και συστημικές αναπαραστάσεις) και των ενεργειακών πρακτικών τύπου ρέικι. Η ενεργειακή-βιωματική ζωγραφική, ωστόσο, είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Απευθυνθήκαμε στην Τζέσικα Μαργαρίτη, σύμβουλο ψυχικής υγείας και διαχειρίστρια του κέντρου Δράσις για περισσότερες λεπτομέρειες και εκείνη αποφάσισε να αποτυπώσει ‘ενεργειακά’, με χρώμα και νερό, μια ινδική προσευχή. 

Φωτο: Tomoko Rin

Τα έργα της ενεργειακής ζωγραφικής παίζουν με εικόνες που σπάνε σε λεπτά ρυάκια χρώματος, με συνδυασμούς και ανακουφιστικές αποχρώσεις που δημιουργούν ιδιότυπες υδατογραφίες. Η Τζέσικα ήδη έχει στήσει στο πάτωμα έναν καμβά και ετοιμάζεται να ξεκινήσει. «Πριν ξεκινήσει η ζωγραφική προηγείται η διαδικασία εστίασης (focusing). Κατά την διάρκεια αυτής ανοίγουμε έναν ελεύθερο χώρο στο πεδίο της αναπνοής και βάζουμε μέσα σε αυτόν ένα θετικό συναίσθημα. Βιώνοντάς το, το συναίσθημα αυτό παίρνει ένα σύμβολο –για παράδειγμα η χαρά μπορεί να είναι ένα κόκκινο λουλούδι με πορτοκαλί ανταύγειες. Και έτσι συντελείται η βιωμένη αλλαγή, μια αλλαγή που το ίδιο το σώμα την αποδέχεται ως απελευθέρωση. Μόλις βγούμε από αυτή την διαδικασία, τοποθετούμε το τελάρο μας στο έδαφος, απλώνουμε σε αυτό αρκετό νερό και από πάνω προσθέτουμε τα τρία βασικά χρώματα και το λευκό σε όποια αναλογία θέλουμε». Η Τζέσικα, όπως μας εξηγεί, αντί για συναίσθημα θα τοποθετήσει «μέσα της» ένα mantra. Μετά από κάποια λεπτά περισυλλογής, αδειάζει δυο κανάτες νερό στον καμβά, το απλώνει και στη συνέχεια ρίχνει τα χρώματα. Εκείνα κυλούν στο τελάρο, μπερδεύονται μεταξύ τους και δημιουργούν υδάτινες αναπαραστάσεις. Εκείνη αφήνει στην άκρη το χρώμα και στέκεται με τις παλάμες είκοσι εκατοστά πάνω από το καμβά και τα μάτια κλειστά. «Η ενέργεια είναι αυτή που δίνει το τελικό αποτέλεσμα», εξηγεί. «Χάρη στην ενέργεια που δίνεις με τα χέρια σου, χωρίς να ακουμπάς το τελάρο, δίνεις την τελική μορφή στο έργο, αποτυπώνεις την προσωπική κατάσταση».

Το αποτέλεσμα ιδιαίτερο, τυχαίο, γεμάτο εκπλήξεις. Η Τζέσικα το επεξεργάζεται με περιέργεια και σχολιάζει: «Κοίτα αυτό το κόκκινο που βγήκε στον καμβά. Από πλαστικό χρώμα χρωματοπωλείου δεν βγάζεις τέτοια απόχρωση. Με την ενέργεια όμως, έγινε magenta»!

Πώς ανακάλυψες την ενεργειακή ζωγραφική;
Με δεδομένη την αγάπη μου για την ζωγραφική, η έκφραση μέσω αυτής ήταν αυτονόητη. Όταν μάλιστα βρέθηκα κάποτε σε πολύ δύσκολη και φορτισμένη ψυχική κατάσταση, είχα την ανάγκη να το βγάλω από μέσα μου με κάποιο τρόπο. Κλείστηκα στο μπάνιο με ένα καμβά, τον έβαλα κάτω από το νερό και άρχισα να ρίχνω σε αυτόν χρώματα. Το  αποτέλεσμα με εντυπωσίασε γιατί ήταν πιστή αποτύπωση της ψυχικής μου κατάστασης τότε. Έφτιαξα και άλλα έργα με την ίδια τεχνική και ο κόσμος έδειξε να τα εκτιμά, για την φιλοσοφία τους και την ομορφιά τους. Πολλοί μάλιστα αγόρασαν έργα, γιατί ήταν σχετικά φτηνά και άλλοι απευθύνθηκαν σε εμένα για να τους μάθω την τεχνική.
Στην καθημερινότητα, η ενέργειά μας είναι αυτή που φέρνει αποτελέσματα. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι κινήσεις μας είναι αυτές που κινούν τις καταστάσεις, όμως στην ουσία αυτό που έχουμε μέσα μας είναι το αίτιο κάθε πράγματος. Δεν είναι απαραίτητο να ασχολείσαι με την ζωγραφική για να κάνεις ενεργειακή ζωγραφική. Πρόκειται για μια τεχνική που βοηθά τον δημιουργό, να αφήσει τον έλεγχο. Ακριβώς επειδή τον αποτέλεσμα είναι ρευστό και μη-αναμενόμενο, δεν έχεις παρά να αφεθείς και να επιτρέψεις στην ενέργειά σου να καθορίσει το αποτέλεσμα. Όταν ασχολιόμουν εντατικά με την ζωγραφική ήμουν πολύ μπλοκαρισμένη, γιατί όλη μου η δράση ήταν στοχευμένη στο να πετύχω ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Με την ενεργειακή ζωγραφική αφέθηκα. Έτσι πλέον, όταν ασχολούμαι με την κλασσική ζωγραφική είμαι πολύ πιο απελευθερωμένη. Πολλοί καλλιτέχνες στους οποίους έχω δείξει την πρακτική αυτή, δυσανασχετούν γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να επαναλάβουν το αποτέλεσμα ή να το βελτιώσουν, ενώ δεν αναγνωρίζουν ότι αυτό που αποτυπώνεται δεν είναι μια τυχαία μίξη αλλά η ίδια τους η εσωτερική κατάσταση.

