Surealexicon: ένα αδόκιμο λεξικό νέων μουσικών όρων
quietdrumming

Ή αλλιώς, ένας οδηγός για τις άγνωστες λέξεις που συναντάς συνέχεια και σου δημιουργούν πονοκέφαλο (εμάς να δεις…).

 

H ιστορία είναι γνωστή. Δεν μπορείς να ψωνίσεις στο super-market αν όλα τα προϊόντα δεν είναι σχολαστικά ταξινομημένα. Κάπως έτσι γίνεται και με τη μουσική. Όλοι λατρεύουμε τις High Fidelity εμμονές, αλλά για σκέψου να κάνεις το ταξίδι μέχρι το Rough Trade και ξαφνικά να συνειδητοποιήσεις πως βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το απόλυτο χάος… Τα λεφτά θα μείνουν στην τσέπη σου και κάποιος δεν χαίρεται για αυτό. Για το καλό σου, άρα, επιστρατεύτηκε όλη αυτή η δημιουργικότητα και φαντασία των μουσικογραφιάδων και δημιούργησε ονόματα και μύθους για όλα αυτά τα megabytes που μαζεύεις στους σκληρούς σου δίσκους και σκοπεύεις άμεσα να αγοράσεις. Μην παραπονιέσαι λοιπόν κάθε φορά που βλέπεις κάποιον με μπλουζάκι glo-fi ή Brostep, για σένα γίνονται όλα.

Για σένα και αυτό το λεξικό. Διάφορα είδη και τάσεις που απασχόλησαν για όλους τους σωστούς ή λάθος λόγους την μουσική βιοτεχνία τα τελευταία χρόνια και έκαναν τον Τhom York, για παράδειγμα, να στρέψει και κάπου αλλού το κεφάλι του, βάζοντας το όνομα των Radiohead δίπλα σε διάφορους περίεργους ηλεκτροφόρους τύπους, που σε μια άλλη εποχή μάλλον θα αγνοούσε την ύπαρξη τους.

Α work in progress…

UK GARAGE: Βρετανική urban grass-roots μετάλλαξη του νεοϋρκέζικου house, με βαρύ μπάσο δανεισμένο από το jungle, συγκοπτόμενο ρυθμό και κατακερματισμένα soul φωνητικά. Ο ρυθμός του ονομάζεται και two-step, γιατί αφαιρεί τα δυο από τα τεσσερα χτυπήματα του kickdrum από κάθε τετράμετρο, δημιουργώντας ασυμμετρία ανάμεσα στο πρώτο (αργό) και δεύτερο (γρήγορο) βήμα του ρυθμού. Τα drums είναι προγραμματισμένα σε shuffle mode, δίνοντας την χαρακτηριστική ένταση του swing. Το UKG είναι επίτευγμα της συλλογικής ευφυΐας του βρετανικού underground που άλλαξε το παράδειγμα στην χορευτική μουσική την τελευταία δεκαετία.

Google: EL-B / Zed Bias / MJ Cole

GRIME: Σκληροπυρηνικό παρακλάδι του UKG, με επιθετικά φωνητικά και φουτουριστικούς ηλεκτρονικούς ήχους. Παίρνει το όνομά του από τους βρώμικους δρόμους του ανατολικού Λονδίνου, όπου η πίεση χιλιάδων ανθρώπων στιβαγμένων στα συγκροτήματα χαμηλού εισοδήματος εκρήγνυται στο στόμα των MC, μέσω πειρατικών ραδιοσταθμών που εκπέμπουν από την κορυφή των tower block. Η έκρηξη του grime το 2002 συμπίπτει με το πέρασμα της φτηνής τεχνολογίας laptop και των soft synths στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα της Βρετανίας. Για πρώτη φορά από την εποχή του punk, το σύγχρονο (φυλετικά μεικτό) αστικό περιθώριο στην Αγγλία εκφράστηκε με τόσο βίαιες λέξεις.

Google: Wiley  / Dizzee Raskal / Terror Danjah

DUBSTEP: Αργή, τελετουργική μουσική που επανέφερε την primal rave ενέργεια στην χορευτική σκηνή. Ένα σκοτεινό post-garage ιδίωμα, που προέκυψε από την συγχώνευση των καινοτομιών του two-step με την dub sound system τζαμαϊκανή κουλτούρα των αγγλικών πόλεων. Οδηγώντας την sub-bass τεχνολογία του dnb στα άκρα, βουνά από ηχεία δημιουργούν εκκενώσεις στο σώμα του χορευτή, που αντηχούν ιδανικά σε άδειους χώρους αποθηκών στο απόλυτο σκοτάδι. Γεννημένο στο έρημο εργοστασιακό τοπίο της νότιας περιφέρειας του Λονδίνου (Croydon), ο ήχος του dubstep έβαλε φωτιά στο κέντρο της τζαμαϊκανής κοινότητας (Brixton) και το πολυφυλετικό East End (Shoreditch). Ενσωματώνοντας στο πέρασμά του μακάβρια voodoo τύμπανα, μεσανατολικά και ινδικά μοτίβα, σε ένα ευέλικτο διπλό tempo (70/140bpm), το dubstep αντανακλά το μεγάλο πολυφυλετικό πείραμα που είναι το Λονδίνο σήμερα. Η νέα γενιά δημιούργησε τon δικό της αστικό μύθο γύρω από τον μυστικισμό των χαμηλών συχνοτήτων. Meditate on bass weight..

Google: Digital Mystikz / Kode9 / Pinch

BURIAL-ESQUE : Αδόκιμος όρος, για μια σκηνή που υπάρχει και δεν υπάρχει, αποτελούμενη από παραγωγούς με σαφές σημείο έναρξης και αναφοράς τον Burial. Mία εκ νέου ανακάλυψη των Future garage, 2step και Dubstep, παράλληλα με μια προσπάθεια για αναπαραγωγή της μοναχικής μυσταγωγικής και βρώμικης ατμόσφαιρας ενός υπόγειου σταθμού τρένων με όλη την πυκνότητα και μυρωδιά του αέρα στα ρουθούνια της παραγωγής, διατηρώντας παράλληλα έναν εγωισμό ύπαρξης και ισχνής πρωτοτυπίας γεμάτη αυτοπεποίθηση.

Google: Ghostek, Nocow, Roof Light

BROSTEP: Το Dubstep περνά στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού, φουσκώνει, φουσκώνει, ξεχειλίζει και η Αμερικανική εφηβεία ανακαλύπτει τη δική της rave μουσική υπόκρουση. Άτιμο πράγμα οι ορμόνες και η mainstream hip-hop κουλτούρα. Για όλα φταίει ο Skrillex.

No video, no references

UK FUNKY: Η πιο πρόσφατη ρυθμική καινοτομία του λονδρέζικου underground, το UK Funky είναι μια μιγάδικη μετάλλαξη του βρώμικου urban house ήχου του Λονδίνου, που υπέβοσκε στο πειρατικό ραδιόφωνο μετά την παρακμή του garage. Μια ακραία τοξική μείξη των ρυθμών του νότιου ημισφαιρίου (Καραϊβική, Αφρική, Λατινική Αμερική), με αισθησιακά rnb φωνητικά και βαρύ μπάσο, που αντανακλά την αισιόδοξη technicolour κουλτούρα των μεταναστών στις βρετανικές πόλεις και την αυξανόμενη παρουσία των Τροπικών στον παγκόσμιο ιστό.