Ο κόσμος γιατί έρχεται να κάνει ενεργειακή ζωγραφική;
Επειδή τους αρέσουν τα έργα.

Υπάρχει μια ολόκληρη κοσμοθεωρία γύρω από το νερό και την σχέση του με τον άνθρωπο και την ενέργεια. Θες να μας πεις λίγα λόγια σχετικά με αυτό;
Το νερό παίρνει μηνύματα από το περιβάλλον. Επειδή λοιπόν το σώμα μας είναι 70% νερό, μπορούμε να επηρεάζουμε ο ένας τον άλλο με το νερό που έχουμε μέσα μας. Αν ,για παράδειγμα, συνευρίσκεσαι  με χορτοφάγους για μεγάλο διάστημα, θα διαπιστώσεις ότι μειώνεται η επιθυμία σου να τρως κρέας. Εγώ σε αντίστοιχη περίπτωση σταμάτησα το κρέας. Το ίδιο συμβαίνει και αν κάνεις παρέα με άτομα που έχουν εξαρτήσεις από ποτό, ναρκωτικά κλπ. Το νερό επηρεάζει το νερό. Όλη αυτή η φιλολογία σχετικά με την κρίση. Περνάει στα ποτάμια και τις θάλασσες και από εκεί σε όλους μας. Και έτσι γιγαντώνεται.
Γι’ αυτό άλλωστε και θα παρατηρήσεις ότι όταν ζωγραφίζω δύο τελάρα μαζί, την ίδια στιγμή, θα βγάλουν την ίδια απόχρωση. Αντίστοιχα, όταν ζωγραφίζουμε σε ομάδες, οι άνθρωποι που ζωγραφίζουν ο ένας δίπλα στον άλλο, επηρεάζονται μεταξύ τους και βγάζουν παραπλήσιο αποτέλεσμα.

Στο σπίτι της Τζέσικα επικρατεί εκείνο το τρομακτικό καθεστώς φενγκ σούι. Κρύσταλλοι, αρώματα, βιβλία αγιουβέρδα, η θέση της ως ‘Master Reiki’ και οι ενεργειακοί της πίνακες σε εναρμονίζουν με την φιλοσοφία της οικοδέσποινας. Κάπου επάνω στην συζήτηση της ξεφεύγει η φράση: ‘ακούω την ενέργεια’, κοιτιόμαστε και ξεκινάμε γιόγκα γέλιου.

Όλες αυτές οι εναλλακτικές θεραπείες, ωστόσο, έχουν γίνει λίγο-πολύ της μόδας. Το θεωρείς αυτό κάτι θετικό ή αρνητικό;
Το έχει ανάγκη ο κόσμος. Και όλες οι εναλλακτικές θεραπείες είναι ενδιαφέρουσες και βοηθούν, όμως αν με ρωτήσεις, θεωρώ ότι η ψυχοθεραπεία είναι το σημαντικότερο μέσο βοήθειας του εαυτού. Όλοι έχουμε ανάγκη την ψυχοθεραπεία. Μακάρι να είχαν όλοι την προθυμία να ανοιχτούν και να δουν τον εαυτό τους πιο βαθειά. Στην ουσία η ψυχοθεραπεία είναι μια εκπαίδευση, δημιουργεί έναν εσωτερικό τόπο αξιολόγησης, με τον οποίο δεν χρειάζομαι τη βοήθεια τρίτων για να κρίνω την προσωπική μου κατάσταση. Με την ψυχοθεραπεία γινόμαστε φίλοι με τον εαυτό μας. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, χρειαζόμαστε έναν συνοδό, που θα μας καθοδηγήσει. Άποψή μου είναι ότι όλα είναι τεχνικές και στο επίκεντρο πρέπει πάντοτε να υπάρχει ο άνθρωπος και οι ξεχωριστές ανάγκες του. Δεν υπάρχει τεχνική που να λειτουργεί σε όλους και ο καθένας χρειάζεται ξεχωριστή μεταχείριση γιατί εκπροσωπεί ένα διαφορετικό σύνολο πραγμάτων.

Έχεις κάποιον αγαπημένο καλλιτέχνη;
Μου αρέσει πολύ ο Kandinsky.

http://www.art-drasis-therapy.gr/drasis/back to main