Google: Roska / Cooly G / Donaeo

DETROIT GHETTO-TECH: Σκληροπυρηνική μορφή booty bass μουσικής, εμπνευσμένη από τα εκλεκτικά set των Electrifying Mojo και Jeff Mills στο Detroit της δεκαετίας του ’80, το ghettotech είναι μια ταχύτατη μείξη techno bass, electro, hardhouse και hiphop ρυθμών. Ως ιδιαίτερη τεχνική DJing με scratch στα 150bpm, που παιζόταν αρχικά σε strip-shows(!), το ghettotech εξελίχθηκε σε υπόγειο χορευτικό φαινόμενο, που προσέλκυε ένα κοινό διαφορετικό από το detroit techno, από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα των μαύρων ghetto. Με τον καιρό, ανέπτυξε ένα νέο είδος χορού με περίπλοκες δεξιοτεχνικές φιγούρες, το λεγόμενο jit.

Google: AUX-88 / DJ Godfather / DJ Assault

DETROIT GHETTO-HOUSE / JUKE: Συνδυάζοντας τα μινιμαλιστικά (808 και 909) drum machine της Dance Mania records με τους βρώμικους στίχους του Miami Bass, το ghetto-house τρέχει με υψηλές ταχύτητες (+150bpm) και χαμηλή παραγωγή. Το sampling συναγωνίζεται τον ρυθμό σε ευρηματικότητα και οι χορευτές συναγωνίζονται μεταξύ τους με περίπλοκες κινήσεις, σε ένα είδος χορού που ονομάστηκε footwork/juke. Ένα ακόμη είδος cutting-edge υπόγειας αφροαμερικανικής μουσικής, που ενδέχεται να προκαλέσει πανικό τα επόμενα χρόνια (the future is now).

Google: DJ Nate / DJ Rashad / Aprebu

BMORE CLUB: Μείξη hiphop και πετσοκομμένων house ρυθμών επί αφροαμερικανικού εδάφους, το bmore club έγινε γνωστό πρόσφατα μέσα από τα set του Diplo. Ο βαρύς, στακάτος ρυθμός του, συνδυασμένος με σόκιν φωνητικά και άναρθρες κραυγές, ξεσηκώνει το πλήθος μέσα κι έξω από τα ghetto της Βαλτιμόρης. Η ξέφρενη χρήση breakbeat και ακραίων synthesizer, προκαλεί κύματα rave ευδαιμονίας, όπου κι αν παιχτεί.

Google: Debonair Samir / Aaron LaCrate

KUDURO: Ένα ακραίο χορευτικό φαινόμενο των παραγκουπόλεων της Angola που μετανάστευσε στην Λισαβόνα με το τέλος της αποικιοκρατίας, το kuduro αναμειγνύει αφρικανικά κρουστά με ρυθμούς της Καραϊβικής, σε ένα νέο ηλεκτρονικό πλαίσιο. Το ανεξέλεγκτα γρήγορο tempo του kuduro, με τα ασυγκράτητα φωνητικά, κυκλοφορεί στους δρόμους μέσα από τα μεγάφωνα των φτηνών λεωφορείων, μεταδίδοντας μια χορευτική ενέργεια που μπορεί να ξεσπάσει στο πλήθος ανά πάσα στιγμή.

Google: Buraka Som Sistema / Killamu / Vagabanda

KWAITO: Ένα νοτιο-αφρικανικό υβρίδιο house μουσικής σε αργό tempo, με προσθήκη περίπλοκων φυλετικών κρουστών και χορωδιακών φωνητικών. Το kwaito γεννήθηκε στις ραγδαία αναπτυσσόμενες πόλεις-δορυφόρους του Johannesburg (Pretoria και Soweto) και του λιμανιού Durban, με το τέλος του apartheid. Το λεγόμενο township funk περιλαμβάνει θεαματικές χορευτικές κινήσεις (που άφησαν άφωνο το κοινό στο YouTube με το ομώνυμο video), προκαλώντας το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών label, όπως η Warp. Γύρω από υπαίθρια soundsystem που μαγνητίζουν το νομαδικό πληθυσμό των township, με μπάσο που προκαλεί σεισμό, στήνονται ολονύκτια rave που προκαλούν αμηχανία στις τοπικές αρχές.

Google: DJ Mujava / Spoek Mathambo / Zola

ELECTRONIC / GLITCH HIP-HOP: ένας περιφραστικός και καταχρηστικός ορός που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Πώς αλλιώς όμως να περιγράψουν τα ασταθή beats που παράγονται ασταμάτητα απ’ τη σκηνη του Los Angeles σαν ένας άτυπος φόρος τιμής στον πρόωρα χαμένο J Dilla, αλλά και στο χαοτικό μυαλό του Μadlib; Ο Flying Lotus και η παρέα του στην Brainfeeder είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για όλο αυτό.

Google: Brainfeeder φυσικά

SKWEE: Η geek-y, ευρωπαϊκή και γεωμετρική προσέγγιση μιας μίξης των urban σταθερών, μαζί με την ευρωπαϊκή electronica και acid κουλτούρα. Σουηδοί και Φινλανδοί, κυρίως, ανακαλύπτουν «μαύρους» ήχους από R&B μέχρι Detroit Techno και soul ήχους και τους μπολιάζουν καθοριστικά με ένα οξύ και στιβαρό electro ήχο και ανά περίπτωση, διασκεδαστικά ακραίους πειραματισμούς. Zomby, Joker και διάφοροι άλλοι δεν έμειναν ανεπηρέαστοι…

Google: Pavan, Daniel Savio, Museum Of Future Sound 1/2/3

FREAK FOLK / NEW WEIRD AMERICA: To παραδοσιακό αμερικανικό folk πέφτει στα χεριά διαφόρων περιέργων τύπων, εμπλουτίζεται με μπόλικες δόσεις ψυχεδελειας avant- uarded αλλά και ενίοτε Indy κουλτούρας και πλέον οι wannabe νέο-χίπις βρίσκουν κάτι καινούριο να τους εκφράζει. Στα γραφεία του Wire χρεώνεται το όνομα, ενώ οι πρώτες δουλειές των Animal Collective και του Denver Barnhart είναι οι κυρίες υπεύθυνες για την περαιτέρω αναγνώριση και εξάπλωση του είδους. Φυσικά, ο κατάλογος δεν εξαντλείται σε αυτούς…

Google: Cocorosie / Jandek / Bon Iver / Six Organs Of Admittance

HEADFUCK TECHNO: Tο περιεχόμενο του όρου έδωσε ξανά ενδιαφέρον σε μια σκηνή που αναλώθηκε και εξαντλήθηκε από το κύμα του minimal. Βαθύ υπνωτικό και αργόμπιτο techno, περισσότερο επηρεασμένο απ’ τα chill out rooms των 90’s, παρά απ’ τον main stage παροξυσμό. Σίγουρα δεν μιλάμε για μια μουσική επανάσταση, αλλά για μια συνολικά διαφορετική προσέγγιση στο σκοτεινό dance ήχο των late zeroes

Google: Donato Dozzy / Peter Van Hoesen / Milton Bradley

MODERN FUNK: ή για την ακρίβεια Dam Funk’s Modern Funk. Ο σύγχρονος αναβιωτής της funk, boogie και soul κουλτούρας, μπλέκει τις παραδοσιακές 70’s και 80’sεπιρροές του με τη διαθέσιμη σύγχρονη τεχνολογία με σκοπό την μερική αποκαθήλωση του hip-hop, ως την κυρίαρχη έκφραση της σύγχρονης αστικής κουλτούρας. Η επιτυχία του προς το παρόν δεδομένη, έχοντας ξεπεράσει γρήγορα τα «σύνορα» του Los Angeles, επηρεάζοντας μια ολόκληρη γενιά beat makers, με ιδιαίτερη επιτυχία στην εκκολαπτόμενη Γαλλική σκηνή..

Google: Mazter Blazter / Onra / Sa Ra Creative Partners / The Future Of Modern Funk mix by Dam Funk

HAUNTOLOGY ή ΕLDRITCHTRONICA. Το θεωρητικό έρεισμα του είδους είναι ο φιλοσοφικός νεολογισμός του Jacques Derrida «Hauntology» (Φαντασμοντολογία), στο έργο του "Φαντάσματα του Μαρξ". Στην μουσική (και τα εικαστικά) το παρελθόν γίνεται “φαντασμόν”. Πρωτόλεια moog ηλεκτρονικά από την τηλεόραση και το σινεμά του ’60 και ’70 -αλλά κυρίως από το BBC radiophonic workshop, παγανιστικές μελωδίες, folk μουσική, παραφυσικές δοξασίες, δημιουργούν έναν ολοκαίνουργιο ήχο που όμως παράδοξα μοιάζει να είναι εξίσου παρελθοντικός όσο και μελλοντικός. Εξαιτίας αυτής της αχρονικής αισθητικής εμπειρίας του παρόντος (eldritch) έχει τον παράλληλο όρο Eldritchtronica.

Google : Ghost Box records / Μοrdant Music / Moon Wiring Club / Τhe Caretaker

HYPNAGOGIC POP ή CHILLWAVE ή GLO-FI . Τον όρο εισήγαγε πριν δύο χρόνια στο WIRE ο David Keenan για να βαπτίσει τον μετά-New Weird America αμερικάνικο ήχο που κυκλοφορούσε σε κασέτες και cd-r από νεαρούς μουσικούς. Η εντύπωση είναι ότι το υποσυνείδητο αυτών των μουσικών έχει διαποτιστεί με υπνοπαιδεία (hypnagogy) από τον trash ήχο του ’80 -των παιδικών τους χρόνων. Και τώρα, στην ενηλικίωσή τους, ανασύρουν αυτά τα υπναγωγικά ηχητικά σκουπίδια μέσα από το sampler σε μία νέου τύπου ψυχεδέλεια, με ιδεολογική έμφαση τη lo-fi απόδοσή της. Παρόλη την κάποια θεωρητική ομοιότητα με την Hauntology, ηχητικά διαφέρουν σημαντικά.

Google : James Ferraro / Ariel Pink / Pocahaunted / Washed Out / Toro y Moi

WITCH HOUSE (HAUS) ή DRAG ή HAUNTED HOUSE. Δεν χορεύεται. Ο όρος House (Haus για να αποφευχθεί η σύγχυση με το dance floor είδος) παραπέμπει στο παχύρευστης υφής (Drag) Southern hip-hop. Πάνω σ’ αυτό, χτίζονται μεγάλης διάρκειας κομμάτια στοιχειωμένης ψυχεδέλειας (Witch, Haunted) με επιρροές goth (πρωτοπόροι του είδους οι Salem ), ποπ και οτιδήποτε άλλο. Είναι πρωτίστως mixed media art ρεύμα και όχι απλά ηλεκτρονικό υποείδος. Έχει διαφύγει από το underground και γιγαντώνεται στη "new faith", το κοινωνικό μανιφέστο αντίδρασης στο λάϊφστάιλ αδιέξοδο, της γενιάς που έχει ταυτοποιηθεί ως  "Generation Cult". Με αντιπροσώπους που διαλέγουν ονόματα που δεν διαβάζονται και σου κάνουν τη ζωή δύσκολη στο πληκτρολόγιο [σταυροί, τρίγωνα και τρις χειρότερα].

Google : Mater Suspiria Vision / oOoOO / B▲L▲M▲C▲B / Hype Williams / †‡†

(και μετά κατέβασε δωρεάν από το blog της Disaro records: http://witchhaus.blogspot.com)

 

Συνεργάστηκαν: helmet, novelty waves, narita, quietdrumming

 

Για επιπλέον όρους που μας έχουν ξεφύγει ή για update, κάθε πρόταση καλοδεχούμενη: oughzine@gmail.comback to main